Nagy Feró: 70 – január 14., csütörtök

A Nap kel: 7 óra 26 perckor, nyugszik: 16 óra 19 perckor.
A Hold kel: 9 óra 48 perckor, nyugszik: 21 óra 49 perckor.

NÉVNAPOK: Ámon, Ámos, Bálint, Bódog, Edömér, Félix, Hiláriusz, Ilárion, Larion, Malakiás, Oresztész, Orion, Uriás, Uriel, Uros, Vidor
Katolikus naptár: Bódog, Félix
Református naptár: Bódog
Evangélikus naptár: Bódog
Zsidó naptár: svát hónap 4. napja

Bódog régi magyar férfinév, ami a boldog szó régi magyar alakjából, a bódogból ered, aminek a jelentése: gazdag.

JANUÁR 14-ÉN SZÜLETETT:

1866. BORBÉLY SÁNDOR gyógypedagógus, az egységes gyógypedagógiai tanárképzés megszervezője Magyarországon (150 éve)
1901. BIHARI JÓZSEF kétszeres Kossuth-díjas színész (115 éve)
1906. KERPEL-FRONIUS ÖDÖN Kossuth-díjas gyermekgyógyász, akadémikus (110 éve)
1946. NAGY FERÓ rockénekes, a Beatrice frontembere (70 éves)
1971. SOLYMOSI TAMÁS Harangozó Gyula-díjas balettművész, érdemes művész (45 éves)
1990. SZILÁGYI ÁRON olimpiai bajnok kardvívó

JANUÁR 14-ÉN HALT MEG:

1301. III. ANDRÁS az utolsó Árpád-házi király, akivel kihalt a dinasztia (715 éve)
1891. SZATHMÁRY KÁROLY író, tanár, szerkesztő, a hazai kisdedóvás egyik megszervezője (125 éve)
1991. DEMÉNY PÁL mérnök, kommunista politikus, aki 1945 előtt és után is börtönbüntetésre ítéltek (25 éve)

Ma 70 éves Nagy Feró, aki erdélyi menekültek gyermekeként jött napvilágra 1946. január 14-én Letenyén. Szülei azért jöttek át Magyarországra, mert apja nem akart a magyarok ellen harcolni a román hadseregben. Ideát a csendőrségnél helyezkedett el 1944-ben, "mert ott legalább enni adtak neki". Hamarosan a fővárosba költöztek, eleinte egy kocsiszínben laktak, majd egy óbudai pincelakásba kerültek. Apja az 1950-es években hőszigetelő szakmunkásként dolgozott, majd kisiparos lett.

Feró kamaszként rádió- és tévészerelő szeretett volna lenni, de egy malőr miatt lemaradt a felvételiről, így elektroműszerész ipari tanulónak ment. Ezután elvégezte a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola erősáramú üzemmérnök szakát, de az államvizsgát halogatta, nehogy bevigyék katonának, ami végül - a diploma feláldozásával - sikerült is neki.

Középiskolásként kezdte első zenei próbálkozásait: 1963-tól 1970-ig a Richmond Heads, majd a Zárvatermők tagja volt. 1971-ben csatlakozott a Csuka Mónika vezetésével két évvel korábban alakult, öt lányból álló Beatrice zenekarhoz, amely addig az egyetlen női beatzenekar volt az országban. A Beatrice ezután lett sikeres, a Gyere kislány, gyere című diszkó- vagy inkább funkyslágerrel az 1977-es Tessék választani! rádiós dalfesztiválon mutatkoztak be. Nagy Feró feleségül vette Csuka Mónikát, egy lányuk született.

Feró 1978-ra teljesen átalakította a Beatricét, amelynek frontembere lett. Az immár csak fiúkból álló együttes jellegzetes külsővel koncertezett: bőrszerkóban és "babos" kendővel a nyakban vagy a homlokon. (A színpadi csirkedarálás csak a legenda része.) Főleg a "külvárosi fiatalok" körében lett népszerű a banda, mely 1980-ban már az Omega és az LGT előzenekaraként turnézott. Bluesos-punkos rockzenéjük és főleg a Feró által írott szövegeik azonban nem tetszettek az akkori rendszer kultúrfunkcionáriusainak, az együttes végképp azután lehetetlenült el, hogy 1980-ban a Hobo Blues Band és a P. Mobil társaságában felléptek a Fekete Bárányok koncerten. Népszerűségük ellenére lemezük nem jelenhetett meg, az "illetékesek" folyamatosan keresztbe tettek nekik, s végül a nehézségeket megelégelve 1981-ben feloszlott az együttes, Feró útlevelét bevonták.

