A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja – február 25., csütörtök

A Nap kel: 6 óra 32 perckor, nyugszik: 17 óra 22 perckor.
A Hold kel: 20 óra 13 perckor, nyugszik: 7 óra 40 perckor.

NÉVNAPOK: Darinka, Etel, Hedda, Hedvig, János, Jázmin, Mátyás
Katolikus naptár: Mátyás apostol emléknapja, Edömér névnapja
Református naptár: Mátyás, Jázmin
Evangélikus naptár: Mátyás, Jázmin
Zsidó naptár: I. ádár hónap 16. napja

FEBRUÁR 25-ÉN SZÜLETETT:

1901. RADOS KORNÉL építész (115 éve)
1901. TATTAY GYÖRGY építész, iparművész (115 éve)
1936. VERESS ZOLTÁN költő, író, műfordító (80 éve)
1941. TÓTH ZOLTÁN Ybl Miklós-díjas építész (75 éves)

FEBRUÁR 25-ÉN HALT MEG:

1906. PRIELLE KORNÉLIA színésznő, a Nemzeti Színház első örökös tagja (110 éve)
1931. NAGY LÁSZLÓ pszichológus és pedagógus, az első pedagógiai lélektani laboratórium megszervezője (85 éve)
1981. BIHARI JÓZSEF kétszeres Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész (35 éve)
2011. LESTÁR JÁNOS Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész (5 éve)
2011. CSÁNYI ÁRPÁD Jászai Mari-díjas díszlettervező, érdemes és kiváló művész (5 éve)

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (szokásos említése: A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja) megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

IDŐJÁRÁS

Hajnaltól nyugat felől megnövekszik a felhőzet, napközben már többnyire erősen felhős idő lesz jellemző rövid napos időszakokkal. Több helyen valószínű kisebb eső, szitálás, az Északi-középhegység a magasabb részein havas eső, hó is lehet. A délkeletire, keletire forduló szél csak kisebb körzetekben élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/25282/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?