Az evangélista emléknapja - október 18.

A Nap kel: 7 óra 5 perckor, nyugszik: 17 óra 52 perckor.
A Hold kel: 12 óra 1 perckor, nyugszik: 21 óra 33 perckor.

ÜNNEP:

A magyar festészet napja - Szent Lukács napján ünneplik 2002 óta.

NÉVNAPOK: Ambrus, Jusztusz, Lukács
Katolikus naptár: Szent Lukács ünnepe, Jusztusz névnapja
Református naptár: Lukács
Evangélikus naptár: Lukács
Zsidó naptár: hesván hónap 5. napja

OKTÓBER 18-ÁN SZÜLETETT:

1740. DUGONICS ANDRÁS író, költő, matematikus, az első magyar regény, az Etelka szerzője (275 éve)
1895. FÖLDÉNYI LÁSZLÓ színész (120 éve)
1910. GRÜNWALD GÉZA matematikus, az interpoláció kutatója (105 éve)
1940. KULCSÁR GYŐZŐ négyszeres olimpiai bajnok vívó, edző, a Nemzet Sportolója (75 éves)
1945. JÁVORI VILMOS dzsesszdobos (70 éve)

OKTÓBER 18-ÁN HALT MEG:

1965. BEREGI OSZKÁR színész, rendező (50 éve)
1975. FONÓ RENÉE gyermekgyógyász, röntgenológus (40 éve)
2010. BALASSA P. TAMÁS zeneszerző, karmester, zongoraművész (5 éve)

Ma ünnepli az egyház Szent Lukács napját. Lukács evangélista (? – 84 körül) a négy evangélista egyike. A keresztény hagyomány szerint a harmadik evangélium és Az apostolok cselekedetei című kanonikus bibliai könyv írója. A szíriai Antiokheia városában született. Életéről keveset tudunk: csak Pál apostol kolosszébeliekhez írt levelealapján feltételezik, hogy eredeti foglalkozása szerint orvos volt. A hagyomány azt tartja, hogy kedvelte a festészetet, képfaragást, szónoklatot. Pál apostol térítette meg, és Lukács őt követte apostoli útjában. Péter és Pál apostolok halála után bejárta Itáliát, Galliát, Dalmáciát, Makedoniát. Mások szerint tanított Egyiptomban, Líbiában, Tebaiszban. Szigorú böjttel és más vezekléssel sanyargatta magát. 84 éves korában Patrasban, Achája városában vértanúhalált szenvedett.

Achájában temettették el, de a 4. században a testét Konstantinápolyba vitték és ott az apostolokról nevezett templomban helyezték el Szent Andrásés Szent Timóteus mellé. Fejét Nagy Szent Gergely pápa Rómába vitette Szent András templomába. Mások szerint Prágába került. Testének többi részét több más templomnak osztották szét. Padovában már 1177-től őriznek egy koponya nélküli csontvázat, amelyet - korábban Lukács evangélista ereklyéje néven tiszteltek -, és 1998-ban tudományosan megvizsgáltak aminek eredménye alátámasztja az ókori írásokat Lukácsról.

Rómában a Santa Maria Maggiore-bazilikában és Loretóban olyan Szűz Mária képet őriznek, amelyet a hagyomány szerint Lukács festett. A középkorban a festők védőszentjükül választották, ezért sok helyen a festők és rokon művészek céhét Lukács-céhnek nevezték. Némely város Lukács-céhébe tartoztak a fafaragók, az aranyverők, az ötvösök, a vésnökök és egyéb ágai az iparnak; Delftben a fajanszfestők és gyárosok szintén a Lukács-céh tagjai voltak.

IDŐJÁRÁS:

Nappal csak lassan javulnak a látási viszonyok, a ködből kialakuló rétegfelhőzet tartósan megmarad, és helyenként ködszitálás is előfordul. Bár délutánra a rétegfelhőzet kisebb körzetekben feloszlik, és kisüt a nap, de még ekkor is nagy területen lesz felhős, néhol borult, párás az idő. Estétől a magasban érkező vastagabb felhőzet hatására helyenként ismét elered az eső. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között várható. Késő estére 8 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/21742/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?