Virágvasárnap – március 20., vasárnap

A Nap kel: 5 óra 45 perckor, nyugszik: 17 óra 58 perckor.
A Hold kel: 15 óra 2 perckor, nyugszik: 4 óra 20 perckor.

ÜNNEPEK:

VIRÁGVASÁRNAP - A húsvétot megelőző, Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeztető ünnep, a nagyhét kezdete

NÉVNAPOK: Áhim, Alexandra, Azár, Csák, Guidó, Hubert, Huberta, Ipoly, Joakim, Klaudia, Mór, Móric, Volfram
Katolikus naptár: Bragai Szent Márton és Szent Cuthbert püspök, valamint Boldog Csák Móric domonkosrendi szerzetes emléknapja, Klaudia, Csák, Kötöny
Református naptár: Klaudia, Alexa
Evangélikus naptár: Klaudia, Alexa
Zsidó naptár: II. ádár hónap 10. napja

MÁRCIUS 20-ÁN SZÜLETETT:

1886. PAIS DEZSŐ Kossuth-díjas nyelvész, akadémikus (130 éve)
1916. PÁSZTOR ISTVÁN Balázs Béla-díjas operatőr, érdemes művész (100 éve)
1921. RÉNYI ALFRÉD kétszeres Kossuth-díjas matematikus, akadémikus (95 éve)
1931. AVAR ISTVÁN Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze (85 éve)
1941. MAROSI GYULA József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dramaturg (75 éves) 

MÁRCIUS 20-ÁN HALT MEG:

1901. FODOR JÓZSEF higiénikus, orvos, akadémikus (115 éve)

A keresztény világ ezen a napon azt ünnepli, amikor szenvedése előtt Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Az Olajfák hegyénél két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről.

Az egyházi liturgiában már az első századoktól gyökeret vertek a bevonulást felelevenítő szertartások. Jeruzsálemben 400-ban ünnepi menetben vonultak a pálmaágakat lengető hívek az Olajfák hegyéről a városba. Nem sokkal később Konstantinápolyban, majd a 11-12. században Rómában is meghonosodtak a virágvasárnapi szertartások, a hívek által magukkal hozott pálmaágak megáldásának szokása bizonyíthatóan a 8. század közepére nyúlik vissza. Az ókori világban a pálma az élet, a reménység, a győzelem jelképe volt, és a vértanúkkal is összefüggésbe hozták.

Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol nincs pálma, a korán bimbózó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban. A barka beszerzésére az ünnep vigíliáján, azaz szombaton kerül sor, egyes településeken ez a harangozó feladata, máshol lányok, legények és gyerekek szedik. A virágvasárnapi szertartás a barkaszenteléssel kezdődik, majd körmenettel folytatódik. A szentmisén ekkor olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót Máté evangéliumából. A megszentelt barkát a következő év hamvazószerdája előtt elégetik, ezzel hamvazza a pap a híveket.

A szentelt barkához számos hiedelem fűződik. A legelterjedtebb szerint, ha a templomból jövet lenyelnek belőle egy-két szemet, az megvéd a hidegleléstől és a torokfájástól. Egyes helyeken úgy tartják, hogy a megszentelt barkát nem szabad bevinni a házba, mert akkor nyáron sok lesz a légy, ezért a padlásra, ablakba, házereszre akasztják. Elterjedt hiedelem, hogy égiháborúkor a barka megvéd a villámcsapás ellen. Más helyeken, például Gyimesben csak a szentelt barkát szabad bevinni a házba, mert ha megszenteletlenül kerül oda, elhullanak a csirkék és más aprójószágok. Virágvasárnapi szokás több palóc községben a kiszehajtás, a tél temetése. A lányok női ruhába öltöztetnek egy szalmabábut, körülhordozzák a faluban, majd levetkőztetik, a szalmát pedig elégetik vagy vízbe dobják, hogy elűzzék a telet és a betegségeket.

Virágvasárnap tilos a munka, főként a mulatság. A Mátraalján úgy tartják, hogy ekkor nem szabad táncolni, mert letáncolnák a fákról a virágot. A népszokás szerint ekkor kell elvetni a virágmagvakat, mert szebbek és illatosabbak lesznek.

IDŐJÁRÁS

Délelőtt az ország délnyugati felén is lecsökken a felhőzet, így napközben már mindenütt napos idő várható, csak gomolyfelhők lehetnek az égen. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, az Észak-Alföldön megerősödik a nyugati, délnyugati szél. A hőmérséklet délután 10 és 16 fok között várható. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/25964/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?