A nagy áramszünet – november 9., hétfő

A Nap kel: 6 óra 38 perckor, nyugszik: 16 óra 17 perckor.
A Hold kel: 4 óra 2 perckor, nyugszik: 15 óra 28 perckor.

NÉVNAPOK: Bozsidár, Bozsóka, Fedor, Nátán, Teodor, Tihamér, Ugron
Katolikus naptár: A lateráni bazilika felszentelésének emléknapja, Tivadar névnapja
Református naptár: Tivadar, Szibilla
Evangélikus naptár: Tivadar
Zsidó naptár: hesván hónap 27. napja

NOVEMBER 9-ÉN SZÜLETETT:

1695. FISCHER DÁNIEL orvos, több gyógyszerkészítmény feltalálója (320 éve)
1895. URAY TIVADAR Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja (120 éve)
1915. FRANCOIS, André (Farkas Endre) magyar származású francia grafikus, festő, plakáttervező (100 éve)
1920. SEBEOK, Thomas (Sebők Tamás) magyar származású amerikai nyelvész, szemiotikus (95 éve)

NOVEMBER 9-ÉN HALT MEG:

1985. KOFFÁN KÁROLY grafikus, ornitológus, érdemes művész (30 éve)
2010. KUNSZT GYÖRGY Széchenyi-díjas építészmérnök, filozófiatörténész (5 éve)

50 éve az Egyesült Államok hét északkeleti államában 30 millió ember töltötte gyertyafény mellett az estét. Ennek alkalmából a legnagyobb amerikai áramkimaradások történetét tekintjük át.

1965. november 9-én New Yorkban helyi idõ szerint 18.28-kor kialudtak a villanyok és csak 14 óra múlva gyulladtak ki. Az áramszünetet az váltotta ki, hogy a kanadai határ közelében egy elektromos relé a hirtelen fellépõ túlterhelés miatt felmondta a szolgálatot: ennek tovagyûrûzõ hatása miatt 12 perc leforgása alatt 128 ezer négyzetkilométernyi terület borult sötétségbe. Az áramszünet három ember halálát okozta és mindössze 59 embert vettek õrizetbe fosztogatási kísérlet miatt. Az áramkimaradás okozta anyagi kárt 100 millió dollárra becsülték.

1977. július 13-án a "rémület éjszakája" köszöntött New Yorkra, miután egy villámcsapás Westchester megyében tönkretette a távvezeték hálózatot, s estére 8 millió ember maradt áram nélkül. Éjfélre zavargások törtek ki, s útjukra indultak a fosztogatók, akiknek az áramszünet kezdete után eltelt huszonnégy órában több ezer üzlet esett martalékául. Az anyagi károkat csaknem egymilliárd dollárra becsülték; több mint háromezer fosztogatót vettek őrizetbe, közülük 110-et el is ítéltek. Két személy meghalt, 44 tűzoltó és több mint 418 rendőr megsérült.

1996. augusztus 10-én hatalmas kiterjedésű, többórás áramkimaradás volt az Egyesült Államok nyugati partján. Az ellátás részleges megszűnése kilenc államra terjedt ki, és több millió embert érintett. Az energiaszolgáltatás megszakadását a Kalifornia északi részeiben pusztító bozóttüzek okozták, megrongálva az egész nyugati part ellátását biztosító, 500 000 voltos Pacific Intertie-hálózat magasfeszültségű vezetékeit. Az áramszolgáltatás csak 11-én reggelre állt helyre teljes mértékben. A repülőterek irányítótornyai és a kórházak műtőtermei azonnal pótgenerátorokra kapcsoltak át, még a Las Vegas-i játékkaszinók is kénytelenek voltak szükségmegoldáshoz nyúlni.

2003. augusztus 14-én az Egyesült Államok északi részén és Kanadában műszaki hiba okozott rendkívüli áramkimaradást. A hirtelen áramszünet, amely a két országban több mint 20 millió embert sújtott, röviddel 16 óra után kezdődött, s szinte azonnal rendkívüli fennakadásokat okozott New York, Detroit, Cleveland, Ohio, Connecticut, Michigan és New Jersey, valamint Kanadában elsősorban Ottawa és Toronto városában. New Yorkban és a többi városban emberek százezrei árasztották el az utcákat, teljesen megbénult a metróközlekedés, a jelzőlámpák leállása miatt óriási káosz keletkezett a közúti közlekedésben, a felhőkarcolókban elakadtak a liftek, és megbénultak a repülőterek is. Az Egyesült Államokban 21 erőmű, köztük kilenc atomerőmű percek alatt leállt.  

(Múlt-kor/MTI)

IDŐJÁRÁS

Észak, északnyugat felől több felhő érkezik, de lesznek hosszabb naposabb időszakok is. Az éjszaka képződő köd és alacsonyszintű felhőzet legtovább az Alföld keleti, északkeleti részein maradhat meg. A délutáni óráktól elszórtan, nagyobb eséllyel a középső és keleti országrészben alakulhat ki eső, de a tartósan ködös tájakon szitálás is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység magasabb részein időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul, az északkeleti határszélen süllyedhet fagypont alá a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérséklet a tartósabban ködös, borús tájakon 6 és 9, másutt 12 és 20 fok között valószínű, a legmelegebb délnyugaton lehet.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/22244/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?