Szent Márk evangélista emléknapja – április 25., hétfő

A Nap kel: 5 óra 35 perckor, nyugszik: 19 óra 49 perckor.
A Hold kel: 22 óra 49 perckor, nyugszik: 7 óra 43 perckor.

NÉVNAPOK: Ajnácska, Ányos, Ervin, Ivó, Izmael, Márk, Márkó, Márkus
Katolikus naptár: Szent Márk evangélista emléknapja
Református naptár: Márk, Márkó, Márkus
Evangélikus naptár: Márk, Márkó, Márkus
Zsidó naptár: niszán hónap 17. napja

ÁPRILIS 25-ÉN SZÜLETETT:
1886. GYÖRGYI DÉNES posztumusz Ybl Miklós-díjas építész (130 éve)
1886. PÓLYA TIBOR festő és grafikus, a szolnoki művésztelep egyik vezetője (130 éve)
1911. FEJÉR ISTVÁN József Attila-díjas író, újságíró, szerkesztő, színigazgató (105 éve)
1931. FERGE ZSUZSA Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus (85 éves)
1936. PÁL MIHÁLY (ifj. Pál Mihály) Munkácsy Mihály-díjas szobrász (80 éves)
1941. HARSÁNYI FRIGYES Jászai Mari-díjas színész (75 éves)
1946. FÖLDESSY MARGIT Balázs Béla-díjas színésznő (70 éves)
1961. PACSKOVSZKY JÓZSEF Balázs Béla-díjas filmrendező (55 éves)

ÁPRILIS 25-ÉN HALT MEG:
1956. CZAPIK GYULA egri érsek, a püspöki kar elnöke (60 éve)
2001. BARANYÓ SÁNDOR festőművész (15 éve)

Márk apostol evangelista (hagyományosan 14 – 72), aki a Lévi törzséből való pap volt és Cyrenaica tartományban született.

Zsidó származású volt, eredetileg Johanannak (János) hívták, de mivel nem zsidók között térített, latin nevén (Marcus) vált ismertté. Nevének jelentése "nehéz kalapács". Állítólag azért kapta ezt a nevet, mert úgy alakította az embereket, mint kalapács a forró vasat. Némelyek szerint Jézus Krisztus tanítványainak egyike, mások szerint Jézus Krisztus feltámadása után tért meg. Péter apostol követője és utazásai során társa volt. 44-ben, amikor Júdeában éhínség támadt, az antiokheiai egyház a jeruzsálemiek segítségére sietett és Pál apostol Barnabás apostollal együtt vitt nekik adományt. Márk anyjának házában szálltak meg. Amikor visszaindultak Antiochiába, magukkal vitték Márkot is, akit alkalmasnak tartottak arra, hogy segítségükre legyen az apostoli munkában. 45-ben Pál és Márk nagybátyja Barnabás Ciprus szigetére indult ahová Márk is velük tartott. Ő volt Péter tolmácsa. 50 és 60 között feljegyezte Péter apostol prédikációit és később annak alapján megírta evangéliumát.

A kereszténység egyiptomi elterjedése Márk apostol nevéhez fűződik. Az egyiptomi kopt ortodox egyház megalapítója, melynek Alexandriában ő volt az első püspöke. Szent Péter jóváhagyásával írta meg Szent Péter elbeszélése alapján az evangéliumot latin nyelven a rómaiak számára. Péter apostol Egyiptomba küldte Márkot, abból a célból, hogy az ottani pogányokat a keresztény hitre térítse.

49-ben járt először Egyiptomban, majd 60-ban ismét Egyiptom egyik legnagyobb városába, Alexandriába ment, és az akkorra már elkészült evangéliumot terjesztette és sokakat megtérített. Márk tizenkét éven át tevékenykedett Egyiptomban. A pogány papok azonban az életére törtek. Elfogták és nyakára kötelet kötözve a sziklás ösvényeken vonszolták maguk után. Vére megfestette a sziklákat, az utcákon addig hurcolták körbe-körbe, amíg meg nem halt. A pogányok nagy máglyát raktak és el akarták égetni, de akkor hirtelen szélvész és felhőszakadás támadt és emiatt az áradó víz elől menekülniük kellett. Akkor jöttek a keresztények, és eltemették Bukolesben.

Márk evangélista keresztény ikonográfiai attribútuma általában a szárnyas oroszlán. 

Ereklyéit Alexandriába szállították, amelyeket 815-ben Velencébe vittek, és ott elrejtették. A velenceiek mint védőszentjüket tisztelik és székesegyházuk Szent Márk nevét viseli. Emléknapja április 25-e, szimbóluma az oroszlán. Emléknapján a katolikus egyház hívői a határban körmeneten vesznek részt és búzát szentelnek. A keresztutaknál és az ott elhelyezett határkeresztnél a megszentelt búzavetésből minden hívő kitépett egy szálat. A férfiak a kalapjuk mellé tűzték a szentelt búzaszálat, a nők pedig elrejtették az imádságos könyveikbe.

IDŐJÁRÁS

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, ugyanakkor a Dunántúlon napközben fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlt kivéve több helyen várható időszakosan további eső, záporeső, az Északi-középhegység magasabban fekvő részein havas eső, hó is hullhat. Az északnyugati, északi szél napközben még megerősödik, az Észak-Dunántúlon és északkeleten egy-egy viharos széllökés sem kizárt, majd estére mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke 7 és 12 fok között várható, a Dél-Alföldön lesz a leghidegebb. Késő estére 3 és 8 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26802/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?