Elindult a kék metró – december 31., csütörtök

A Nap kel: 7 óra 30 perckor, nyugszik: 16 óra 03 perckor.
A Hold kel: 22 óra 38 perckor, nyugszik: 10 óra 43 perckor.

NÉVNAPOK: Ajándék, Darina, Darinka, Donáta, Katalin, Márió, Máriusz, Melánia, Szilveszter, Ubul
Katolikus naptár: I. Szent Szilveszter pápa emléknapja, Ajándék és Donáta névnapja
Református naptár: Szilveszter
Evangélikus naptár: Szilveszter, Darinka
Zsidó naptár: tévét hónap 19. napja

DECEMBER 31-ÉN SZÜLETETT:
1850. ÁBRÁNYI EMIL, id. költő, újságíró, műfordító (165 éve)
1915. HARA LÁSZLÓ Liszt Ferenc díjas fagottművész, érdemes művész (100 éve)
1920. GELLÉRT ENDRE újságíró, riporter, rádiós és televíziós szerkesztő (95 éve)
1930. MÁTRAY MIHÁLY Balázs Béla- és Aranytoll-díjas operatőr, filmriporter (85 éves)
1950. NÉMETH PÁL Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, karnagy (65 éves)
1950. PETZ PÁL Liszt Ferenc-díjas trombitaművész (65 éves)

DECEMBER 31-ÉN HALT MEG:
1915. KINCS GYULA író, újságíró, pedagógus (100 éve)
1925. HEGEDŰS ISTVÁN irodalomtörténész, költő, műfordító (90 éve)
1970. BÁLINT MIHÁLY orvos, pszichoanalitikus (45 éve)
1980. JÓCSIK LAJOS író, publicista, közgazdász (35 éve)

Az M3-as metróvonal a budapesti metróhálózat leghosszabb vonala, amelynek első szakaszát 1976. december 31-én adták át. Végállomásai: Kőbánya-Kispest és Újpest-Központ. A Budapesten jelenleg működő metróvonalak főirányaira vonatkozó elképzelések nem új keletűek, mivel ezek az irányok már a földalatti vasút század elején készült építési terveiben – és azt követően is – fellelhetők. Ez kézenfekvő, mivel a földalatti vasút javasolt nyomvonalai követték a forgalom illetve az utasszállítási igény kialakult főirányát. A budapesti földalatti vasút építéséről 1950-ben hozott kormányhatározat már említést tesz az észak-déli vonal nyomvonaláról és építéséről is. Később, a kelet-nyugati vonal továbbépítését jóváhagyó 3428/1963 számú kormányhatározat már teljesen előírta az észak-déli metróvonal beruházási programjának elkészítését is. E határozat alapján 1966-ban elkészült az észak-déli, pontosabban: észak-délkeleti, a mai M3-as vonal beruházási programjának tervdokumentációja.

A Határ úti metróállomás úgy épült meg, hogy onnan a vonal Kispest felé az Üllői út irányába bármikor továbbépíthető. Az M3-as vonal építése 1970-ben kezdődött meg; jelenlegi forgalmi hossza 16,3 km, építési hossza 17,3 km, állomásainak száma 20.

A beruházási célban kitűzött nyomvonalként Újpest, István tér és kispesti Vörös Csillag Traktorgyár közötti összeköttetés szerepelt. A program jóváhagyása során - elsősorban anyagi okok miatt - olyan döntés született, hogy a vonal Újpest István tér és Kispest Határ út között épüljön meg. A kitűzött határidő a megépítésre 1985 év vége, a tervezett vonal hossz 14,8 km, az állomások száma 19 volt. A beruházási programot 1968-ban hagyták jóvá, az építés 1970-ben kezdődött el és megszakítás nélkül folytatódott 1990 végéig.

