A boszorkányper kezdetének évfordulója – március 1., kedd

A Nap kel: 6 óra 22 perckor, nyugszik: 17 óra 30 perckor.
A Hold kel: 0 óra 9 perckor, nyugszik: 10 óra 7 perckor.

ÜNNEP:
A POLGÁRI NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLATOK NAPJA MAGYARORSZÁGON - A demokratikus nemzetbiztonsági szolgálatok megalakulásának emlékére ünneplik.

NÉVNAPOK: Albin, Albina, Cseperke, Dávid, Szecső, Tóbia, Veszta, Zotmund, Zulejka
Katolikus naptár: Albin, Gyopárka, Tóbiás
Református naptár: Albin, Albina
Evangélikus naptár: Albin, Albina
Zsidó naptár: I. ádár hónap 21. napja

MÁRCIUS 1-JÉN SZÜLETETT:

1456. II. ULÁSZLÓ magyar és cseh király (560 éve)
1941. FELKAI LÁSZLÓ olimpiai bajnok vízilabdázó (1964), edző (75 éve)

MÁRCIUS 1-JÉN HALT MEG:
1131. II. ISTVÁN Árpád-házi magyar király, Könyves Kálmán fia (885 éve)
1996. ÁRVAY JÁNOS állami díjas statisztikus, közgazdász (20 éve)
2011. KÜLKEY LÁSZLÓ operaénekes, tenor, érdemes művész, az Állami Operaház posztumusz Örökös tagja (5 éve)

1692. március 1-jén vette kezdetét a híres salemi boszorkányper, mely egy év alatt összesen 20 halálos áldozatot követelt, és tömeghisztériába lovalta Massachusetts gyarmat lakosságát.

A boszorkányüldözés kirobbanását a történettudósok, szociológusok és pszichológusok az elmúlt pár száz évben igencsak változatos módon próbálták megmagyarázni: akadtak olyanok, akik hallucinogén szereket tartottak felelősnek a hisztériáért, voltak, akik a klimatikus viszonyokat hibáztatták, míg mások a puritán közösség szigorú szabályaira és az indián törzsek támadásai által keltett félelemre vezették vissza a rejtélyes eseményeket. Nem tudni pontosan, hogy melyik tényező milyen mértékben játszott szerepet, az viszont tény, hogy két salemi kislány, Betty Parris és Abigail Williams 1692 februárjától rendkívül furcsán kezdett viselkedni: a városka tiszteletesének gyermekei gyakran a földön fetrengtek, tomboltak, illetve érthetetlen és ismeretlen nyelveken kezdtek beszélni, amivel halálra rémítették a puritán polgárokat. 

Ma már sejtjük, hogy a leányok – és a példájukat követő salemi fiatalok – így próbáltak meg lázadni a közösség szabályai ellen, a városlakók azonban furcsa viselkedésüket boszorkányok ördögi praktikáinak tulajdonították. A felnőttek bátorítására a gyermekek hamarosan meg is neveztek három asszonyt, csak arra nem számítottak, hogy amit ők játéknak véltek, az véres eseményekbe torkollik majd: Betty és Abigail először a város ismert koldusát, Sarah Goodot, az idős és gazdag Sarah Osborne-t, illetve a tiszteletes barbadosi rabszolganőjét, Titubát vádolta meg boszorkánysággal.

A leányok vallomása nyomán 1692. március 1-jén őrizetbe vették a három nőt, a per azonban ezután váratlan fordulatot vett: hamarosan egyre többen panaszkodtak arról, hogy rontást helyeztek rájuk, és mind többen mutattak a tiszteletes gyermekeihez hasonló tüneteket. Alig telt el pár hét, és tömeghisztéria tört ki Salemben, ugyanis a „megátkozott” leányok még számos boszorkányt megneveztek, így a vádlottak száma 150 fölé nőtt – köztük egyébként egy négyesztendős leány, Dorcas Good is szerepelt –, a fekete mágia pedig a környező városokban, még Bostonban is felütötte a fejét. 

Mivel az 1689. évi lázadás miatt Massachusetts gyarmatnak ekkor éppen nem volt kormányzója, az események túlzottan szabad folyást nyertek, a június során megérkező William Phipps pedig egyelőre csupán annyit tehetett, hogy vizsgálatot rendelt el az ügyben, ez azonban hosszú hónapokig húzódott. Időközben az álmok, látomások, megérzések és a felhergelt lakosság vallomásai nyomán tájékozódó bíróság sok vádlott esetében már az ítéletet is meghozta: június 10-én halálba küldték az első „boszorkányt”, Bridget Bishopot, majd az év során további 19 ember életét oltották ki.

A későbbi kutatások nyomán világossá vált, hogy a vádlókat, illetve a bíróságot egyfelől az befolyásolta, hogy az adott közösségben ki számított a legfurcsább embernek – ez főleg a lányok esetében lehetett így, akiknek nyilvánvalóan szemet szúrt a koldusasszony, vagy a számos válása miatt eléggé lenézett Bridget Bishop –, de a régi sérelmek és a mélyben lappangó konfliktusok is hasonlóan fontos szerepet játszhattak. A halálra ítélt Proctor házaspár esetében a legnyomósabb indok az esküdtekkel fennálló ellentét lehetett, míg az idős, halálra kínzott Giles Corey végzetét az okozta, hogy ő volt Salem legnagyobb földbirtokának a tulajdonosa.

Massachusetts bíróságai tehát 1692 őszéig elszántan üldözték a boszorkányokat, Phipps kormányzó azonban ekkor már erélyesebben lépett fel ellenük, mivel egyesek az ő feleségét is megpróbálták vád alá helyeztetni. A gyarmati hatóságok közbeavatkozásának hatására Salemben és a többi városban véget ért a vérontás, Phipps pedig 1693 tavaszára azt is elérte, hogy az addig börtönben sínylődő vádlottakat végre engedjék szabadon. Egy év után, 20 ember élete árán véget ért a salemi boszorkányper, mely az amerikai gyarmatok szellemi életére is komoly hatást gyakorolt: a tömeghisztéria súlyos tekintélyveszteséget okozott a puritán egyháznak, így komoly szerepet játszott abban, hogy a 18. században a felvilágosodás, majd a liberalizmus került domináns pozícióba. (rubicon.hu)

IDŐJÁRÁS

Borult lesz az ég, csak délután délen vékonyodhat el helyenként a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, a Dunántúl északi felén, az Északi-középhegység térségében havas eső, a hegyekben havazás is lehet. Délutántól a csapadék területi kiterjedése fokozatosan csökken. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél megerősödik, a Dunántúl északi felén és a főváros térségében időnként viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között valószínű, a keleti határ mentén lehet az enyhébb idő. A csúcshőmérséklet a Dunántúl nagyobb részén, a főváros térségében és a Duna-Tisza köze északi felén várhatóan a reggeli, délelőtti órákban áll be, napközben az erős északnyugati szél hatására csökkenni fog ezeken a területeken a hőmérséklet! Késő este 1, 7 várható.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/25502/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?