Európa-nap – május 9., hétfő

A Nap kel: 5 óra 13 perckor, nyugszik: 20 óra 8 perckor.
A Hold kel: 7 óra 40 perckor, nyugszik: 23 óra 6 perckor.

ÜNNEP:
EURÓPA NAPJA MAGYARORSZÁGON - 2006 óta Magyarországon május 9-e Európa napja, az európai béke és egység ünnepe.

NÉVNAPOK: Benigna, Édua, Fehérke, Gergely, György, Hófehérke, Katalin, Katinka, Kristóf
Katolikus naptár: Gergely, Édua
Református naptár: Gergely, Gergő
Evangélikus naptár: Gergely, Gergő
Zsidó naptár: ijjár hónap 1. napja

MÁJUS 9-ÉN SZÜLETETT:

1881. PEYER KÁROLY politikus, szociáldemokrata vezető (135 éve)
1931. BÁNFALVI KLÁRA a magyar női kajaksport első világbajnoka (85 éve)
1931. BÁNHIDI LÁSZLÓ Széchenyi-díjas gépészmérnök (85 éves)
1961. NAGY MARI Jászai Mari-díjas színművész (55 éves)

MÁJUS 9-ÉN HALT MEG:

1931. TORDAY EMIL néprajzkutató, Afrika-utazó (85 éve)

Május 9. - Az Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe, amikor az Európai Unió 28 tagállamában az Európai Unió létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg.

Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását. Európa napja - az európai himnusszal, zászlóval és a közös valutával együtt - az integráció legfontosabb jelképei közé tartozik, megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői.

"Ahhoz, hogy a békének meglegyen minden esélye, először egyetlen Európa kell. Immár nem puszta szavakra van szükség, hanem egy tettre, egy vakmerő és konstruktív akcióra" - mondta annak idején Schuman, hozzátéve: a kezdeményezésből "születik majd meg Európa, egy szilárdan egybeforrt és erősen összeácsolt Európa".

A Schuman-terv az úgynevezett "kis-Európa" koncepció nyitánya lett. Az integráció első lépcsőfokaként 1951-ben írta alá Párizsban a Montánunió-szerződést Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Luxemburg. Az első, európai szintű megállapodást 1957-ben az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) és az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó Római Szerződés követte. Az EGK-ból, közkeletű nevén a Közös Piacból nőtt ki fokozatosan az Európai Közösségek, majd napjaink Európai Uniója.
Schuman javaslata új irányt adott az európai történelemnek. Az EU eddigi fennállása alatt rendkívüli sikereket ért el: biztosította, hogy tagországai békében éljenek, két nemzedékkel azelőtt még elképzelhetetlen mértékben emelte az életszínvonalat, határok nélküli egységes piacot és közös valutát teremtett, világméretekben is jelentős gazdasági hatalommá vált. Az EU-nak, amely 2012-ben megkapta a Nobel-békedíjat, az utóbbi években ugyanakkor jelentős pénzügyi, gazdasági és szociális kihívásokkal kell szembenéznie.

Magyarország kilenc másik ország társaságában 2004. május 1-jén lett tagja az uniónak, amely mára Bulgária és Románia (2007), valamint Horvátország (2013) csatlakozásával 28 tagúra bővült. 2007 végén Lisszabonban írták alá az Európai Unió reformszerződését. A két évvel később hatályba lépett dokumentum a mélyebb uniós együttműködéshez és további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt változtatásokat viszi végig a sok elemében még hatországosra szabott intézményrendszeren.

A magyar Országgyűlés 2005. május 23-án fogadta el a törvényt, amely május 9-ét Európa napjává nyilvánította. Az ünnep alkalmából Magyarországon is több helyszínen rendeznek programokat.

IDŐJÁRÁS

A Dunától keletre eső területeken ismét erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, ezeken a vidékeken több helyen zápor, zivatar is kialakulhat. Másutt ugyanakkor kevesebb felhő, több napsütés ígérkezik, és csak elszórtan, legjobb eséllyel az Alpokalja térségében várható csapadék. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, csak a Dunántúl északnyugati részén élénkül meg napközben a délkeleti szél. Átmeneti szélerősödés továbbá záporok, zivatarok környezetében is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19 és 24 fok között várható. Késő estére jellemzően 11 és 17 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27141/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?