Időközben a vonal déli végállomása Határ úti csomópontból Kőbánya-Kispest MÁV állomás mellé, az északi végállomás pedig Káposztásmegyerrekerült, mivel ott egy új városrész építését kezdték el. A vonal tervezett hossza ekkor 20,5 km-re, az állomások száma 24-re változott. A káposztásmegyeri lakótelepet már úgy tervezték, hogy ott a metróépítés számára a szükséges helyet szabadon hagyták. Budapest fejlesztésében ez lett volna az első eset, amikor egy új városrész tömegközlekedési feladatait a városrész építésével egy időben és összehangoltan megoldják. Az építés ideje alatt bekövetkezett gazdasági-politikai változások ezt végül megakadályozták. A vonal északi végállomása jelenleg Újpest-Központban van. Az ún. kék metró első szakaszát 1976-ban adták át a Deák Ferenc tér és a Nagyvárad tér között, ennek déli hosszabbítása 1980-ra épült meg Kőbánya-Kispestig. Egy évvel később a Deák tér és a Lehel tér (akkor: Élmunkás tér) közötti szakaszt helyezték üzembe, amit 1984-ben az Árpád hídig továbbépítettek.

Jelenlegi formájában 1990 óta létezik, ugyanis ekkor adták át az Árpád híd – Újpest-Központ közötti szakaszt. A vonalon közlekedő szerelvények 1990 óta Automatikus Vonatvezető Rendszerrel (AVR) ellátva, egyvezetős üzemben közlekednek.

A metróvonal több mint 30 éves pályája napjainkra olyan rossz műszaki állapotba került, hogy 2011. december 13-tól a teljes vonalon 60 km/h-ra korlátozták az alkalmazható legnagyobb sebességet. A növekvő számú pályahibákat elsősorban az alagút egyre romló szigetelésén átszivárgó talajvíz okozza. Az agresszív talajvíz mára komoly mértékben tönkretette a metróvonal pályalemezét, illetve korrodálta a sínleerősítéseket. A pályahibák miatt egyre több metrószerelvény szenvedett forgóváz-repedést, ezért, valamint a pályalemezre ható dinamikus erők csökkentése érdekében korlátozták a sebességet. A bevezetett sebességkorlátozásnak egyelőre nincs jelentős hatása a menetrendszerűségre, mivel a rövid állomásközök miatt a legtöbb szakaszon a szerelvények legnagyobb sebessége a 60 km/h-t sem éri el. A metróvonal felújítását a BKV régóta tervezi, azonban forráshiány és a 4-es metró folyamatosan növekvő építési költségei következtében mindig lekerül a napirendről. Ideiglenes megoldásként 2014. július eleje óta síncseréket végez a BKV használt, de jó állapotú sínszálak beépítésével, délről fokozatosan észak felé haladva.

2013-ban bejelentették, hogy meg kívánják hosszabbítani a nyomvonalat a Rákospalota-Újpest vasútállomásig vagy Káposztásmegyerig.

A metró nyomvonala főként Budapest két forgalmas sugárútja, a Váci út és az Üllői út alatt halad.

Az eredeti tervekben szerepelt a vonal meghosszabbítása Káposztásmegyerig. Káposztásmegyeren a végállomás és a járműtelep helyét ki is hagyták (utóbbit jellegzetes „metrós” betonkerítéssel elkerítve. A pénz és a politikai akarat hiánya miatt azonban ez a beruházás évtizedek óta várat magára. 2008 márciusában jelentette be Újpest polgármestere, hogy pert indítanak a főváros ellen károkozás miatt (mivel sokan épp a metró reményében költöztek oda a 90-es években, és a tervezett nyomvonalon lévő ingatlanok máig forgalomképtelenek, valamint a BKV járatritkítási terveket is nyilvánosságra hozott), amellyel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy mégis továbbépítsék a metrót öt-hat megállóval.

Az is szóba került, hogy ha felújítják, akkor a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérig meghosszabbítják.

IDŐJÁRÁS

Az ország nagy részén derült lesz az ég, csak a Dunántúlon lehet kevés felhő az égen. Csapadék nem lesz. A délkeletire forduló szél a Kisalföldön megélénkülhet, sőt Sopron környékén egy-egy erős széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok között, az északi völgyekben azonban -15 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +1 fok között valószínű.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23508/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?