183 éve mutatták be a Bánk bánt – február 15., hétfő

A Nap kel: 6 óra 49 perckor, nyugszik: 17 óra 7 perckor.
A Hold kel: 10 óra 41 perckor, nyugszik: 0 óra 28 perckor.

NÉVNAPOK: Alfréd, Fausztina, Fausztusz, Georgina, Gina, Jordán, Kolos, Szeveréd, Szigfrid
Katolikus naptár: Kolos, Georgina, Szigfrid
Református naptár: Kolos, Georgina
Evangélikus naptár: Kolos, Georgina, Gina
Zsidó naptár: I. ádár hónap 6. napja

FEBRUÁR 15-ÉN SZÜLETETT:

1921. FIEDLER FERENC / Fiedler, Francois - festőművész, grafikus, a második világháború utáni Párizsi Iskola egyik legjelentősebb művésze (95 éve)
1926. DARÁZS ENDRE József Attila-díjas költő, író, műfordító (90 éve)
1936. LÉNER PÉTER Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, érdemes művész (80 éves)
1946. DROZDIK ORSOLYA / Orshi - Munkácsy Mihály-díjas képzőművész (70 éves)
1951. RICHTER JÓZSEF / ifj. Richter József - Jászai Mari-díjas artistaművész, érdemes művész (65 éves)

FEBRUÁR 15-ÉN HALT MEG:

1841. CSATÓ PÁL író, újságíró, műfordító, akadémikus (175 éve)
1911. KISFALUDY ATALA költőnő, a Petőfi Társaság első női tagja, a kaposvári Berzsenyi Társaság egyik alapítója (105 éve)
1966. EISEMANN MIHÁLY zeneszerző, a magyar operett egyik atyja (50 éve)
1971. MAURITZ BÉLA petrográfus-mineralógus, akadémikus, a föld- és ásványtani tudományok doktora (45 éve)
1996. PATAKY JENŐ színész, érdemes művész, a Nemzeti Színház örökös tagja (20 éve)
1996. STRAUB F. BRUNÓ kétszeres Kossuth-díjas biokémikus, akadémikus, politikus, 1988-89-ben államfő (20 éve)
2006. H. BALÁZS ÉVA / Hunyady Lajosné - történész, a francia Becsületrend lovagja (10 éve)

1833. február 15-én, Kassán mutatták be először Katona József Bánk bán című drámáját, mely kezdeti sikertelensége ellenére a magyar színművészet egyik legjelentősebb alkotása lett.

Kecskemét híres szülöttétől, Katona Józseftől a kedves olvasó bizonyára csak hosszas gondolkodás után tudna a Bánk bánon kívül más alkotást is felidézni, pedig a férfi műfordítóként és drámaíróként is számos művet jelentetett meg. A Pesten jogot tanuló Katona 1811-ben, alig húsz évesen kapcsolódott be a Második Pesti Magyar Játékszíni Társaság munkájába, a következő évek során pedig többek között Jan Zizka életét és Jeruzsálem pusztulását is drámában örökítette meg. Katona József fő művét, a Bánk bánt az Erdélyi Múzeum 1814. évi pályázatára készítette el, a folyóirat alapítója, Döbrentei Gábor ugyanis a kolozsvári Nemzeti Színház megnyitásakor egy olyan drámát akart színpadon látni, mely nevezetes magyar történelmi eseményről szól és nem utánozza a nyugati művészeti irányzatokat. 

A Bánk bán ekkor lényegében teljes kudarcot vallott, mivel a pályázat végeredményének kihirdetésekor említésre sem méltatták, ezért Katona József 1819-ben jelentős mértékben átdolgozta drámáját. A második változatban az író – főként barátja, Bárány Boldizsár segítő kritikájának hatására – módosított a cselekmény időpontján, ezáltal némiképp valósághűbb történetet kreált, közben pedig Melinda elcsábításának részletesebb kidolgozásával a mű folyását is világosabbá tette. Katona életében ez a változat sem arathatott jelentős sikert, ugyanis a cenzúra hosszú ideig csak könyv formájában engedélyezte a Bánk bán megjelenését, mivel a főhős alakját és Gertrudis királyné megölésének motívumát veszélyesnek ítélte a Habsburg uralkodóházra nézve. Kudarcával összefüggésben az író az 1820-as évek elején feladta művészi ambícióit, és 1826-tól haláláig Kecskemét város főügyészeként tevékenykedett.

Katona József 1830-ban, szívrohamban hunyt el, addig azonban csak a Trattner Kiadó gondozásában megjelent könyv juthatott el a közönséghez. A Bánk bán színpadi bemutatójára egészen 1833. február 15-éig kellett várni, amikor a drámaíró jó barátjának, Udvarhelyi Miklósnak köszönhetően egy Kassán fellépő színtársulat azt választotta jutalomjátékául. A Gertrudis királyné meggyilkolását feldolgozó mű – amiben a valóságban egyáltalán nem biztos, hogy Bánk is részt vett, ráadásul ő 1213-ban már nádor és nem bán volt – ekkor mérsékelt sikert aratott, „diadalútja” azonban igencsak lassúnak bizonyult, amiben a cenzori ellenállás is komoly szerepet játszott. 

Az „uralkodói család dicsőségét elhomályosító” dráma 1839 márciusában jutott el a pesti Nemzeti Színházba, fogadtatását pedig kiválóan jellemzi gróf Széchenyi István naplóbejegyzése, aki a Bánk bánt az előadás után lázítónak, veszedelmesnek találta. A „legnagyobb magyar” félelmei bizonyos szempontból később beigazolódtak, hiszen Katona József drámája 1848. március 15-e estéjén valósággal megdicsőült – ez még úgy is igaz, hogy a Nemzeti Színházba betóduló néptömeg valószínűleg meghiúsította a tervezett előadást. A színdarab 1848-tól végérvényesen összeforrt a forradalommal és a magyar nemzet szabadságának eszméjével; ezzel magyarázható, hogy Egressy Béninek és Erkel Ferencnek köszönhetően már 1861-ben elkészült a Bánk bán operaváltozata, amit a 20. században aztán rengeteg filmadaptáció követett.

(rubicon.hu)

IDŐJÁRÁS

Többnyire borult időre számíthatunk, legfeljebb a Tiszántúlon vékonyodhat el helyenként átmenetileg a felhőzet. Sokfelé várható újabb eső, zápor. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul, és többször megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű, egy-két fokkal melegebb a Tiszántúlon lehet.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/25041/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?