Jön a Jézuska – december 24., csütörtök

A Nap kel: 7 óra 28 perckor, nyugszik: 15 óra 58 perckor.
A Hold kel: 15 óra 32 perckor, nyugszik: 5 óra 56 perckor.

ÜNNEP: 
KARÁCSONY ELŐESTÉJE - Szenteste (vigília) napja.

NÉVNAPOK: Ádám, Adél, Adelaida, Alinka, Azálea, Délibáb, Ervin, Éva, Hermina, Noé, Noémi
Katolikus naptár: Ádám, Éva, Adél
Református naptár: Ádám, Éva
Evangélikus naptár: Ádám, Éva
Zsidó naptár: tévét hónap 12. napja

DECEMBER 24-ÉN SZÜLETETT:
1910. ERDEI FERENC kétszeres Kossuth-díjas agrárközgazdász, szociológus, politikus, akadémikus (105 éve)
1925. GYÖRGY ISTVÁN Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész (90 éves)
1935. STÉFÁN MÁRTON állami díjas vízépítő mérnök (80 éve)

DECEMBER 24-ÉN HALT MEG:
1855. JERNEY JÁNOS nyelvész, történész, akadémikus, a magyar őshazakutatás jeles képviselője (160 éve)
1955. KÁLLAY MIKLÓS író, kritikus, műfordító, lapszerkesztő (60 éve)

Hetek óta számolgatjuk a gyerekekkel, hogy hány nap van még karácsonyig. Amikor ez az írás napvilágra kerül még alszanak. De tudom, hogy hamarosan ugrál a kisebbik az ágyon és széles mosollyal közlik, hogy itt a karácsony és ma jön a Jézuska.

Kilenc éves lesz lassan és még mindig hiszi. Nem is csak hiszi, hanem tudja is. Tudja, hogy az ajándékot a Jézuska hozza. Néhány hete írták a karácsonyi listát, közben a nővére kitalált valamit, amit mindenképpen szeretne, de aztán megállapította, hogy az drága, azt úgysem kapja meg. Tizenöt lesz hamarosan. Ő már másként lát sok mindent. De megérkezett a gyermeki válasz: „Kérd a Jézuskától, ha jó volták, akkor tőle biztos megkapod.”

Jót mosolyogtunk mindannyian. 

De volt, amikor könnyeztünk is Advent alatt. 

Vásároltak a lányok, amikor odalépett hozzájuk egy hölgy, aki egy segélyszervezetnek gyűjtött tartós élelmiszert, hogy eljuttassák a rászorulóknak. Feleségem azonnal vett olajat, cukrot, meg még ki tudja mi mindent és közben könny szökött a szemébe. Bevallom nekem is, amikor arról meséltem a gyerekeknek, hogy hallottam a rádióban egy nénit, akinek a gyerekei sajtot szeretnének karácsonyra, mert év közben nem tudnak venni. Nincs rá pénzük. Vagy amikor arról az asszonyról, aki elmondta, hogy sálat szeretne, mert hideg van otthon és fázik.

Nem értették a gyerekek, hogy hogy lehet ilyen. Nem baj. Tudjanak róla, hogy van ilyen, tegyenek majd azért, hogy ne legyen ilyen. 

Ma már azonban a mosolygásé a főszerep. Vettünk fát. Együtt négyen, hiszen ez is a felkészülés része. Másodszor díszítjük majd közösen a lányokkal. Lesz egy nehéz pillanat, amikor Ivettet fel kell emelnem, mert a csúcsot mindenképpen neki kell feltennie a fára. Erős csontozatú, én meg nem vagyok egy izompacsirta, de megoldjuk. 

Aztán délután templom. Megnézzük az iskolások betlehemezését. Közben talán hozzánk is megjön a Jézuska. 

Tudom, hogy nekem is hoz valamit, bár én nem írtam neki levelet. Ha írtam volna, akkor is csak az lett volna a kérésem, hogy ha már eljön hozzánk is 24-én este, akkor maradjon nálunk. Legyen itt velünk minden nap. És ne csak nálunk. Mindenkinél, aki hívta, aki várta. 

Önöknél is kedves olvasóim!

Boldog karácsonyt kívánok mindannyiuknak!

IDŐJÁRÁS

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, párás, helyenként tartósan ködös idő várható. Helyenként szitálás előfordulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23355/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?