12 éve magyar zászló került az Északi-sarkra – április 19., kedd

A Nap kel: 5 óra 46 perckor, nyugszik: 19 óra 40 perckor.
A Hold kel: 16 óra 57 perckor, nyugszik: 4 óra 47 perckor.

NÉVNAPOK: Emma, Ezékiel, Gerold, Gilda, Kocsárd, Kunó, Leó, Leon, Malvin, Timon, Zseraldina
Katolikus naptár: Emma, Malvin, Zseraldina
Református naptár: Emma
Evangélikus naptár: Emma
Zsidó naptár: niszán hónap 11. napja

ÁPRILIS 19-ÉN SZÜLETETT:
1821. WODETZKY LAJOS középiskolai tanár, vasúti és egyéb műszaki berendezések feltalálója (195 éve)
1906. DETRE LÁSZLÓ állami díjas csillagász (110 éve)
1931. EMBER MÁRIA író, újságíró, kritikus, műfordító (85 éve)
1931. HORLING RÓBERT Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész (85 éve)
1946. OSVÁT ANDRÁS forgatókönyvíró, dramaturg (70 éves)
1961. EICHNER TIBOR táncművész, táncpedagógus, érdemes művész (55 éves)

ÁPRILIS 19-ÉN HALT MEG:
2006. DOBÁK LAJOS Jászai Mari-díjas színművész (10 éve)
2006. VELENCZEY ISTVÁN Jászai Mari-díjas színész, rendező (10 éve)

2004. április 19-én érte el először magyar expedíció az Északi-sarkot.

A két magyar, Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán egy 19 tagú amerikai-horvát expedícióval, orosz vezetőkkel jutott el bolygónk legészakibb pontjára. Mindketten hegymászók, Ács Zoltán részt vett a 2002-es Everest-expedíción, de 8650 méterről légzési nehézségei miatt vissza kellett fordulnia. Kovalcsikné Bátori Krisztina elmúlt negyvenéves, amikor elkezdte a hegymászást, és csaknem másfél évtizede hegymászótársa amatőr sportolóként Ács Zoltánnak.

A csapat helikopterrel jutott el a Spitzbergáktól a 87. szélességi fokig, onnan mintegy 180 kilométert megtéve gyalog, szánkóikat húzva a jégsivatagon keresztül jutottak el az Arktiszig. (Az Északi-sark nem szárazföld, az út a befagyott Északi-tengeren át vezet.) A két magyar egy évvel később egy másik expedícióval a Déli-sarkot is elérte.

Az Északi-sarkot elsőként 1909-ben érte el az amerikai Robert Peary, de ma már úgy vélik, hogy 40 kilométerrel elhibázta a pólust, amelyet vitathatatlanul 1926-ban hódított meg a norvég Roald Amundsen. Repülőgéppel 1952-ben szállt le itt először az amerikai Joseph O. Fletcher ezredes és William P. Benedict főhadnagy, két évvel később haladt át alatta az amerikai Nautilus atom-tengeralattjáró, és 1959-ben érte el a jeget áttörve a USS Skate tengeralattjáró, a felszíni jégen át 1977-ben jutott el ide a szovjet Arktika atomjégtörő hajó.

Gyalogosan elsőként 1969-ben egy brit expedíció tagjaiként Wally Herbert, Allan Gill, Roy Koerner és Kenneth Hedges érte el a pólust. Napjainkban az Északi-sark elérésére vállalkozások is alakulnak, amelyek túrákat szerveznek ide, így az igazán vállalkozó kedvűeknek már inkább a gyorsaság, mint maga a pólus elérése a kihívás.

IDŐJÁRÁS

Az ország északi felén többórás napsütésre számíthatunk, délen azonban eleinte még erősen felhős lesz az ég, és arrafelé elsősorban a nap első felében továbbra is várható eső, zápor, majd késő délutántól ott is megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. Késő estére 9 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26639/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?