Szent Rita ünnepe – május 22., vasárnap

A Nap kel: 4 óra 57 perckor, nyugszik: 20 óra 24 perckor.
A Hold kel: 20 óra 44 perckor, nyugszik: 5 óra 43 perckor.

ÜNNEPEK:

A MAGYAR TERMÉSZET NAPJA - Május 22-e a magyar természet napja, amelyet 2015-ben rendeztek meg először az ország természeti kincseinek és megóvásuk eszközeinek bemutatására.  

REFORMÁTUS EGYHÁZ / A REFORMÁTUS EGYSÉG NAPJA - A Kárpát-medencei református egység újbóli létrejötte 2009. május 22-én valósult meg a debreceni Nagytemplomban, erre emlékezve tartják minden évben a május 22-éhez legközelebbi vasárnapon a református egység napját.  

NÉVNAPOK: Boáz, Bogárka, Emánuel, Emil, Fiametta, Júlia, Julianna, Juliánusz, Renáta, Rita, Román, Romána, Ugron, Uljána
Katolikus naptár: Casciai Szent Rita emléknapja, Júlia és Emil névnapja
Református naptár: Júlia, Rita
Evangélikus naptár: Júlia, Rita
Zsidó naptár: ijjár hónap 14. napja

MÁJUS 22-ÉN SZÜLETETT:

1906. GÁDOR BÉLA - József Attila-díjas író, újságíró (110 éve)
1941. BERKI LÁSZLÓ - Liszt Ferenc-díjas cigányprímás, az Állami Népi Együttes vezető prímása (75 éve)
1951. VERTEL BEATRIX - Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus-művész (65 éves)
1956. MEGYERI LÁSZLÓ - Bánffy Miklós-díjas színházigazgató (60 éves)
1956. KARCZAG FERENC - Jászai Mari-díjas színművész, rendező (60 éves)
1961. FARAGÓ BÉLA Erkel Ferenc-díjas zeneszerző (55 éves)

MÁJUS 22-ÉN HALT MEG:

1956. SZLADITS KÁROLY Kossuth-díjas jogász, akadémikus (60 éve)
1981. LISZNYAY SZABÓ GÁBOR zeneszerző, orgonaművész (35 éve)
1981. LUKÁCS PÁL - Kossuth-díjas brácsaművész, hegedű- és énektanár, kiváló művész (35 éve)
1986. ERDÉLY MIKLÓS posztumusz Balázs Béla-díjas költő, író, képzőművész, filmrendező, esszéíró (30 éve)
2001. FOCK JENŐ politikus, 1967-75 között miniszterelnök (15 éve)

Casciai Szent Rita (Roccaporena, Itália, 1381 – Cascia1447május 22. szerzetesnő, a római katolikus egyház szentje, a reménytelen ügyek védőszentje.

Ritát idős szülei hosszú várakozás, reménykedés és sok imádság után kapták Istentől ajándékba. Cascia környékén, a hegyek között elterülő kis birtokukon egyszerűségben és istenfélelemben nevelték. Rita gyermek- és ifjúkorát a szülei iránti teljes engedelmesség, akaratának állandó föláldozása és a fáradságos napi munka jellemezte. Közben azonban szívében fölgyulladt az istenszeretet, és apáca akart lenni, hogy teljesen eggyé válhasson isteni Megváltójával, aki jelenléte édességének megéreztetésével mindannyiszor megajándékozta őt, valahányszor szülei engedélyével visszavonulhatott a házukban kialakított kicsiny imahelyre. Szülei -- valószínűleg kényszerhelyzetben -- odaígérték a kezét egy helybeli ifjúnak, aki a kortársak szerint vad és erőszakos ember volt. Ritának nagyon fiatalon férjhez kellett tehát mennie.

Férje rossz természetét hősies türelemmel viselte, soha nem panaszkodott. Mindenben engedelmeskedett hitvesének, azzal az egy föltétellel, hogy a templomba eljárhat. Szelídségével és jóságával végül is férje rossz természetét sikerült legyőznie, és lelkét Istenhez vezetnie. Megtérésének együtt örült Ritával az egész falu, Roccaporena, mert korábban a férj összeférhetetlensége miatt sokat szenvedett a pártoskodásoktól és viszálykodásoktól.

Idős szülei halála után újabb gyász érte Ritát: előbb meghalt a férje, aki most már tisztelte és szerette őt (egy régi ellensége ölte meg bosszúból). Majd egy évre rá meghalt Rita két kicsi fia, akikért úgy imádkozott, hogy az Úr vegye őket magához, mielőtt még az atyjuk halála miatti bosszú beszennyezné lelküket.

Miután sok fájdalom árán eloldódtak e földi kötelékek, Rita hozzáfoghatott régi vágyának beteljesítéséhez: kolostorba léphetett. Casciában a Mária Magdolna ágostonos kolostorba jelentkezett, ahonnan egymás után háromszor visszautasító választ kapott özvegysége miatt. Végül azonban 1407-ben csodálatos módon bejutott: Keresztelő Szent János, Szent Ágoston és Toletinói Szent Miklós vitték be éjnek idején a kolostorba.

Életének pontos dátumait, így fogadalomtételének évét sem ismerjük. Valószínű azonban, hogy még nem volt 30 éves, amikor a kolostor szokásától eltérően a karnővérek közé befogadták, s mivel olvasni nem tudott (azaz nem tudott együtt zsolozsmázni a karnővérekkel), egyéb imádságok elmondására kötelezték. A nővérek közül türelmével, engedelmességével és jámborságával tűnt ki, mindenkinek épülésére volt.

Különös tisztelettel elmélkedett Krisztus szenvedéséről, s arra vágyott, hogy osztozhasson a megfeszített Krisztus kínjaiban. Egy napon, amikor a feszület előtt térdelt, és vágya beteljesülését kérte, érezte, hogy a töviskorona egy tövise a homlokába fúródik. Mély sebet kapott, amely később elmérgesedett, s a belőle áradó szag miatt Ritát elkülönítették a nővérektől. Csak egy római zarándoklat alkalmával mehetett emberek közé, amikor az Úr Rita könyörgésére eltüntette a zarándoklat idejére a sebet, de úgy, hogy fájdalmai megmaradtak. Betegségei, a böjtölések és a munka fölemésztették erejét, utolsó éveit ágyhoz kötötten töltötte. 1447. május 22-én hívta át Isten az örök boldogságba, átköltözését egy emberi kézzel nem érintett harang szava hirdette meg. Különleges kiváltságként Rita testét soha nem temették el, mert csodálatos módon nem látott romlást. Sértetlenül került ki a tűzvészből is, melyben néhány évvel halála után a cédrusfából készült koporsója porrá égett. Új koporsóját a szent nagy tisztelője, Cesco Barbari casciai asztalos készítette el, aki súlyos betegségből gyógyult meg közbenjárására.

IDŐJÁRÁS

A napsütést legfeljebb kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja, melyekből csapadék nem várható. Az Észak-Dunántúlon a délire forduló szél megélénkül, sőt Sopron és a Fertő térségében egy-egy erős széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 fok körül alakul.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27435/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?