A magyar sport és a fogyókúra ellenesek napja – május 6., péntek

Nap kel: 5 óra 17 perckor, nyugszik: 20 óra 4 perckor.
A Hold kel: 5 óra 22 perckor, nyugszik: 19 óra 36 perckor.

ÜNNEPEK:
A MAGYAR SPORT NAPJA - A kormány 2000-ben hozott határozata alapján május 6-án tartják a magyar sport napját.
A JÁSZKUN ÖNMEGVÁLTÁS EMLÉKNAPJA - A JÁSZOK NAPJA - Az Országgyűlés 2014. február 4-én elfogadta a jászkun önmegváltás emléknapjáról szóló határozatot, amely annak állít emléket, hogy Mária Terézia 1745-ben aláírta a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

NÉVNAPOK: Detre, Ditta, Eliz, Evetke, Frida, Friderika, Ida, Iduna, Ivett, János, Judit, Koletta, Ovidiusz, Szavéta, Tamara, Tankréd
Katolikus naptár: Ivett, Frida, Judit
Református naptár: Ivett, Frida
Evangélikus naptár: Ivett, Frida
Zsidó naptár: niszán hónap 28. napja

MÁJUS 6-ÁN SZÜLETETT:
1906. BRÓDY LILI költő, író, újságíró, az 1930-es évek népszerű regényírója (110 éve)
1926. KÓNYA KÁLMÁN Balázs Béla-díjas fotóművész (90 éve)
1936. GYÁRFÁS ENDRE József Attila-díjas író, költő (80 éves)
1946. ENDRÉNYI EGON Balázs Béla-díjas fotóművész (70 éves)

MÁJUS 6-ÁN HALT MEG:
1941. MARÓTI GÉZA szobrász, építész, iparművész és festő, a Zeneakadémia homlokzati szobrainak készítője (75 éve)
1976. HALASY-NAGY JÓZSEF filozófus, lefordította többek között Arisztotelész Metafizikáját (40 éve)
2001. NEMERE ZOLTÁN kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, fogorvos (15 éve)

Annak emlékére, hogy a Magyar Athletikai Club (MAC) 138 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt Budapesten.

A kormány 2000-ben hozott határozata alapján ünnepeljük a magyar sport napját, tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt és elismerve annak sikeréért és népszerűsítéséért fáradozók munkáját. Ennek jegyében az akkori ifjúsági- és sportminiszter díjakat alapított, hogy a magyar nemzet nevében köszönetét fejezze ki a hazai sportélet kiválóságai előtt, és követendő például állítsa őket a felnövekvő nemzedékeknek. 

Ezen a napon a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolóknak adományozzák a Csík Ferenc-díjat. A Bay Béla-díjat azok kapják, akik edzői tevékenységükkel és jelentős nevelő-oktató munkájukkal járultak hozzá a magyar sportélethez. A Kemény Ferenc-díjata sport területén kiemelkedő tudományos tevékenységet végzők nyerik el.

Kerezsi Endre-díjat a testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében kifejtett eredményes tevékenység elismerésére az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozzák.

Esterházy Miksa-díjat a sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében kifejtett kiemelkedő munka elismerésére alapították.

A testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozók, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben eredményesen munkálkodó személyek részére nyújtják át. Kiosztásra kerül a Magyar Sportért Életműdíj és a Magyar Sportért Díj. A Magyar Sport napja alkalmából megkoszorúzzák a Szabadság téri MAC emlékművet.

A fogyókúra elleni nap (International No Diet Day, INDD) is ma van, testünk elfogadásának napja. A résztvevők boldogan hirdetik, hogy nincs egyfajta "abszolút ideális alak", továbbá nem lehet senkit a súlya és a ruhamérete alapján diszkriminálni. Ezen a napon mindenkit felszabadítanak az önsanyargató diéták alól, és arra kérik a résztvevőket, hogy mondjanak nemet a hatalmas profitot lefölöző fogyókúraipar uralmára. Bemutatják azt is, milyen kevéssé hatékonyak az általuk forgalmazott, sokszor egészségtelen termékek és szerek. Ugyanakkor tisztelegnek az evési rendellenességek, valamint a zsírleszívás miatt végzett műtéti beavatkozásban elhunytak emléke előtt.

A nemzetközi nap létrehozását 1992-ben kezdeményezte a brit Mary Evans Young, aki korábban maga is anorexiás beteg volt. Felépülése után olyan emberekkel kezdett foglalkozni, akik önértékelési problémával küszködve helyzetüket kilátástalannak látták. Könyvet írt Diet Breaking: Having It All Without Having to Diet címmel, majd saját kurzusokat indított. Elszántságát saját tapasztalatain kívül további két eset erősítette: Egy alkalommal a televízióban riportot látott három, gyomorgyűrű feltételére vállalkozó nővel, akik mindenáron le akartak fogyni. Egyikük később kivetette a gyűrűt, majd újra visszahízott. Ezután alávetette magát a második, majd a harmadik operációnak is. Young mélyen azonosult érzelmi küzdelmeikkel, maga is megtapasztalta milyen a mély önutálat. A második eset egy hónappal később történt, amikor egy tizenöt éves lány öngyilkosságot követett el a "kövérsége" miatt, pedig átlagos méretű ruhát hordott.

Az első fogyókúra-ellenes napot piknikkel ünnepelték a Hyde Parkban, Londonban. Azóta már öt kontinensen tűzik ki a fogyókúra elleni nemzetközi nap világoskék szalagját.

IDŐJÁRÁS

Éjszaka fokozatosan megszűnnek a záporok, zivatarok, egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, kiderül az ég. Napközben kezdetben túlnyomóan derült idő lesz, majd a napsütést gomolyfelhők zavarják, de csak helyenként alakul ki záporeső. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, a nappali órákban északkeleten időnként erős lökések kísérik, illetve záporok környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között várható.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27079/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?