A magyar nyelv napja – november 13., péntek

A Nap kel: 6 óra 43 perckor, nyugszik: 16 óra 12 perckor.
A Hold kel: 8 óra 1 perckor, nyugszik: 17 óra 43 perckor.

ÜNNEP:

A MAGYAR NYELV NAPJA - Az Országgyűlés 2011-ben november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította, annak emlékére, hogy 1844-ben ekkor fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. 

NÉVNAPOK: Arkád, Bulcsú, Eugén, Jenő, Kilény, Kilián, Miklós, Szaniszló, Szilvia, Szolón
Katolikus naptár: a magyar szentek és boldogok emléknapja
Református naptár: Szilvia
Evangélikus naptár: Szilvia
Zsidó naptár: kiszlév hónap 1. napja

NOVEMBER 13-ÁN SZÜLETETT:

1875. KLEBELSBERG KUNÓ, gróf - politikus, miniszter, a két világháború közötti időszak legnevesebb kultúrpolitikusa (140 éve)
1885. LEHEL FERENC festő, művészettörténész, művészetkritikus, filozófus (130 éve)
1895. BERNÁTH AURÉL Kossuth- és Munkácsy-díjas festő, grafikus, művészpedagógus, érdemes és kiváló művész, művészeti író (120 éve)
1900. SZALAI TIBOR geológus, az urán- és tóriumérc magyar kutatásának kezdeményezője (115 éve)
1940. CSÁKI CSABA Széchenyi-díjas közgazdász (75 éves)
1970. BACHMANN BÁLINT Ybl Miklós-díjas építészmérnök (45 éves)

NOVEMBER 13-ÁN HALT MEG:

2005. ROMÁN ANDRÁS építész, a magyar és a nemzetközi műemlékvédelem kiemelkedő alakja (10 éve)

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon.

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el a magyar nyelv napjára vonatkozó határozatot, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. Az Országgyűlési határozat szerint: "Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban - tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért -, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében, a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja." 1844-ben az Országgyűlés kimondta, hogy a törvénycikk értelmében minden törvényt magyar nyelven alkotnak, az országgyűlés nyelve magyar, az ország teljes területén a hivatalok magyar nyelven kötelesek az ügyintézést végezni, minden iskolában magyar nyelven történik a tanítás. A törvényhozással párhuzamosan megkezdődött a magyar nyelv átalakításának vitája is. A törvény megszületését joggal nevezhetjük a reformkor egyik legnagyobb győzelmének.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös kezdeményezéséből született ünnepnap az egész Kárpát-medencében lehetőséget teremt arra, hogy a magyar nyelvet évente legalább egyszer középpontba állítsuk.

A magyar nyelv napja hazánkban évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.

Hagyományosan több város részvételével tartják meg a romániai magyarok is az ünnepet. 2015. október 13-án a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi és szenátusi frakciójának kezdeményezésére a román képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át. A jogszabály értelmében ezen a napon a magyarlakta településeken különböző kulturális programokat szervezhetnek, amelyekhez a helyi önkormányzatokon kívül a civil szervezetek is hozzájárulhatnak. A tervezet kitér arra, hogy a közmédia is sugározhat az ünnepre hangoló műsorokat. A törvény kihirdetése után a magyar tannyelvű iskolák ünnepélyes keretek között is megemlékezhetnek a magyar nyelv napjáról.

Az anyanyelv ünneplése 1999-ben lépett a nemzetközi ünnepek sorába, mert az ENSZ ebben az évben nyilvánította február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává, amelyet 2000-ben ünnepeltek először.

Nem minden nyelvnek van azonban saját napja, de létezik olyan nyelv is, amelyiknek kettő jutott. Az angol nyelv napját április 23-án ünneplik, William Shakespeare halálának napján. Az arab nyelv napja december 18., mert 1973-ban ezen a napon vált az ENSZ hivatalos nyelvévé. A francia nyelv napja március 20., mert 1970-ben ekkor hozták létre a Frankofónia Nemzetközi Szervezetét. A kínai nyelv napján, április 20-án Cang-csiere (Cangjie) emlékeznek, mert a legenda szerint ő alkotta meg a kínai írásjeleket. Június 6-a az orosz nyelv napja, mert ekkor született Puskin, akit az orosz irodalmi nyelv megteremtőjeként tartanak számon. A spanyol nyelv napja október 12-e, melyet Spanyolországban a nemzet napjaként ünnepelnek, hiszen ekkor lépett először Amerika földjére Kolumbusz Kristóf.

(inforadio.hu)

IDŐJÁRÁS

A köd feloszlása után eleinte gyengén felhős lesz az ég, majd délutántól egyre több felhő érkezik térségünkbe. Ugyanakkor az Alföldön néhol csak lassan vagy egyáltalán nem oszlik fel a köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán a Kisalföldön élénkül meg a déli szél. A csúcshőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de a tartósabban ködös tájakon ennél pár fokkal hűvösebb lesz. Késő estére 5 és 10 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/22328/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?