A víz világnapja – március 22., kedd

A Nap kel: 5 óra 41 perckor, nyugszik: 18 óra 1 perckor.
A Hold kel: 17 óra 4 perckor, nyugszik: 5 óra 17 perckor.

NÉVNAPOK: Bánk, Bekény, Bekő, Bence, Benedek, Gergely, Hóvirág, Jázon, Miklós, Napsugár, Nikola, Szerafina, Tavaszka
Katolikus naptár: Flüei Szent Miklós emléknapja, Benedek és Bence névnapja
Református naptár: Benedek, Napsugár 
Evangélikus naptár: Benedek, Napsugár
Zsidó naptár: II. ádár hónap 12. napja

MÁRCIUS 22-ÉN SZÜLETETT:

1886. DARÁNYI KÁLMÁN politikus, 1936-38-ban miniszterelnök (130 éve)
1926. KÜLKEY LÁSZLÓ operaénekes, tenor, érdemes művész, az Állami Operaház posztumusz Örökös tagja (90 éve)
1931. SEDIÁNSZKY JÁNOS Táncsics Mihály-díjas újságíró, író (85 éves)

MÁRCIUS 22-ÉN HALT MEG:

1811. HILD JÁNOS építész, a pesti Szépítő Bizottság vezetője (205 éve)
1936. BERZEVICZY ALBERT konzervatív politikus, miniszter, esztéta és történetíró, akadémikus (80 éve)
1951. ALMÁSY LÁSZLÓ EDE, gróf - Afrika-kutató, felfedező, életéről szól Az angol beteg című Oscar-díjas film (65 éve)
2006. RIBÁR BÉLA újvidéki fizikus, az MTA külső tagja, a kristálykutatás nemzetközileg elismert tudósa (10 éve)
2006. UJVÁRY LAJOS Munkácsy Mihály-díjas festőművész (10 éve)

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjának. A föld népessége egyre gyarapszik - nemsokára 7 milliárd élünk a földön - és a megnövekedtet vízigényt bolygónk lassan nem tudja kiszolgálni.

Az UNESCO becslése alapján, amennyiben a népesség növekedése, továbbra is ilyen drasztikus lesz és nem változtatunk a környezetünkhöz való hozzáállásunkon 2050-re majdnem 50 országban szükséges lesz bevezetni a vízkorlátozást. Szakértők szerint az eljövendő háborúkat nem az olajért hanem a vízért fogják vívni...

Évente 20 millió ember - köztük 5 millió gyermek - hal meg a világon ivóvíz által közvetített betegségben. A fejlődő világ szennyvizének kilenctizede mindenféle tisztítás nélkül ömlik a folyókba, tavakba. Kínában a folyóvizek négyötödében már nem élnek halak. A világ vízfelhasználásának üteme a huszadik században kétszeresen meghaladta az emberiség létszámának egyébként is robbanásszerű bővülését. Az USA fejenként naponta 500 litert fogyaszt, az EU 200-at, Magyarország 100-at, Etiópia 20-at.

A WHO szerint 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. Az egy főre jutó ivóvízkészlet a következő két évtizedben a harmadára csökken. Az UNESCO szerint ha a jelenlegi trendek (drasztikus klíma- és ökológiai változások, népesség-növekedés, nagyfokú urbanizáció) folytatódnak, 2050-ben legalább 48 országban több mint kétmilliárd ember komoly vízkorlátozással lesz kénytelen szembenézni.

A Világbank szerint a következő század háborúi a víz miatt fognak kitörni. 1 kg búza megtermelése 1790 liter vizet igényel, 1 kg marhahús előállítása 9680 litert. 2004-ben hazánkban 1 millió 300 ezren isznak olyan vizet, amelyben a megengedettnél több az arzén. Magyarország vízkészleteinek 90-95 %-a az országhatárokon túlról származik. (Ez csak a felszíni vizekre vonatkozik!!!) Vízmennyiségben a 12. helyen vagyunk Európában. Sajnos, a vízpazarlásban is az élen járunk. Évente 1,3 milliárd köbméter szennyvíz tisztítatlanul jut vissza vizeinkbe.

IDŐJÁRÁS

Napközben a zárt, összefüggő felhőzet délre helyeződik, a gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Kezdetben délen, délkeleten elszórtan eső, délután főként nyugaton és északkeleten szórványosan zápor alakul ki. Az északnyugati szél napközben többfelé élénk, néhol erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között várható. Késő estére 3 és 8 fok közé csökken a hőmérséklet.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26022/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?