Kilencven éve született a "Fekete párduc" – február 4., csütörtök

A Nap kel: 7 óra 6 perckor, nyugszik: 16 óra 50 perckor.
A Hold kel: 3 óra 20 perckor, nyugszik: 12 óra 55 perckor.

NÉVNAPOK: Andos, András, Andrea, Csenge, Gilbert, Holló, Janka, Johanna, Ormos, Rabán, Róbert, Veronika
Katolikus naptár: Ráhel, András, Csenge
Református naptár: Ráhel, Csenge
Evangélikus naptár: Ráhel, Csenge, Veronika
Zsidó naptár: svát hónap 25. napja

FEBRUÁR 4-ÉN SZÜLETETT:

1856. GIESSWEIN SÁNDOR katolikus pap, pápai prelátus, keresztényszocialista politikus, publicista, akadémikus (160 éve)
1911. PÜSKI SÁNDOR könyvkereskedő, könyvkiadó (105 éve)
1911. TAKÁTS GYULA Kossuth-díjas költő, író, műfordító (105 éve)
1926. GROSICS GYULA olimpiai bajnok labdarúgó, az Aranycsapat kapusa, a nemzet sportolója (90 éve)
1931. SZABÓ FERENC jezsuita szerzetes, író (85 éves)

FEBRUÁR 4-ÉN HALT MEG:

1926. BÄUMLER JÁNOS ANDRÁS botanikus, mikológus (90 éve)
1986. ELEK MARGIT ötszörös világbajnok tőrvívó (30 éve)
2006. DALNOKI JENŐ olimpiai bajnok labdarúgó, edző (10 éve)

Grosics Gyula (Dorog, 1926. február 4. – Budapest, 2014. június 13.) a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett magyar labdarúgó, az Aranycsapatkapusa, 86-szoros magyar válogatott. A sportsajtóban elterjedt beceneve „Fekete párduc” volt (ő volt az első kapus, aki fekete mezt vett fel a pályán).

Tizenhárom évesen a Dorogi AC csapatában kezdte sportpályafutását, amely meglehetősen érdekes körülmények között indult. A dorogi futballcsapat 1940-ben az éppen soron következő idegenbeli bajnoki mérkőzésre igyekezett indulásra készen, amikor kiderült, hogy nem áll a csapat rendelkezésére kapus, ugyanis a háború miatti állandó harckészültség következtében a sorköteleseket egész hétre a laktanyákba vezényelték és csak hétvégére kaptak kimenőt. Az akkori dorogi sportolók közül többen, köztük a labdarúgócsapat mindkét kapusa érintett volt. Korábban minden mérkőzésre elengedték őket, azonban azon a hétvégén egyikük sem térhetett haza. A csapatnak már indulnia kellett volna. Több játékos már fenn ült a teherautón, amely szállította őket, miközben a fiatal Grosics a szokásos vasárnap délelőtti istentiszteletre indult, de a templom előtt betért a sporttelepre. A fiút szülei papnak szánták, aki az egyházi elfoglaltságok mellett a dorogi utánpótláscsapat tagja is volt, és ha csak tehette, idejét a sporttelepen töltötte. Gyakran volt labdaszedő is a felnőttek edzésein és mérkőzésein, így nem volt teljesen ismeretlen a felnőtt csapat tagjai és vezetői előtt. Az idő sürgette már a csapatot és jobb híján az arra tévedt Grosics személyén tűnődtek, aki még csak 15 éves volt, amikor Pfluger Dezső, aki a humornak sem volt soha híján, leszólt a teherautó platójáról: „Ha nincs pap, jó a ministráns is!” A velős megállapításában minden benne volt, ugyanis Papnak hívták a dorogiak első számú kapusát, Grosics pedig ministráns volt a helyi templomban. Az ifjú doroginak azonban nem csak a kora okozott fejtörést a vezetőknek, hanem az is, hogy nem rendelkezett kellő kapusmúlttal vagy tapasztalattal. A vezetőedző ezek ellenére magára vállalta a teljes felelősséget Grosics bevetéséért, amiről biztosította a frissen a felnőtt csapatba avanzsált új kapust is. A mesébe illő történet azzal teljesedett ki, hogy a dorogiak biztos győzelmet arattak és innentől fogva elindult Grosics Gyula páratlanul sikeres labdarúgó-kapusi pályafutása is. Ennek tulajdonítható, hogy Grosicsból sportoló és nem lelkész lett, amiben Pfluger „Fifa” nem kis szerepet játszott.

1943 és 1947 között a Dorogi AC játékosa volt. Csapatával 1944-ben imponáló eredménnyel nyerték meg a bajnokságot a Nemzeti bajnokság harmadik vonalában. Ugyanebben az évben a Magyar Kupában elődöntős, 1945-ben pedig a sikeres osztályozóval az NB I-be jutottak. Az 1945-1946-os évadban újonc létükre a 12. helyen végeztek az eredetileg 28-as mezőnyben. A következő évadban azonban szerencsétlenül kiestek az első osztályból, miután a Győrrel pontazonossággal végeztek, de jobb gólaránnyal a zöld-fehérek maradhattak benn az NB I-ben.

