Húshagyó kedd – február 9., kedd

A Nap kel: 6 óra 58 perckor, nyugszik: 16 óra 58 perckor.
A Hold kel: 7 óra 13 perckor, nyugszik 18 óra 17 perckor.

NÉVNAPOK: Abigél, Alex, Apollónia, Ciceró, Cirill, Erik, Erika, Kirill, Marcián, Marián, Rajnald, Szabin
Katolikus naptár: Abigél, Apollónia, Alex, Szent Apollónia ünnepe
Református naptár: Abigél, Alex
Evangélikus naptár: Abigél, Alex
Zsidó naptár: svát hónap 30. napja

FEBRUÁR 9-ÉN SZÜLETETT:
1906. KOSTOLANY, André (Kosztolányi-Kann Endre) magyarországi születésű francia-amerikai üzletember, tőzsdei szaktekintély, gazdasági szakértő, "a spekulánsok guruja" (110 éve)
1946. MAROS ÉVA Liszt Ferenc-díjas hárfaművész (70 éves)

FEBRUÁR 9-ÉN HALT MEG - nincs adat

A keresztény kultúrkörben ma húshagyó kedd, vagyis a farsang utolsó napja van. Neve szerint ezen a napon esznek utoljára húst a nagyböjt kezdete előtt, mely Jézus 40 napos sivatagi böjtjének emléke tanítói szolgálata előtt. A húshagyókedd a megelőző hétfővel és vasárnappal együtt a farsang farkát (háromnapok, farsangháromnapok) alkotják. Erdélyben elterjedt neve még a farsangkedd, a csángóknál húshagyási kedd, a magyarországi Baranya megyében pedig madzaghagyókedd, mely arra utal, hogy ezután már semmilyen élelem nem lóg a madzagon. Ez a nap a farsang utolsó napja, a farsangi mulatságok tetőpontja, a farsangtemetés ideje is. Néhol szalmabábukat égetnek, hogy lezárják a farsangot és a telet, a világ több részén pedig karnevállal, felvonulással ünneplik meg. Húshagyókeddre esik például a híres velencei karnevál utolsó napja is, ez idő tájt rendezik a riói karnevált, Magyarországon pedig a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény.

IDŐJÁRÁS

Az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, több felhőre napközben inkább északon és keleten van kilátás, majd estétől nyugat felől mindenütt megvastagszik a felhőzet. Néhol kisebb eső, zápor esetleg előfordulhat. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharos lökések is várhatók. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/24871/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?