A Szent Család Vasárnapja – december 27.

A Nap kel: 7 óra 29 perckor, nyugszik: 16 óra 0 perckor.
A Hold kel: 18 óra 30 perckor, nyugszik: 8 óra 35 perckor.

NÉVNAPOK: Fabióla, János, Lázár
Katolikus naptár: Szent János apostol emléknapja, Szent Fabiola emléknapja; Teodor
Református naptár: János
Evangélikus naptár: János
Zsidó naptár: tévét hónap 15. napja

DECEMBER 27-ÉN SZÜLETETT:
1900. KIRÁLYHEGYI PÁL író, újságíró, humorista (115 éve)
1915. ZSENGELLÉR GYULA 39-szeres válogatott labdarúgó (100 éve)
1955. DIENES GÁBOR Liszt Ferenc-díjas oboaművész (60 éves)

DECEMBER 27-ÉN HALT MEG:
1820. TESSEDIK SÁMUEL mezőgazdasági író, pedagógus, lelkész, az agrártudományok művelésének egyik magyarországi úttörője (195 éve)
1930. FARKAS GYULA matematikus és elméleti fizikus, egyetemi tanár, akadémikus (85 éve)
1935. JAKUBOVICH EMIL paleográfus, nyelvtörténész, akadémikus (80 éve)
2000. SIPOS JENŐ énektanár; számos világhírű énekest nevelt. (15 éve)

Az Egyház annyira fontosnak tartja a családot, hogy az év utolsó vasárnapját a családnak szenteli. Ezen a vasárnapon a szent Családot állítja elénk, követendő példaképül. Szent Család Vasárnapja mindannyiunk ünnepe, hisz mindenkinek van valami köze a családhoz.  Bárhogyan is lenne, családból származunk, családban vagy egyházi közösségben élünk. Isten ajándékából, ez az éltető gyökerünk, amely egy életre szól. Az életünk szorosan összefonódik másokkal. Mindig is valakinek gyermeke maradunk, vagy valakinek testvére, szülője, nagyszülője, házastársa, rokona, vagy hozzá tartozója vagyunk. Ezt a kapcsolatot nem lehet könnyen megszüntetni, ez egy életre szól. Maga az Úr Jézus is ilyen kapcsolatban élt Szűz Máriával, szent Józseffel, rokonaival, az ő követőivel, különösen az apostolokkal.

A mai modern, megváltozott körülmények között is minta és példakép a Szent Család. Figyeljünk fel arra, hogy - mai fogalmaink szerint is - mennyire összeillő pár volt Mária és József. Mennyire azonos bennük az Isten szavának való azonnali, feltétel nélküli engedelmeskedés! A mennyei Atya nemcsak szeplőtelen szűz Anyát, hanem gondoskodó, jó példa-adó nevelőapát is választott Fiának, hogy harmonikus családi életben készülhessen munkájának elvégzésére. A Szent Család őrzője szent József, Istentől kapta azokat a jeleket, fontos utasításokat, melyek teljesítésével megmentette családját. Az ő számára Isten szolgálata a fő helyen állott. 

Annak ellenére, hogy a változások korát éljük, és sokan kikezdik a házasságot, a család a társadalom és az Egyház alapsejtje marad. A személy benne és általa valósítja meg földi és örök hivatását. A család Isten tevékenységének a helye, és kiváltságos környezete és így Isten és ember találkozásának is a helye.

A házastársak egymás felé is a kegyelem közvetítői. A házasságnak, mint szentségnek éppen ez a jelentése. A hivő család tagjai tehát tudatában vannak annak, hogy bármilyen feszültség is jelenik meg életükben, mindig segíti őket Isten kegyelme, hogy ez a szeretet szempontjai szerint oldódjék meg. Ha valamilyen összeütközés keletkezik, ennek megoldási irányát a szeretet szellemében Isten ügyének szolgálata adja. Kalkutai Teréz anya mondta: „Ha együtt imádkoztok együtt is maradtok” A közösen elmondott imának nagy szerepe van a családban. Az imádkozó családok közössége és aktív részvétele a liturgiában teszik a családot egyháziassá, és az egyházat családiassá. 

II. János Pál a Familiaris Consortio kezdetű buzdításában olvassuk: „A keresztény család Isten Országát építi a történelemben azokkal a mindennapos dolgokkal, amelyek életének föltételei, vagy annak meghatározói.”Ugyanakkor fontos és kiemelt feladat - a lelki élet, a hit továbbadása, a hitre való nevelés, a családtagok személyiségének kibontakozása. Így a család a szeretet tűzhelye, amely világít, melegít, éltet. Templom, ahol Isten lakik, a Szentháromság élő tükörképe. „A házasság és a család szent”, hangsúlyozza a II.vatikáni zsinat. (lelkipásztori konstitució) Tekintsük hát célnak saját családunk "szent családdá" alakítását, a boldogságos Szűz és szent József példája nyomán!

IDŐJÁRÁS

Szinte országszerte borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokra leginkább a Dunántúl délnyugati, nyugati részében számíthatunk. A borult, ködös területeken szitálás bármikor előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a borult tájakon 3, 6, míg a napos részeken 7, 10 fok között valószínű.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23391/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?