1947-től a MATEOSZ illetve Teherfuvar kapuját védte. 1950-ben került a kor sztárcsapatához, a Budapesti Honvédhoz, amely akkoriban az Aranycsapat legendás játékosainak a gyűjtőhelye volt.

A helsinki olimpián (1952) a győztes magyar válogatott tagja volt. Három világbajnokságon (1954, 1958, 1962) szerepelt a kifutásairól is híres kapuvédő.

Háromszoros magyar bajnok volt, 390 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, 1947 és 1962 között 86 alkalommal volt a válogatott kapusa.

Részese volt az évszázad mérkőzésének nevezett 6:3-as londoni diadalnak. Később az 1954-es berni világbajnoki döntő ezüstérmese lett. Az 1954-es berni csatavesztés után a harag őt is utolérte.

Máig tisztázatlan okokból hazaárulással vádolták, s kis híján a börtönben végezte. Pestről száműzve a Tatabánya kapujában folytathatta, ahol 1963-ig játszott. 1964-ben abbahagyta a labdarúgást, mert nem engedték, hogy a Ferencvároshoz igazoljon.

Sportolóként nemcsak abban volt úttörő, hogy fekete mezt húzott, hanem abban is, ahogyan kapusként irányította a védelmet és szinte az egész csapatot. Szinte negyedik hátvédként szerepelt és indította a csapattársakat.

Grosics 1948 és 1954 között a veretlen magyar válogatott állandó kezdő kapusa volt. A Budapesti Honvéd színeiben játszott és 1952-ben a Helsinki olimpián olimpiai bajnok lett a magyar válogatottal. Az 1954-es svájci világbajnokságon mindenki magyar győzelemmel számolt. Az 1956-os forradalom leverése után szétesett az Aranycsapat, de Grosics több csapattársával együtt az itthon maradás mellett döntött. A válogatott kapusa maradt, de egy évre eltiltották a pályától. Később szerepelt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon is.

A FIFA statisztikái szerint 1954 és 1962 közt Grosics 21 FIFA-tornán játszott meccsen védte a magyar válogatott kapuját (ebben 15 nyert meccs volt és két döntetlen). A világbajnokságokon játszott 11 meccsen 17 gólt kapott, a hat világbajnoki selejtezőn hatot, az öt olimpián játszott meccsen pedig csak kétszer tudták bevenni a kapuját.

A legtöbb gólt egy meccsen belül az 1954-es világbajnokság csoportmérkőzésein a németek ellen játszott találkozón kapta. Ezt a meccset Magyarország 8:3-ra nyerte, hogy aztán a döntőben óriási meglepetést okozva 3:2-re kikapjon a németektől. Grosics 3 gólt kapott az 1962-ben Budapesten Hollandiaellen vívott, döntetlenre zárult meccsen is.

Grosics 86 válogatott szereplését tekintve (amiből 59 barátságos mérkőzés) ritka volt a kudarc: 59 győztes, 14 döntetlen és csak 13 vesztes mérkőzésen védett, összesen 96 gólt kapott, miközben csapata 258 gólt rúgott. Ez meccsenként 1,12 gólt jelent, ami azokban a mainál sokkal gólgazdagabb időkben alacsonynak számít. Először 21 évesen állt a válogatott kapujába, 1947-ben Albánia ellen, utoljára 36 éves korában, 1962-ben (Jugoszlávia ellen), a két találkozó közt 15 év és 55 nap volt.

2008. március 25-én debütált a Ferencváros színeiben, amikor a zöldek ellenfele az angol másodosztályú Sheffield United volt. Grosics a kezdőcsapatban kapott helyet.

Nevét viseli a tatabányai stadion, a XI. kerületi Grosics Gyula Sport Általános Iskola, a Grosics Labdarúgó Akadémia Gyulán, a Grosics Gyula Kapusiskola.

Nyolcvannyolc éves korában hosszú betegség után 2014. június 13-án hunyt el.

IDŐJÁRÁS

Északnyugat felől tovább szakadozik a felhőzet, délelőtt az összefüggő felhőtakaró a délkeleti határainkat is elhagyja. Napközben sok gomolyfelhő képződik, a szeles időben az ország nagyobb részén felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Késő délutántól a gomolyfelhők mennyisége országszerte csökken, ugyanakkor a Dunántúl nyugati és északi megyéi fölé ismét vastagodó felhőzet érkezik. Délelőtt a déli és keleti határ mentén is mindenütt megszűnik a csapadék. Később legfeljebb futó zápor, hózápor esetleg hódarazápor alakulhat ki, nagyobb eséllyel az Ózd-Békéscsaba vonaltól keletre; estétől pedig Kisalföldön és az Alpokalján jelenhet meg kisebb, vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik, amely délutántól fokozatosan mérséklődik. Borsodban és a Hajdúságban az országos átlagnál jóval gyengébb légmozgásra számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 4 és 9 fok között alakul. Késő estére általában -3, +3 fokig hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/24557/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?