Elkezdődött a Tisza-korszak - október 20.

A Nap kel: 7 óra 8 perckor, nyugszik: 17 óra 48 perckor.
A Hold kel: 13 óra 38 perckor, nyugszik: 23 óra 30 perckor.

NÉVNAPOK: Artemon, Artúr, Aurélián, Bende, Fülöp, Irén, János, Ödön, Vendel, Vitális
Katolikus naptár: Szent Vendel emléknapja, Irén, Vendel, Vitális
Református naptár: Vendel
Evangélikus naptár: Vendel
Zsidó naptár: hesván hónap 7. napja

OKTÓBER 20-ÁN SZÜLETETT:

1820. KAZINCZY LAJOS honvédezredes, a szabadságharc vértanúja (195 éve)
1840. BÖCKH JÁNOS geológus, bányamérnök, akadémikus, a hazai kőolajkutatás elindítója (175 éve)
1850. GERSTER BÉLA vízépítő mérnök, a Korinthoszi-csatorna tervezője (165 éve)
1930. KIRÁLY JÓZSEF Kossuth-, Munkácsy- és Ybl Miklós-díjas belsőépítész, kiváló művész (85 éve)
1935. SZUHAY BALÁZS színész, író, újságíró (80 éve)

OKTÓBER 20-ÁN HALT MEG:

1740. III. KÁROLY / VI. Habsburg - spanyol és magyar király, német-római császár (275 éve)
1820. TAUCHER FERENC jezsuita szerzetes, csillagász, az elsők között végzett rendszeres meteorológiai méréseket Magyarországon (195 éve)
1935. RÁKOSI SZIDI színész, színészpedagógus (80 éve)
1985.KORÁNYI GYÖRGY vegyészmérnök, a kémia tudomány doktora (30 éve)
2000. SZÉCHY ÁGNES újságíró, állatvédő (15 éve)

1875-ben ezen a napon miniszterelnökké nevezték ki Tisza Kálmánt. Tizenöt évi sikeres kormányzása alatt ő kezelte a belügyi tárcát is. Tanulmányait a neves pedagógus, Szőnyi Pál irányításával végezte a szülői háznál, Geszten. Az 1848-as forradalom után fogalmazó volt a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban. Debrecenbe ment a kormánnyal együtt, majd a szabadságharc leverése után külföldre távozott, és tapasztalatokat szerzett a politikai és gazdasági intézményekről, főként a berlini egyetemen. 1851-ben a nagyszalontai református egyházmegye segédgondnoka lett, 1861-ben a debreceni I. választókerületben országgyűlési képviselővé, a képviselőházban pedig első alelnökké választották. 1861. májusában, gróf Teleki László öngyilkossága után a Határozati Párt elnöki székébe került. 1865-ben ismét Debrecen I. választókerületét képviselte, és a balközép vezére lett. Eleinte a Deák-párt lojális ellenzékeként elhatárolódott a szélsőjobboldali 48-as Függetlenségi Párttól, amely a Deák-pártból alakult. 1868-ban adta közre a közös ügyeket bíráló "bihari pontok"-at, majd 1875-ben ezek "szegreakasztásá"-val megindította azt a folyamatot, amelynek eredményeként a balközép és a Deák-párt Tisza Kálmán vezetésével Szabadelvű Párt néven egyesült. 1875. márciusában a Wenckheim Béla vezette kormány belügyminisztere lett, ezt a tisztséget 1887. februárjáig töltötte be. 1875.10.20-án Ferenc József nevezte ki miniszterelnökké Deák Ferenc és gróf Andrássy Gyula közbenjárásával, rövidebb ideig a pénzügyminiszteri és a király személye körüli miniszteri tárcát is ő kezelte. A Tisza-korszak - a magyar történelem leghosszabb miniszterelnöksége (1875-1890) - a dualizmus korának viszonylag békés időszaka volt, amelyre az iparosodás számottevő előrehaladása, valamint a kormányzati politikában a mérsékelt liberalizmus volt jellemző. Következetes magyarosítási politikát folytatott, megreformálta a rendőrséget és jelentős érdemeket szerzett az oktatásügyben. Kormányzata idején zajlott Magyarország modern gazdasági fejlődésének első nagy fellendülési szakasza. 1889-ben Tisza Kálmán helyzete megrendült, mivel a "véderő-vitában" engedményekre kényszerült és elvesztette Ferenc József bizalmát. Lemondásával, személyében búcsúzott egy feltörekvő korszak. Mikszáth Kálmán - a parlament kritikus szemlélője - "Az én kortársaim" című karcolatgyűjteményében nagy tisztelettel írt róla. 1881-ben a Magyar Tudományos Akadémia igazgató, 1888-ban tiszteleti tagjává választotta. 1880-ban megkapta a Szent István-rend nagykeresztjét és a valóságos belső titkos tanácsosi címet.

IDŐJÁRÁS

Eleinte túlnyomóan borult idő lesz, de késő délután nyugat felől már felszakadozik a felhőzet. A késő délelőtti óráktól előbb délen, majd másutt is fokozatosan megszűnik a csapadék, legkésőbb északkeleten áll el az eső. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, északnyugaton néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/21789/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?