Megszületett a Himnusz – január 22., péntek

A Nap kel: 7 óra 21 perckor, nyugszik: 16 óra 30 perckor.
A Hold kel: 15 óra 13 perckor, nyugszik: 5 óra 40 perckor.

ÜNNEP:

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA - A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, és 1993-tól már a pedagógusokat is ekkor tüntetik ki. (A pedagógusnap június első vasárnapja.)

NÉVNAPOK: Anasztáz, Artemisz, Artemízia, Artúr, Cintia, Délia, Domonkos, Dorián, Dormán, Neszta, Surány, Szirén, Szíriusz, Vince
Katolikus naptár: Anasztáz és Artúr névnapja
Református naptár: Vince, Artúr
Evangélikus naptár Vince, Artúr
Zsidó naptár: svát hónap 12. napja

Az Artúr valószínűleg kelta-angol eredetű férfinév, jelentése esetleg: medve. Egy római nemzetségnévből való származtatása szintén bizonytalan. Vince latin eredetű férfinév, a Vincentius rövidülése. Jelentése: győztes. Női párja Vincencia.

JANUÁR 22-ÉN SZÜLETETT:

1906. SEBES GUSZTÁV labdarúgóedző, sportvezető, az Aranycsapat mesteredzője (110 éve)
1951. HAMAR DÁNIEL Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, a Muzsikás együttes alapító tagja (65 éves)

JANUÁR 22-ÉN HALT MEG:

1891. YBL MIKLÓS építész, a budapesti Operaház tervezője és megépítője (125 éve)
1931. BOLDOG BATTHYÁNY-STRATTMANN LÁSZLÓ orvos, orvostörténész, egyháztörténész, akadémikus, "a szegények orvosa", 2003-ban avatták boldoggá (85 éve)
1956. KÁDÁR BÉLA festő, grafikus, az expresszionista művészet jeles képviselője (60 éve)

A magyar történelem egyik emelkedő szakaszának kezdetén, a reformkor küszöbén írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt 1823. január 22-én. Megírása után öt évvel, 1828-ban került a mű a nyilvánosság elé, ekkor jelent meg az Auróra című folyóiratban. A magyarság történetének `zivataros századait`, az országépítés és az országos pusztulás képeit rendkívüli erővel megfogalmazó költemény az 1830-as években lett népszerű, és - mint Vörösmarty Szózata - a nemzeti identitás egyik szimbólumává vált.

Az 1840-es évek elején erősödött meg az a nemzeti igény, hogy dallam szülessék e művekre. Ebben az időben Bartay András zeneszerző volt a pesti Nemzeti Színház igazgatója, aki előbb a Szózat megzenésítésére írt ki pályázatot 1843. január 26-án. Erre a pályázatra 22 jeligés pályamű érkezett, amelyek közül a bírálóbizottság - ebben Erkel Ferenc is részt vett - Egressy Béni munkáját találta a legjobbnak.

Egy évvel később, 1844. február 29-én Bartay újabb pályázatot írt ki, ezúttal a Himnusz megzenésítésére. A pályázatra 13 jeligés pályamunka érkezett. A bizottság, melynek tagjai között foglalt helyet Szigligeti Ede és Vörösmarty Mihály is, 1844. június 15-én hozott egyhangú döntésével Erkel zenéjét jutalmazta a pályadíjjal.

A díjnyertes mű bemutatására 1844. július 2-án került sor a Nemzeti Színházban a színház ének- és zenekarának előadásában, Erkel Ferenc vezényletével. A bemutató után nem sokkal már nyomtatásban is megjelent a mű, Deák Ferencnek szóló ajánlással. Még ugyanezen a nyáron, 1844. augusztus 10-én a szélesebb nyilvánosság előtt is felcsendült a Himnusz, az Óbudai Hajógyárban a Széchenyi István nevét viselő gőzös vízre bocsátásakor. "Ezzel" - ahogy Pomogáts Béla egyik írásában megfogalmazta - "Kölcsey és Erkel műve a nemzeti imádság rangjára emelkedett." A szokásjog után 1989. október 23. óta közjogilag is a Magyarország Himnusza.

IDŐJÁRÁS

Az ország nagy részén általában derült, napos idő valószínű, ugyanakkor keleten, északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon felhős időszakok is lehetnek. Csapadék nem várható. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyrészt -7 és -14 fok között alakul, de a szélcsendes, derült, hóval borított területeken -15, -17 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között várható.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/24136/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?