40 éve szállt fel az első Concorde – január 21., csütörtök

A Nap kel: 7 óra 21 perckor, nyugszik: 16 óra 28 perckor.
A Hold kel: 14 óra 16 perckor, nyugszik: 4 óra 45 perckor.

NÉVNAPOK: Ágnes, Agnéta, Menyhért
Katolikus naptár: Szent Ágnes emléknapja, Agnéta és Inez névnapja
Református naptár: Ágnes, Agnéta
Evangélikus naptár: Ágnes, Agnéta
Zsidó naptár: svát hónap 11. napja

Az Ágnes görög eredetű női név, a hagnósz (régebbi alakban hagiosz) szóból származik. Jelentése: szűzies, tiszta, szemérmes. Korábbi magyarázatok szerint a latin agnus („bárány”) szóból ered, ez azonban csak a hasonló hangzás és a bárány jelképes jelentése miatti vélt egyezés.

Az ógörög nyelvben több név is származik a hagnosz szóból, és ezek egyik becézett alakja volt a Hagnész. Más források szerint a melléknév nőnemű alakjából, a hagnéből származik. A latinba H nélkül került át, Agnes alakban írták, amit a középkorban Magyarországon Ágnesnek ejtettek.

A január 21-i emléknaphoz fűződő egyházi szokás szerint a pápa ekkor szenteli meg azokat a bárányokat, amelyek a gyapjából készítik az új püspökökbeiktatására a palliumokat, azaz a fehér vállszalagokat.

A népi időjóslásban azt tartották, hogyha Ágnes napja hideg, akkor a másnapi Vince biztosan enyhébb időt hoz. Egy rábaközi faluban úgy mondták: Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, had teljék a pince.

Más vidékeken az Ágnes-nap a férjjövendölés napja volt, de volt olyan település is, ahol az állapotos asszonyok sós vízben mosakodtak meg, hogy a gyerekük szép és egészséges legyen.

JANUÁR 21-ÉN SZÜLETETT:

1896. ALBERT JÁNOS Kossuth-díjas vegyészmérnök (120 éve)
1911. MÁTHÉ IMRE Kossuth-díjas biológus, botanikus, akadémikus (105 éve)
1926. PÉTER LÁSZLÓ filológus, irodalomtörténész, helytörténész, az irodalomtudomány doktora (90 éves)
1931. ARATÓ MÁTYÁS Széchenyi-díjas matematikus (85 éve)
1936. CSURKA LÁSZLÓ Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész (80 éves)
1936. DORNBACH Alajos jogász, politikus, az Országgyűlés volt alelnöke (80 éves)

JANUÁR 21-ÉN HALT MEG:

1966. MÜLLER SÁNDOR Kossuth-díjas kémikus, akadémikus, a szerves kémia nemzetközileg elismert tudósa (50 éve)
2001. CZIDRA LÁSZLÓ Liszt Ferenc-díjas blockflöteművész, a Camerata Hungarica együttes alapítója, az Ex-Antiquis együttes tagja (15 éve)
2011. KONDOROSI ÁDÁM Széchenyi-díjas biológus, akadémikus, a növényi molekuláris és sejtbiológia kutatója (5 éve)

Az Air France és a British Airways közös vállalkozásában működő szuperszonikus utasszállító repülőgép, a Concorde 1976. január 21-én tette meg első útját Párizs és Rio de Janeiro között. A technikai csodának számító gépekből összesen 16 készült el, de gazdaságtalanságuk miatt 1995-ben már csak 13 volt használatban: hetet az angol, hatot a francia vállalat üzemeltetett. 1995. augusztus 15-16-án a - hangsebességnél kétszer gyorsabban repülő - Concorde világrekordot állított fel: 32 óra és 15 perc alatt kerülte meg a Földet, összesen 40 ezer kilométert repült és közben hatszor szállt le. Nyugat-keleti irányban (New Yorkból Párizsba) addig 36 óra 8 perc volt a csúcs, míg keletről nyugatra (Lisszabonból Lisszabonba) 1992-ben 32 óra 49 perc kellett a Föld megkerüléséhez. A Conconde-ok legnagyobb balesete 2000. július 25-én Párizsban következett be, amikor az Air France gépe a felszállás után nemsokkal kigyulladt, lezuhant, s összesen 113 ember meghalt. Ezt követően a francia légitársaság 2003. május 31-én, 27 év szolgálat után `nyugállományba` küldte 5 gépből álló Concorde-flottáját. Nemzetközi forgalomban aznap tette meg utolsó útját New Yorkból Párizsba. Az utolsó Concorde-gép, a Fox Charlie becenevű 2003. június 27-én tette meg búcsúrepülését Párizs és Toulouse között. Az öt gép múzeumba került. Két gépet külföldre ajándékoztak (a washingtoni Smithsonian Intézet légi és űrhajózási múzeumába, s a németországi Sisheimben lévő Technik Museum Speyer kiállítócsarnokába kerültek), egy gépet az Airbus-csoport toulouse-i központjában, egyet a párizsi Le Bourget-i repülőmúzeumban, egyet pedig a Roissy-Charles-de-Gaulle légikikötőben állítanak ki. A British Airways 2003. október 24-én szüntette be a Concordok útját. Ezzel a világ egyetlen szuperszonikus utasszállító repülőgépe befejezte a menetrendszerű közlekedést.

IDŐJÁRÁS

Reggeltől egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, legkorábban az északi országrészben, majd még délelőtt a Dunántúlon is többfelé kisüt a nap. Délután az ország nagy részén már kevés lesz a felhő, főként az Alföld középső és keleti, délkeleti felén, valamint néhol az Észak-Dunántúlon azonban felhős területek is lehetnek. A déli órákig szórványosan - legkisebb eséllyel délnyugaton - valószínű gyenge havazás, hózápor, később már csak néhol - elsősorban délkeleten - lehet jelentéktelen csapadék. A sokfelé élénk északnyugati szelet a Dunántúlon, és a középső országrészben néhol erős lökés kíséri. A szél egy-két helyen átmenetileg hordhatja a havat. A hőmérséklet délután -3 és +3 fok között várható. Késő estére -2 és -8 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/24104/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?