Megjelent a Fajok eredete – november 24., kedd

A Nap kel: 6 óra 59 perckor, nyugszik: 16 órakor.
A Hold kel: 15 óra 23 perckor, nyugszik: 4 óra 44 perckor.

NÉVNAPOK:
Emma, Flóra, János, Kurszán, Szvetlána, Virág
Katolikus naptár: Emma, Flóra és Virág
Református naptár: Emma
Evangélikus naptár: Emma
Zsidó naptár: kiszlév hónap 12. napja

NOVEMBER 24-ÉN SZÜLETETT:

1850. LUKÁCS LÁSZLÓ szabadelvű politikus, 1912-13-ban miniszterelnök (165 éve)
1875. ALMÁSSY ENDRE színész, színigazgató (140 éve)
1915. LŐRINCZE LAJOS állami díjas nyelvész, a szép magyar beszéd ápolója (100 éve)
1930. ROZSNYÓI SÁNDOR olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok atléta, akadályfutó (85 éve)
1935. GYURKÓ HENRIK Jászai Mari-díjas színész, bábjátékos, érdemes művész (80 éves)

NOVEMBER 24-ÉN HALT MEG:

1985. BÍRÓ LÁSZLÓ a golyóstoll feltalálója (30 éve)
1995. HUSZÁK ISTVÁN Kossuth-díjas orvos, ideg- és elmegyógyász (20 éve)

1859. november 24. látott napvilgot Charles Darwin Fajok eredete című munkája. Ennek apropóján nézzük mi az a 10 tény, amit a mult-kor.hu fontosnak tart a tudóssal kapcsolatban.

1. Darwin egy napon született Abraham Lincolnnal.

2. A családi hagyományokat követve orvosi tanulmányokat folytatott. Egy évet töltött Nagy-Britannia legjobb orvosi egyetemén, a University of Edinburgh Medical Schoolon, de miután nem bírta nézni az akkor még érzéstelenítés nélkül folyó műtéteket és unta az előadásokat, otthagyta az iskolát.

3. Darwin Cambridge-en teológiai stúdiumokat végzett. A természettudós nem tartotta magát ateistának, inkább az agnoszticizmus híve volt, hite a világkörüli útja során látott rabszolgák láttán és három gyermekének halála után ingott meg.

4. 1836-ban fejezte be ötéves világkörüli útját a HMS Beagle nevű vitorlás fedélzetén, de a radikális elméletének várható általános és egyházi fogadtatása miatt csak 1858-ban ismertette téziseit Alfred Russel Wallace brit naturalistával együtt, aki Darwintól függetlenül állt elő a természetes szelekció elméletével. Darwin a következő évben jelentette meg A fajok eredete című munkáját.

5.Nagy árat fizetett felfedező útjáért, amelynek három igen súlyos betegséget is "köszönhet". A ciklikus hányás-szindróma elhúzódó erős hányingergel, hányással és gyengeséggel, kimerültséggel járt. A második a Trypanosoma cruzi nevű élősködő okozta Chagas-kór, amely a szív ingerületvezető rendszerét károsítja, s ennek eredményeként kaotikus ritmuszavar alakul ki, de megfertőződhetett a fekélybetegséget okozó Heliobacter pylorival is.

6. 1838-ban pro és kontra listát állított fel a házasságról: az "intézményt" támogató oldalra például a "gyerek" és az "állandó társ, aki mégiscsak jobb egy kutyánál" gondolatok kerültek, míg a "nem"-re a "klubokban okos emberekkel beszélgetni" és az "időveszteség". Darwin végül 30 éves korában unokatestvérét, Emma Wedgwoodot vette el.

7. Nemcsak vizsgálta, meg is ette az egzotikus állatokat, a Cambridge-en Gourmet Club néven társaságot is alapított a bizarr táplálkozási szokást népszerűsítendő. Darwin olykor sólymot és bölömbikát fogyasztott, de a macskabagollyal már meggyűlt a baja, a Beagle-n pedig tatut, struccot és pumát falatozott.

8. A természetes kiválasztódásra alkalmazott `survival of the fittest` (az erősebb éli túl) kifejezés nem Darwintól származik, Herbert Spencer brit filozófus írta le először A biológia alapelvei (1864) című értekezésében.

9. 1882. április 19-én bekövetkezett halálakor családtagjai abban a faluban akarták eltemetni, ahol életének utolsó 40 évét töltötte, de Darwin barátai és tudóstársai lobbizni kezdtek azért, hogy a Westminster-apátságban helyezzék végső nyugalomra. Darwint végül John Herschel és Isaac Newton mellé temették.

10. Darwin a HMS Beagle-lel 2000-ben került az angol 10 fontosra, de a Bank of England tavaly bejelentette, hogy - valószínűleg 2017-ben - Jane Austen portréja váltja fel a neves természettudóst.

IDŐJÁRÁS

Északon a többnyire fátyolfelhős ég mellett szűrt napsütésre számíthatunk, míg délen erősen felhős lesz az ég, délen, délkeleten gyenge csapadék is lehet; hó, havas eső, délkeleten eső valószínű. Arrafelé a délutáni, esti órákban átmenetileg csökken majd a felhőzet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 2 és 6 fok között alakul. Késő estére -3 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/22639/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?