Tagállamot vett az USA – március 30., szerda

A Nap kel: 6 óra 25 perckor, nyugszik: 19 óra 12 perckor.
A Hold kel: 0 óra 53 perckor, nyugszik: 10 óra 28 perckor.

NÉVNAPOK: Amadé, Gujdó, Izidor, Kerény, Zalán
Katolikus naptár: Zalán, Amadé, Amadea
Református naptár: Zalán
Evangélikus naptár: Zalán
Zsidó naptár: II. ádár hónap 20. napja

MÁRCIUS 30-ÁN SZÜLETETT:

1906. GELLÉRI ANDOR ENDRE író (110 éve)
1931. SZOKOLAY SÁNDOR Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész (85 éve)
1931. SOLYMOSI FRIGYES Széchenyi-díjas kémikus, akadémikus (85 éves)
1946. TÖRÖK JOLÁN Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas táncművész (70 éves)
1951. ROMSICS IGNÁC Széchenyi-díjas történész, akadémikus (65 éves)

MÁRCIUS 30-ÁN HALT MEG:

1961. ANDORKA RUDOLF jogász, diplomata, katonatiszt (55 éve)
1966. BASCH LÓRÁNT ügyvéd, a Baumgarten-alapítvány jogi kurátora (50 éve)

Ha 1867-ben közvélemény-kutatást tartottak volna az amerikaiak között arról, hogy kit tartanak polgártársaik közül a legőrültebbnek, William H. Seward külügyminiszter valószínűleg nagy fölénnyel nyert volna. A politikus ugyanis a II. Sándor orosz cár képviseletében fellépő Eduard von Stoeckllel egyetemben 1867. március 30-án írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében az Egyesült Államok 7,2 millió dollárért megvásárolta Alaszkát Oroszországtól.

Az oroszok október 18-án az alaszkai Sitka városában egy katonai parádé keretein belül hivatalosan is átadták a hatalmas területet az USA-nak. Bár az újságírók többsége megvédte az üzletet, a közvélemény jelentős része értetlenül állt a hatalmas jégmező megvásárlása előtt. Alaszkát az elnöknek kedveskedve sokan „Andrew Johnson jegesmedvekertjének”, míg mások „Seward őrültségének” vagy „Seward jégszekrényének” nevezték, álláspontjuk azonban néhány évtizeddel később gyökeresen megváltozott.

Az amerikai kormány már 1859-ben ajánlatot tett az őslakosok mellett javarészt misszionáriusok és szőrmekereskedők által lakott Alaszka megvételére. Az orosz kormány ekkor még elutasítóan válaszolt, az amerikai polgárháború miatt pedig egy időre háttérbe szorult a kérdés. A krími háborúban elszenvedett vereség után nehéz anyagi helyzetbe kerülő birodalom vezetői azonban már hajlottak a terület eladására. A birodalom egy újabb, britek elleni háborúval számolt, és felmérte, hogy aligha tudná megvédeni a távoli Alaszkát a támadásoktól, vagyis akár ellenérték nélkül is elveszíthetnék a területet.

Utólag elmondható, hogy az oroszok a világ legrosszabb üzletét kötötték meg azzal, hogy nagyjából 2 cent/hold áron eladták a területet. 1896-ban ugyanis a Klondike folyó egyik mellékágánál aranyat találtak. A történelem utolsó, 1899-ig tartó aranyláza során mintegy 30 ezer kincsvadász érkezett a vidékre, azonban csak 4 ezer kalandornak sikerült valóban aranyra lelni. Alaszkát viszont már senki sem tartotta értéktelennek.

IDŐJÁRÁS

Felhős idő lesz, csak kevés napsütés valószínű, leginkább az ország déli, délnyugati felén. Kisebb eső, zápor főként a Dunától keletre, leginkább az Északi-középhegység térségében és a Nyírségben valószínű, de a Dunántúlon is kialakulhat nagyobb eséllyel délután kis mennyiségű csapadék. Délelőttig mérsékelt lesz a légmozgás, majd napközben az élénk délnyugati szelet a Dunántúlon és északkeleten többször erős, helyenként viharos közeli lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű, a legmelegebb a délnyugati országrészben lesz. Késő estére 7 és 15 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26175/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?