Elindult a Pesti Hírlap – január 2., szombat

A Nap kel: 7 óra 32 perckor, nyugszik: 16 óra 4 perckor.
A Hold nyugszik: 11 óra 33 perckor.

NÉVNAPOK: Ábel, Acsád, Ákos, Alpár, Bazil, Bertold, Bodó, Ditmár, Makár, Odiló, Odisszeusz, Ulisszesz, Vászoly
Katolikus naptár: Vazul és Nazianzi Gergely emléknapja, Ábel és Ákos névnapja
Református naptár: Ábel
Evangélikus naptár: Ábel
Zsidó naptár: tévét hónap 21. napja

Az Ábel névről: bibliai név, Ádám és Éva második fiának a neve. Valószínűleg héber eredetű, és a jelentése: mulandóság. Lehetséges azonban, hogy asszír vagy sumér szóból származik, és a jelentése: fiú.

JANUÁR 2-ÁN SZÜLETETT:
1821. TÁRKÁNYI BÉLA római katolikus pap, költő, akadémikus, a Szent István Társulat alapító elnöke (195 éve)
1846. ERKEL SÁNDOR zeneszerző, karmester, Erkel Ferenc negyedik fia (170 éve)
1886. WOLF EMIL vegyészmérnök, az önálló magyar gyógyszeripar egyik megteremtője (130 éve)
1916. KOVÁCS MIHÁLY piarista szerzetes, középiskolai tanár, a magyar kibernetika egyik úttörője (100 éve)
1936. ERŐD IVÁN Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész (80 éves)

JANUÁR 2-ÁN HALT MEG:
1946. PÁVEL ÁGOSTON nyelvész, etnográfus, "a leghíresebb szlovén Magyarországon" (70 éve)
2001. SZALAY KAROLA balettművész, pedagógus (15 éve)
2001. ZÁMBÓ JIMMY popzenész, énekes, zeneszerző, szövegíró (15 éve)

175 évvel ezelőtt, 1841. január 2-án jelent meg először a Pesti Hírlap, ez az esemény a modern magyar sajtó születését jelezte. Landerer Lajos nyomdatulajdonos, a kormányzat helyeslésével, a börtönből fél évvel azelőtt szabadult Kossuth Lajost bízta meg induló lapja szerkesztésével. A kiadó jól eladható lapot, a kormányzat Kossuth kézbentartását remélte az alkalmazástól. Landerer nem csalódott: a hetenként kétszer, később háromszor megjelenő újság hamarosan 5000 előfizetővel rendelkezett. Ezt a példányszámot addig magyar újság meg sem közelítette. A kormány viszont elszámította magát: a Hírlap nem levezette a politikai feszültséget, hanem fokozta azt. A napilap immáron folyamatossá tette az ellenzéki politizálást. Felrázó cikkek sora ecsetelte a társadalmi viszonyok tarthatatlanságát, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás visszásságait, a gazdasági elmaradottságot. A kiutat a liberalizmus magyar változatának, a társadalom egymással akár ellentétes érdekeltségű rétegeit összefogó ún. érdekegyesítés programjának végrehajtásában jelölte meg, sorra véve annak feladatait (örökváltság megoldása, politikai jogok kiterjesztése, közteherviselés stb.). Kossuth lapja (főleg vezércikkei) révén vált az ellenzék egyik vezetőjévé. A hírlap jelenléte a politikai életben arra is felhívta a figyelmet: az 1840-es években már egyik politikai irányzat sem nélkülözheti a saját újságot. Így hamarosan kialakult a magyar nyelvű politikai sajtó: a Jelenkor Széchenyi István konzervatív liberalizmusát képviselte, a Világ az újkonzervatívok lapja lett. A Hírnök a kormány, a Nemzeti Újság a katolikus klérus szócsövének számított.

IDŐJÁRÁS

Az északkeleti megyék kivételével erősen felhős vagy borult idő várható, csupán délelőtt délnyugaton csökken átmenetileg a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén hószállingózás, gyenge havazás lehet, majd estefelé délnyugaton már több helyen eshet a hó. Többfelé megélénkül, a Dunántúl északi felén néhol meg is erősödik a keleti, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -4 és -9 fok között alakul, de északkeleten a gyengén felhős területeken -10 és -15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között várható.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23544/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?