Elhunyt Antall József – december 12., szombat

A Nap kel: 7 óra 20 perckor, nyugszik: 15 óra 54 perckor.
A Hold kel: 7 óra 46 perckor, nyugszik: 17 óra 16 perckor.

NÉVNAPOK: Bulcsú, Csepel, Ella, Gabriella, Kolumbán
Katolikus naptár: Chantal Szent Franciska emléknapja, Gabriella és Fáni
Református naptár: Gabriella
Evangélikus naptár: Gabriella
Zsidó naptár: kiszlév hónap 30. napja

DECEMBER 12-ÉN SZÜLETETT:

1765. ESTERHÁZY MIKLÓS herceg, táborszernagy (250 éve)
1770. BLASCHKE JÁNOS rézmetsző (245 éve)
1895. TÖRÖK REZSŐ író, legismertebb műve a Péntek Rézi (120 éve)
1950. VÁSÁRHELYI EMESE Ferenczy Noémi-díjas keramikus (65 éves)

DECEMBER 12-ÉN HALT MEG:

1780. FELLNER JAKAB építész, a copf stílus magyarországi képviselője (235 éve)
1995. BOZÓKY LÁSZLÓ fizikus, radiológus, akadémikus (20 éve)
2000. HALÁSZ LÁSZLÓ Jászai Mari-díjas színész (15 éve)

Sikeresnek tűnő németországi gyógykezelése és egy biztató szakasz után a több év óta beteg kormányfő, Antall József állapota válságosra fordult és 1993. december 12-én elhunyt. Halála után egy héttel ünnepélyes részvét mellett temették. Jellemző, hogy nekrológjaikban az ellenzéki pártok lapjai is tisztelettel beszéltek róla.

Antall József politikus családból származott: édesapja az 1945 előtti Kisgazdapárt politikusa volt, s mint köztisztviselő, lengyel menekülteknek és bujkáló zsidóknak segített a háború alatt; Izraelben fa őrzi emlékét az Igazak Kertjében. Az 1932-ben születetett fiatal tanár az 1956-os forradalomban kívánta folytatni a politikusi pályát, de erre nem volt módja; áthelyezték, majd két évvel később eltanácsolták a tanári pályától, így könyvtáros, muzeológus és kutató történész lett a história legkevésbé ideologikus területén, az orvos történetben. Az 1988-as évben már a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum hivatalosan is nagyra becsült igazgatója.

Az 1987-ben megalakult Magyar Demokrata Fórum felismeri benne a nagy képességű politikust, és elnökké választja. Az 1990-es választások után miniszterelnök lesz. Kormányzása alatt zajlik le a szovjet csapatok kivonása, vagyis az ország szuverenitásának visszaszerzése.

Politikai nézeteit gyakran kénytelen kompromisszumos megoldásokkal egyeztetni; Kossuth Lajoshoz hasonlóan vallotta a gyakorlatban az egzigenciák, az elérhető lehetőségek tudománya a politika. A történetírás bizonyára fog Antall-korszakról beszélni, mérlegre téve a megtett és elmulasztott lépéseket. 

(mult-kor.hu)

IDŐJÁRÁS

Északnyugaton hosszabb, másutt inkább csak rövid időszakokra szakadozhat fel, vékonyodhat el a felhőzet. Tartósabban ködös területek főként délen, délnyugaton lehetnek. Számottevő csapadék továbbra sem lesz, északon, északkeleten azonban helyenként kisebb eső, másutt szitálás, a reggeli órákban esetleg ónos szitálás előfordulhat. Az Alföld északi részén megélénkül a délnyugati szél, másutt többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 4 és 9 fok között alakul, de a tartósan ködös helyeken egy-két fokkal hidegebb valószínű. Késő estére -2 és +4 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23084/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?