Az összmagyarság ünnepe Csíksomlyón – május 14., szombat

A Nap kel: 5 óra 6 perckor, nyugszik: 20 óra 14 perckor.
A Hold kel: 12 óra 48 perckor, nyugszik: 1 óra 57 perckor.

ÜNNEPEK:

CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ - A pünkösdvasárnap előtti szombaton tartják a csíksomlyói búcsút, a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe
A NEMZETI EMLÉKHELYEK TEMATIKUS NAPJA

NÉVNAPOK: Aglája, Bonifác, Bónis, Gyöngyi, Julianna, Ompoly
Katolikus naptár: Szent Pakhomiosz remete emléknapja, Bonifác, Gyöngyi, Gyöngyvirág, a harmadik "fagyosszent" nap.
Református naptár: Bonifác
Evangélikus naptár: Bonifác
Zsidó naptár: ijjár hónap 6. napja

MÁJUS 14-ÉN SZÜLETETT:

1901. ASZÓDI WEIL ERZSÉBET Munkácsy Mihály-díjas festő és grafikus, érdemes művész (115 éve)
1916. MÉHES GYÖRGY Kossuth-díjas romániai magyar író (100 éve)
1931. HUSZÁRIK ZOLTÁN posztumusz Kossuth-díjas filmrendező (85 éve)
1981. SEBESTYÉN JÚLIA az első egyéni Európa-bajnok magyar női műkorcsolyázó (35 éves)

MÁJUS 14-ÉN HALT MEG:

1991. GEREVICH ALADÁR hétszeres olimpiai bajnok kardvívó, minden idők legeredményesebb magyar olimpikonja (25 éve)
1996. PÁKOLITZ ISTVÁN József Attila-díjas költő, író, műfordító (20 éve)

Az idén május 14-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét az erdélyi Csíksomlyón.

A mai kegyhelyen először a bencések építettek román stílusú templomot, az ő helyüket a 15. század közepén a ferencesek foglalták el. 1444-ben IV. Jenő pápa körlevélben bíztatta a lakosságot, hogy segítsenek a szerzeteseknek a templomépítésben, cserében búcsú megtartását engedélyezte. A négy évvel később befejezett gótikus templom főoltárát díszítette a hársfából faragott, gipsszel és festékkel bevont, székely leányarcú Mária-szobor, amely azóta is Csíksomlyó legértékesebb műkincse. Ez a világ egyik legnagyobb kegyszobra, magassága, a koronát is beleszámítva 2 méter 27 centiméter. A Máriát "Napba öltözött asszonyként", karjában a kis Jézussal ábrázoló alkotást többször festették újra, mígnem a múlt században megtiltották bármilyen módosítását. A szobrot 2012-ben megtisztították a rárakódott szennyeződéstől, és védőbevonattal is ellátták. A kegyhelyen idén jubileumi Mária-évet ülnek, mert a Szűzanya szobra körülbelül 500 éves.

Az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, abban az évben, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe a gyergyóalfalvi plébános, István atya vezetésével pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, s miután Szűz Mária segítségét kérték, legyőzték a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos hágójában. A diadal után nyírfaágakkal ékesített lobogóikkal újfent Csíksomlyón adtak hálát a diadalért, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután minden évben elzarándokolnak ide pünkösd szombatján.

A templomot a törökök 1601-ben felgyújtották, tetőzete leégett, de kegyszobrai épen maradtak. 1664-ben újjáépítették, ezután vált Csíksomlyó a székelység egyik gazdasági és kulturális központjává, ahol a ferencesek posztógyárat, elemi iskolát, gimnáziumot, tanítóképzőt és papneveldét is működtettek. A mai nagy barokk templomot a 19. század elején kezdték el építeni, 1876-ban szentelték fel, és 1948-ban kapott basilica minor rangot. A szabadtéri oltár a közelmúltban Makovecz Imre és csíkszeredai tanítványa, Boros Ernő tervei alapján készült.

A legnagyobb magyar katolikus búcsújáró helyen évről évre több százezren gyűlnek össze. A búcsú fő ünnepe a pünkösd előtti szombaton tartott nagymise, amelyet a templom feletti, Jézus hegyének is mondott Kis-Somlyó és az azon túl emelkedő, 1035 méter magas Nagy-Somlyó erdős hegye közti széles hágó gyepén tartanak. A hagyomány szerint a közelebbi, de sok esetben a távolabbi egyházközségek keresztaljai, búcsús közösségei is gyalog teszik meg az utat, a távolabbi vidékek búcsúsai szervezetten vagy egyéni kezdeményezés alapján érkeznek. Az idén is elindul a csíksomlyói búcsúba a Székely gyors és a Boldogasszony zarándokvonat.
A búcsú napján a hívek Máriát dicsőítő énekkel, körmenettel érkeznek, először mindig a gyergyóalfalvi keresztalja. A felvonulás ezután az érkezés sorrendjében történik, a menet fokozatosan több kilométer hosszú lesz, és a kegytemplom után kettéválik: az egyik ág Jézus hegyét északról megkerülve, a másik ág a Szent Anna-kápolna irányában közelíti meg a mise helyszínét. A menet számos hagyományos egyházi jelvényt visz magával: középtájt, a főpapok előtt helyezik el a nép által labóriumnak nevezett labarumot, mely az ókorban Nagy Konstantin császár győzelmi jelképe volt. A 30 kg súlyú tárgyat a hagyomány szerint a katolikus gimnázium egy-egy végzős diákja emeli magasba, ami nem kis teljesítmény.

Amikor a labarum a Kissomlyó hegyen lévő Salvator-kápolna elé ér, ahol az István pap vezette első zarándoklat emlékét őrző kereszt áll, eléneklik az Egészen szép vagy Mária című éneket, amit főpapi áldás követ. A keresztalják fokozatosan betöltik a hágó széles terét, és megkezdődik a mise. A búcsúról hazatérők búcsúfiát visznek magukkal: kizöldült nyírfaágat, emléktárgyat, a gyerekeknek szánt ajándékok közül az egykor kultikus eledelként számon tartott mézeskalács a legnépszerűbb.

Az idén Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be az ünnepi szentmisét, a szentbeszédet pedig Csintalan László tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei-csíkpálfalvi plébános mondja.

IDŐJÁRÁS

Többnyire erősen felhős, főleg a nap első felében több helyen borult idő várható, általában csak kevés napsütés lehet. Sokfelé valószínű eső, főként délutántól szórványosan intenzívebb záporeső is, amit zivatar és lokálisan nagyobb csapadék kísérhet. A déli, délkeleti megyékben a délnyugati, a Kisalföldön az északnyugati szelet kísérik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű, késő estére 12, 16 fok közé hűl a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27245/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?