Pünkösd – május 15., vasárnap

A Nap kel: 5 óra 5 perckor, nyugszik: 20 óra 16 perckor.
A Hold kel: 13 óra 49 perckor, nyugszik: 2 óra 26 perckor.

ÜNNEP:

PÜNKÖSD
A SZLOVÁKIAI MAGYAROK EMLÉKNAPJA

NÉVNAPOK: Cézár, Dionízia, Döníz, Fürtike, Izidor, Izóra, Izsák, János, Jolán, Konstancia, Rupert, Szonja, Upor, Zsófia
Katolikus naptár: Zsófia, Szonja, Médea
Református naptár: Zsófia, Szonja
Evangélikus naptár: Zsófia, Szonja
Zsidó naptár: ijjár hónap 7. napja

MÁJUS 15-ÉN SZÜLETETT:

1836. ILLÉS NÁNDOR erdőmérnök, a magyarországi természetvédelem egyik kezdeményezője (180 éve)
1946. VALKÓ LÁSZLÓ Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, festő és grafikus (70 éves)

MÁJUS 15-ÉN HALT MEG:

1911. ÁCHIM L. ANDRÁS gazdálkodó, parasztpárti országgyűlési képviselő, szerkesztő (105 éve)
1931. GLÜCK FRIGYES szálloda- és vendéglátóipari szakember, mecénás (85 éve)
1981. MÁTRAI-BETEGH BÉLA újságíró, dramaturg, színikritikus (35 éve)

A húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. A néphit szerint ha e napon szép az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze ügyességüket.

A húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. Az ószövetségi zsidó népnél eredetileg aratási hálaadó ünnep vagy az első zsenge ünnepe volt, majd a mózesi törvény emléknapja lett, amikor arra emlékeztek, hogy Isten szövetségre lépett népével, Mózes törvényt hirdetett. Az ünnepet sávuótnak, a "hetek ünnepének" nevezik, mert hétszer hét nappal pészah után ünneplik.

A keresztény egyház születésnapját jelentő pünkösd történéseit megörökítő Újszövetség részletesen leírja, miként szállt le azon a napon a Jézus Krisztus által mennybemenetele előtt megígért Szentlélek a tanítványokra. A Szentlélek kiáradt az apostolokra, betöltötte őket megvilágosító, lelkesítő, szeretetet sugárzó kegyelmével, hogy képessé váljanak Jézus Krisztus missziós parancsának teljesítésére, és ők különféle nyelveken kezdtek beszélni. Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet, a jeruzsálemi ősegyház.

A püspöki szinódus 305-ben rendelte el a galamb vagy lángnyelvek alakjában ábrázolt Szentlélek eljövetelének megünneplését. A katolikus egyházban a II. vatikáni zsinat liturgiareformja szerint a pünkösd az ötvennapos húsvéti ünnepkör ünnepélyes befejezése. Bár pünkösdhétfő a zsinati liturgiareform bevezetése óta már nem külön egyházi ünnep, számos országban - 1993 óta Magyarországon is - munkaszüneti nap.

A néphit szerint ha pünkösdkor szép az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze ügyességüket. A győztes egy évig ingyen ihatott a kocsmában, neki tartoztak engedelmességgel a többiek, és viselhette a pünkösdi koronát - uralkodásának rövid idejére utal a "pünkösdi királyság" kifejezés. Jellegzetes pünkösdi szokás a pünkösdi király vagy királyné körmenete: a legkisebb lányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmot hullatva házról házra járnak köszönteni.

Pünkösd megünneplésének kiemelkedő magyar eseménye a csíksomlyói búcsú, az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségeinek egyike, amely a rendszerváltozás óta a világ magyarságának rendszeresen ismétlődő tömegrendezvénye lett. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a határőr katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni, a Csíksomlyón összegyűlt székelyek azonban a Nagyerdőnél győzelmet arattak, megvédték ősi katolikus hitüket. Erre emlékezve tartják meg Csíksomlyón minden pünkösd szombatján az ünnepi szentmisét és a nagy búcsút, ahová több százezer ember érkezik az egész Kárpát-medencéből és a világ más tájairól is.

IDŐJÁRÁS

Éjjel átmenetileg több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. Az éjszaka második felétől nyugat felől ugyanakkor újabb felhő- és csapadékzóna érkezik, amely kelet felé vonul. Emiatt napközben erősen felhős vagy borult lesz az ég, kezdetben többfelé, a déli óráktól egyre inkább csak délen és keleten várható eső, zápor, délkeleten egy-egy zivatar is lehet. Reggel, délelőtt a Tiszántúlon és északkeleten, délután az északnyugati megyékben valószínű napsütés. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol, illetve zivatar környékén viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, de északkeleten ennél kissé melegebb is lehet.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27259/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?