1982 és 1985 között az ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese volt, két album után kiszállt a bandából, és 1987-ben újraélesztette a Beatricét. Hamarosan színre lépett az igazi "Ricse", amelynek blues és rock alapú dalai élesen, megalkuvás nélkül mutatták be az életbe kevés eséllyel belépő fiatalok helyzetét, érzéseit. Akkoriban Feró volt a magyar új hullám egyik vezéregyénisége, a "nemzet csótánya". Kiadták lemezen az együttes korábban betiltott számait is. 1991-ben sikeres évet zárt a Beatrice: megjelent az Utálom az egész XX. századot című nagylemez, amely 38 héten át szerepelt a hanglemezgyár listáján az élét is megjárva, s a zenekar fennállása óta először lépett föl a Budapest Sportcsarnokban.

Nagy Feró a rendszerváltás során közel került a politikához, 1990-ben még köztársaságielnök-jelölt is volt ("Szakadt országnak szakadt elnököt!"). Kezdetben liberális, majd egyre radikálisabban jobboldali nézeteket vallott, mígnem 1999-ben felhagyott a politizálással, belátva, hogy a zene az ő világa.

A Beatrice változó felállással a mai napig koncertezik, a közönség körében olyan népszerű számokkal, mint például a Nagyvárosi farkas, Meditáció, Jerikó, Motorizált nemzedék, Térden állva, Nem kell, XX. század, Azok a boldog szép napok, Hegyek között, Pancsoló kislány, 8 óra munka. "A tökéletes buli nem arról szól, hogy ki hogyan énekel, hanem arról, hogy a közönség hogyan érzi magát" - nyilatkozta egy ízben Nagy Feró. A Beatrice 35 éves születésnapi nagykoncertjét 2013 márciusában rendezték meg a PeCsában.

Nagy Feró 1983-ban Laborc szerepét alakította az István, a király című rockopera ősbemutatóján, majd még többször is, később bemutatta Hamlet-átdolgozását, a Hair című musicalben Berger szerepét játszotta a Rock Színházban. 1992-ben ő volt Önögész Szörényi Levente-Lezsák Sándor Atilla, Isten kardja című rockművében - csak néhányat említve színpadi szerepeiből. Több filmben is szerepelt: először 1979-ben láthattuk a Ki beszél itt szerelemről? című alkotásban, aztán az Úgy érezte, szabadon él, Töredék az életről, Pofonok völgye, István, a király, Céllövölde, A túlélés ára, Argo című filmekben alakított szerepet.

A médiában is otthonosan mozog: 1989-től három éven át vezette a népszerű Garázs című rádiós ifjúsági műsorát, amely igyekezett összefogni a problémákkal küszködő fiatalokat, és lehetőséget nyújtott amatőr zenekaroknak a bemutatkozásra. Később a televízió Rockkalapács című műsorát vezette, majd a Pannon Rádió munkatársa volt. 2010 után mentorszerepet vállalt egy kereskedelmi televízió népszerű tehetségkutató műsorában.

Nagy Ferót 1989-ben Állami Ifjúsági Díjjal tüntették ki, 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke volt. 2005-ben önéletrajzi könyve jelent meg Boldog szép napok... címmel. A hazai rock meghatározó alakja immár több mint harminc éve él boldog házasságban, két felnőtt fia van.

A blogstar.hu ezzel a klippel köszönti a korszakos zenészt.

IDŐJÁRÁS

Az ország nagyobb részén napközben gyengén felhős időre számíthatunk, elsősorban a Nyírségben lehet több felhő, de számottevő csapadék arrafelé sem lesz. Határozott felhősödés délnyugat felől csütörtök késő délutántól kezdődik, és estére délnyugati megyéket egy újabb csapadékzóna éri el, amely még éjfél előtt a Balatonon keresztül egészen Nógrád megyéig terjed. A Dunántúl nagyobb részén eső várható, ugyanakkor az Északkelet-Dunántúlon, a főváros térségében vegyes halmazállapotú csapadék valószínű, a Börzsönyben havazhat. A kezdetben még élénk lökésekkel kísért északnyugati szél mindenütt mérséklődik. Napközben a délkeletire forduló szél az Észak-Alföld és az Északi-középhegység kivételével ismét megélénkül, Kisalföld és a Bakony egyes részein erős szél is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 9 fok között valószínű. Késő estére többnyire -2, +3 fokig hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23913/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?