Elvált az álompár – december 9., szerda

A Nap kel: 7 óra 18 perckor, nyugszik: 15 óra 54 perckor.
A Hold kel: 4 óra 52 perckor, nyugszik: 15 óra 1 perckor.

NÉVNAPOK: Ábel, Delila, Filotea, Georgina, György, Györgyi, Leona, Natália, Natasa, Péter, Piládész, Valéria
Katolikus naptár: Fourier Szent Péter emléknapja, Natália, Filotea és Valéria
Református naptár: Natália, Natasa
Evangélikus naptár: Natália, Natasa
Zsidó naptár: kiszlév hónap 27. napja

DECEMBER 9-ÉN SZÜLETETT:

1890. GOMBASZÖGI FRIDA színésznő (125 éve)
1920. SÁNDOFRY KAMILL Franciaországban élt fizikus, az MTA külső tagja (95 éve)
1950. FERENCZI KRISZTINA színésznő, újságíró (65 éve)

DECEMBER 9-ÉN HALT MEG:

1895. BERECZKI MÁTÉ gyümölcsnemesítő (120 éve)
1985. BECK ANDRÁS Kossuth-díjas szobrász (30 éve)
1985. GELLÉRT HUGÓ festő, grafikus, karikaturista (30 éve)
2005. SÁNDOR GYÖRGY zongoraművész (10 éve)

1992. december 9-én Károly herceg és Diana hercegnő bejelentették, hogy elválnak.

Károly herceg rettegett a válás gondolatától a Dianával való házasságkötése előtt egy árverésre váró magánlevél szerint, amelyet a brit trónörökös egy korábbi szerelmének küldött alig egy évvel esküvője előtt.

A kézzel írott levélben, amelynek címzettje Janet Jenkins, Nagy-Britannia montreali konzulátusának recepciósa volt, a walesi herceg "rendkívüli aggodalommal" írt annak lehetőségéről, hogy utódai lesznek, majd később különválnak útjai gyerekei anyjától. 

1980 júniusában, 11 hónappal az előtt, hogy feleségül vette Lady Diana Spencert, Károly herceg azt írta a frissen elvált Janet Jenkinsnek, reméli, hogy rendbejött a trauma után, amelyet házassága felbomlása jelentett. "Hála az égnek, maga időben rájött, hogy hibát követett el, és még nem születtek gyerekei. Családot alapítani, és utána rájönni, hogy tévedtünk... őszintén mondom, ez rendkívüli aggodalommal tölt el" - fogalmazott.

A trónörökös arról is írt, hogy azt akarják, a lehető leghamarabb nősüljön meg. "Akkor talán mindenki megnyugodna egy kicsit. Még mindig úgy vélem, az én megoldásom lenne a legjobb: a Nemzetközösség minden országából elvennék egy lányt" - tette hozzá, noha akkoriban már egy pár voltak Dianával és küszöbön állt az eljegyzésük.

A bizalmas levél mellett öt másikat is elárvereznek az Egyesült Államokban. Károly azokat korábban, 1976-ban írta a nála pár évvel idősebb Janet Jenkinsnek. A herceg akkoriban a brit haditengerészet fiatal tisztjeként szolgált a HMS Bronington nevű hajón. A brit trónörökös előző évben, egy montreali látogatás alkalmával ismerte meg a walesi születésű nőt. Az egyik levélben találkát ajánlott neki a sajtó figyelmétől távol. "Azt gondoltam, a maga lakása a legcsendesebb hely. Ha elmennénk valahová, a sajtó egy pillanat alatt megtudná, és az mindent elrontana" - magyarázta.

A leveleket 2005-ben már árverésre bocsátották, de az aukció előtt visszahívták őket, vélhetően attól tartva, hogy áruba bocsátásuk feldühítené a herceget. 2009-ben aztán újra felbukkantak, Alicia Carroll Los Angeles-i gyűjtő kínálta eladásra őket az eBay-en, és bár 30 ezer dollárért vevőre is találtak, az ügylet mégis dugába dőlt.

Károly herceg 1981 júliusában vette feleségül Diana Spencert. A párnak két fia született, 1992-ben különváltak, a házasság négy évvel később bomlott fel. A walesi hercegnő 1997-ben autóbalesetben életét vesztette Párizsban.

IDŐJÁRÁS

Túlnyomóan borult marad az ég, párás, néhol ködös idő várható, csak kisebb körzetekben vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Szitálás bárhol előfordulhat, késő délutántól az Északi-középhegységben jelentéktelen hószállingózás, estétől a Dunántúl nyugati és északi területein eső is lehet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csak estefelé a Kisalföldön erősödik meg az északnyugati szél. A hőmérséklet alig változik, délután 2, 6, késő este 1 és 5 fok között valószínű.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23018/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?