Ma lenne 91 éves Buzánszky Jenő – május 4., szerda

A Nap kel: 5 óra 20 perckor, nyugszik: 20 óra 1 perckor.
A Hold kel: 4 óra 12 perckor, nyugszik: 17 óra 0 perckor.

ÜNNEP:

A TŰZOLTÓK NAPJA MAGYARORSZÁGON - Magyarországon 1991-től ismét május 4-én ünneplik a tűzoltók napját. Ezen a napon emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről.

NÉVNAPOK: Amália, Bulcsú, Brúnó, Elma, Flórián, Florina, Flóris, Fóris, Gotthárd, Kocsárd, László, Mónika, Pelágia, Pelágiusz, Szilvánusz
Katolikus naptár: Szent Flórián és Szent Ceferino emléknapja, Szilvánusz és Mónika névnapja
Református naptár: Mónika, Flórián
Evangélikus naptár: Mónika, Flórián
Zsidó naptár: niszán hónap 26. napja

MÁJUS 4-ÉN SZÜLETETT:

1766. FALKA SÁMUEL betű- és rézmetsző, nyomdász (250 éve)
1911. BOZÓKY LÁSZLÓ fizikus, radiológus, akadémikus (105 éve)
1931. BALLA DEMETER Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a nemzet művésze (85 éves)
1956. IGÓ ÉVA Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész (60 éves)
1956. ifj. HARANGOZÓ GYULA GYÖRGY Kossuth-díjas balett-táncos, a budapesti, majd a bécsi Operaház balettigazgatója, érdemes művész (60 éves)

MÁJUS 4-ÉN HALT MEG:

1891. GRÜNWALD BÉLA politikus, publicista, történész, akadémikus (125 éve)
1961. DINNYÉS LAJOS kisgazda politikus, 1947-48-ban miniszterelnök (55 éve)

Ma lenne 91 éves Buzánszky Jenő az Aranycsapat egykori játékosa, aki tavaly január 15-én hunyt el.

Buzánszky Jenő 1925. május 4-én Újdombóváron született, a Dombóvári Vasutas (1938–46), a Pécsi VSK (1946–47), majd a Dorogi AC (Dorogi Tárna, Dorogi Bányász (1947–59) játékosa volt. Részese volt az Aranycsapat időszakában minden nagy sikernek, olimpiai bajnok (1952), Európa Kupa-győztes (1953), világbajnoki ezüstérmes (1954). 1950. november 12. és 1956. július 15. között 49-szer játszott a magyar válogatottban. Ő volt az Aranycsapat alaptizenegyének egyetlen, vidéki klubból beválogatott tagja, sőt világszerte az egyik leghíresebb magyar futballista, ha azt vesszük, hányan fújták (s talán a fiatalok közül is még hányan fújják) kívülről: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. 

Buzánszky Jenő pályafutása azonban ennél is sokkal hosszabb passzus a magyar futballtörténelemben. Bár egyetlen gólt sem lőtt a válogatottban, nagyon értett a gólszerzéshez is, katonai szolgálata alatt a Budapest Őrzászlóalj együttesében a Rákosi Kupának nevezett hadsereg bajnokság mérkőzésein csatárként rendszeresen 6-8 gólt lőtt meccsenként (1949–52). Nem csoda, a negyvenes években a pécsi vasutasklubban még centert játszott, az MTK egykori legendás balszélsője, az akkoriban hosszú kalandozás után hazavetődött Szabó „Petár” kezei alatt. A mester faragott a kiváló középcsatárból még kiválóbb jobbhátvédet. Szabó Péter aztán elment Dorogra edzőnek, de ott sem feledkezett meg egyik kedvenc, s feltétlenül legtehetségesebb játékosáról. Az ő hívására lett Buzánszky Jenő dorogi játékos. S aztán már az is maradt, egész pályafutása során. 

Az Aranycsapat legendás jobbhátvédje attól kezdve soha nem váltott klubot – de nem jelenti ez azt, hogy ne viselte volna más klub mezét. A Fradi, immár újra zöld-fehérben, 1956 decemberében jugoszláviai túrára ment. Három dorogi, Ilku, Varga és Buzánszky Jenő (és a diósgyőri Szigeti) kölcsönjátékosként vett részt a túrán, az Aranycsapat jobbhátvédjének négy Fradi-mérkőzés is gazdagította parádés pályafutását. 

A visszavonulása után 1961 és 1972 között edzőként dolgozott, a Dorog mellett irányította az Esztergomi Vasas és a Fősped Szállítók csapatát is. Aktívan építette az Aranycsapat legendáját, élménybeszámolókra, filmvetítésekre járt. 1985–1993 között a Komáromi illetve Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetség elnökhelyettese, 1993-97 között elnök. 1993-tól kezdve az MLSZ elnökségi tagja volt, az utánpótlás-bizottság elnökhelyettese. A Debreceni Egyetemen a kétezres évek eleje óta rendeznek a tiszteletére labdarúgókupát, Pécsett pedig a Leőwey Klára Gimnáziumban 2013-ban már hatodszor volt sikere az Aranycsapat korábbi játékosáról elnevezett kupának az iskola végzősei között. 2011 óta minden évben megmérkőznek a trófeáért Pécs meghívott középiskolái is. Ezeken az eseményeken Buzánszky Jenő is rendszeresen részt vett. A dorogi stadion 2010 májusa óta a nevét viseli. 2011. április 26-án a tavaly elhunyt Grosics Gyulával együtt átvehette a Nemzet Sportolója elismerést.

Buzánszky Jenő alapítója volt az Ovi-Foci Alapítványnak, amely az indulása óta számtalan óvodában adott át sportpályákat. Az alapítvány már száznál is több pályát adott át, vagyis több ezer gyerek köszönheti a sportoláshoz kapott kiváló körülményeket az Aranycsapat egykori játékosának. 

A legendás sportoló 2015. január 11-én hunyt el. 2015. január 30-án vettek végső búcsút tőle a budapesti Szent István-bazilikában, majd annak altemplomában helyezték csapattársai: Puskás FerencKocsis Sándor és Grosics Gyula mellé örök nyugalomra.

IDŐJÁRÁS

A rövid napos időszakok mellett többnyire erősen felhős lesz az ég; szakadozottabb felhőzet keleten, zártabb nyugaton valószínű. Több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar. Intenzívebb zápor, zivatar esélye a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza közén a nagyobb. Az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, a Dunántúlon időnként viharossá is fokozódik. Átmeneti szélerősödés zivatar környezetében is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 12 és 17, másutt 17 és 22 fok között várható.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27027/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?