127 éve készült el az Eiffel-torony – március 31., csütörtök

A Nap kel: 6 óra 23 perckor, nyugszik: 19 óra 13 perckor.
A Hold kel: 1 óra 45 perckor, nyugszik: 11 óra 18 perckor.

NÉVNAPOK: Akács, Ákos, Árpád, Balbina, Béni, Benjámin, Benjamina, Benő, Johanna, Kornélia
Katolikus naptár: Árpád, Gujdó
Református naptár: Árpád, Benő
Evangélikus naptár: Árpád, Benő
Zsidó naptár: II. ádár hónap 21. napja

MÁRCIUS 31-ÉN SZÜLETETT:

1866. DEGEN ÁRPÁD botanikus, flórakutató, akadémikus (150 éve)
1891. ASBÓTH OSZKÁR mérnök, az első helikopter megalkotója (125 éve)
1911. FEKETE ZOLTÁN geológus, geokémikus, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője (105 éve)
1961. MÁCSAI PÁL Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, az Örkény Színház igazgatója (55 éves)

MÁRCIUS 31-ÉN HALT MEG:

1941. THIRRING GUSZTÁV statisztikus, földrajztudós, akadémikus (75 éve)
1986. ZAKAR ANDRÁS katolikus pap, a Mindszenty-per harmadrendű vádlottja (30 éve)
2001. ZÁRAY MÁRTA táncdalénekesnő (15 éve)
2001. VAYER LAJOS Széchenyi- és Herder-díjas művészettörténész, akadémikus (15 éve)
2011. PAYER ANDRÁS popénekes, zeneszerző (5 éve)

1889. március 31-én készült el az Eiffel-torony, ami mára Párizs szimbóluma, jellegzetes körvonalait világszerte ismerik. A technikai forradalom jelképének is tekinthetjük. Merész bizonyítékául annak, hogy a XIX. század végétől a megfelelő műszaki ismeretek birtokában az ember egyre magasabb építmények létrehozására képes. 

Az építészet új technikai megoldásokat fejlesztett ki, az ipari fejlődés felgyorsult. Számos országban több száz méter magas épületek kivitelezésén kísérleteztek. E vállalkozások kudarccal végződtek, már-már azt lehetett hinni, hogy nincs használható megoldás.

Gustave Eiffel mérnők Franciaországban makacsul kitartott meggyőződése mellett.  Munkatársaival közösen 1884 végére elkészítette egy 300 méter magas torony tervét, a kidolgozásban részt vállalt partnere, Maurice Koechlin. 

1886-ban tervpályázatot írtak ki az 1889-es párizsi Világkiállításra. A kiállítás megfogalmazott célja az ipari fejlődés bemutatása volt. A szervezőbizottság kiírása szerint a pályaművek tegyenek ajánlatot egy 1000 láb (304,8 méter) magas vastorony építésére is. A pályázati kiírás feltehetően már számolt Eiffel tornyának tervével. Százan pályáztak, a munkák közül végül is  Eiffelét választották ki, s azt a feltételt szabták, hogy a tornyot alig két év alatt kell felépítenie. 
Az Eiffel-torony négyzetes, 1,6 hektár alapterületű.  Ma az antennával együtti magassága 320,75 méter, 8600 tonnás, és kb. 2,5 millió szegecs tartja össze. Tizenkétezer darabból illesztették össze, pontos műszaki rajzok alapján készült részletekből. Kora legmagasabb tornyát 250 szakember hihetetlen sebességgel készítette el.

Eiffel már számos vasúti hidat épített, irodáját szívesen keresték fel műszakilag nehezen megoldható problémákkal. Az Eiffel-torony esetében is a mérnök erényei - az előzetes gondos tervezés és a hihetetleül precíz munka - tették lehetővé a gyors építést.

Tizenhat pilléren áll a torony alsó íve (négy-négy rögzíti a torony mindegyik lábát az alapzathoz), s ezeket hidraulikus emelőszerkezettel látták el, hogy az első emelet pontos vízszintezését végrehajthassák. A stabilitás biztosítása nélkül nem lehetett volna folytatni az építkezést. Az első szinten éttermet rendeztek be a Világkiállítás alatt, ez volt az első számú vendéglő Párizsban. A második szinten, 116 méter magasságban a Le Figaro című újság irodái találhatók. 

Huszonhat hónap alatt készült el a torony, és 1931-ig - a Nem York-i Empire State Building felépítéséig - a világ legmagasabb épületének számított. A Világkiállítás idején kétmillióan keresték fel. Az első, második és harmadik szintre felvonó vezet, de a torony csúcsára 1710 lépcsőfokon kell felgyalogolni. 

1964-ben Eiffel művét műemlékké  nyílvánították. Napjainkban évente hárommillióan keresik fel, s az egymást  követő  generációk mindegyikét elkápráztatja. 

IDŐJÁRÁS

A Nyírség, az Északi-középhegység és a Délnyugat-Dunántúl egyes részeinek kivételével - ahol előfordulnak felhős területek - a kezdeti derült vagy gyengén felhős időt követően késő délelőttől gomoly- és vékony fátyolfelhők jelennek meg, de az időjárás napos jellege megmarad. A kialakult ködfoltok napkelte után gyorsan megszűnnek. A legtöbb felhő az Északi-középhegység térségében képződhet, csapadék azonban már itt sem valószínű. A délnyugati szél napközben többfelé megerősödik, a Dunántúlon egy-egy viharos széllökés is kifuthat - elsősorban Zala és Somogy megyékben. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható. Késő estére 10, 18 fokig hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26201/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?