30 éve hunyt el Dajka Margit – május 24., kedd

A Nap kel: 4 óra 55 perckor, nyugszik: 20 óra 26 perckor.
A Hold kel: 22 óra 30 perckor, nyugszik: 7 óra 8 perckor.

NÉVNAPOK: Eliza, Erzsébet, Eszter, Godvin, Johanna, Mária, Marióra, Miléna, Simeon, Simon, Szimóna, Vanessza, Véta, Vince, Zsófia

Katolikus naptár: Mária, a keresztények segítsége ünnepe; Eszter névnapja
Református naptár: Eszter, Eliza
Evangélikus naptár: Eszter, Eliza, Vanessza
Zsidó naptár: ijjár hónap 16. napja

MÁJUS 24-ÉN SZÜLETETT:

1931. KIEFER FERENC Széchenyi-díjas nyelvész, akadémikus (85 éves)
1946. BERKES JÁNOS operaénekes, érdemes művész (70 éves)

MÁJUS 24-ÉN HALT MEG:

1911. BÁNFFY DEZSŐ báró politikus, 1895-99 között miniszterelnök (105 éve)
1946. SALUSINSZKY IMRE újságíró, szerkesztő, az Est című lap tudósítóhálózatának kiépítője (70 éve)
1961. SZOBOTKA IMRE Munkácsy Mihály-díjas festőművész (55 éve)
1986. DAJKA MARGIT Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész (30 éve)
1991. SCHAY GÉZA kétszeres Kossuth-díjas fiziko-kémikus, akadémikus (25 éve)

Dajka Margit Kossuth-díjas színésznő 30 éve, 1986. május 24-én halt meg.

1907. október 13-án született az akkor még Magyarországhoz tartozó Nagyváradon. Apja, Dajka János a Nagyváradi Színház balettmestere, az elegáns világfi parasztleányt vett feleségül, de hamar kiderült, hogy nem bírja a kötöttséget, gyorsan gyarapodó családja (tizenhárom utóda született) alig látta. Gyermekeit, a legidősebb Margitot is Dayka vezetéknéven anyakönyvezték, az ipszilont csak évtizedekkel később változtatta j-re.

Nagy szegénységben éltek, Margit hét-nyolcévesen már újságot árult, kilencéves volt, amikor liftes fiút játszott egy operettben. Megtetszett neki a pálya, a színi direktor magániskolájának elvégzése után a helyi, majd a kolozsvári társulat tagja lett. 1927-től Hódmezővásárhelyen, később Miskolcon és Szegeden játszott. 1929-ben szerződtette a Vígszínház, már bemutatkozásakor meghódította a közönséget és a szakmát. 1936 és 1940 között a Nemzeti Színház tagja volt, az ezt követő években szerepekre szerződött különböző fővárosi színházakhoz. 1938-ban amerikai turnén vett részt, 1943-ban a frontszínházzal katonáknak játszott.

Egész pályája során, de különösen az ötvenes évek közepétől nagyon sokat foglalkoztatták, hallatlanul népszerű volt. Csaknem kétszáz darabban szerepelt, ötven mozifilmben és huszonhét tévéjátékban láthatta a közönség, számtalan rádiójáték főszerepét játszotta el. Még viszonylag fiatalon is kiválóan alakított öregasszonyokat, közülük legemlékezetesebben a sunyi, kegyetlen Murzaveckaját Osztrovszkij Farkasok és bárányok című színművében. Csibészes bája, friss humora az évek múlásával groteszken ironikus, de mégis bölcs derűvé érett. Nagy hatású, sokoldalú színészetében tragikai és komikusi elemek is hitelesek voltak. Molnár Gál Péter színikritikus az ő művészetének műfaji besorolására találta fel (félig-meddig tréfából) a tragikomika megjelölést.

Kiváló szerepformáló képessége a filvásznon is megmutatkozott, játszott az Égigérő fű, a Herkulesfürdői emlék, a Legato és a Macskajáték című filmekben, talán legnagyobb sikere Kamilla szerepe volt Makk Károly halhatatlan Liliomfijában. Ő volt a tüneményes Bors néni Nemes Nagy Ágnes mesejátékának tévés feldolgozásában, a Szindbád Majmunkájaként méltó partnere volt Latinovits Zoltánnak.

A magánéletben is rendkívül szeretetre méltó ember volt. Kollégái is szerették, pedig érzékeny, meg nem alkuvó lényéből fakadóan a munkában olykor kegyetlenül szigorú tudott lenni. Legendásan jó háziasszony volt, szeretett és tudott is főzni, az ebéd nyersanyagát maga vásárolta a piacon. Tárkonyos bableveséről felsőfokban nyilatkoztak.

A magyar színházművészet legnagyobbjai közé tartozott. 1951-ben érdemes művész, 1953-ban kiváló művész lett, a Kossuth-díjat 1952-ben kapta meg. 1986. május 24-én halt meg Budapesten. Negyedik férje a temetés után nem sokkal, önként követte a halálba. 2012-ben Nagyváradon utcát neveztek el róla.

IDŐJÁRÁS

Keleten is erősen megnövekszik a felhőzet, és csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Az ország északi felén sokfelé és több alkalommal is kialakul zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, délen szórványosan várható csapadék. A Dunántúl után délutántól másutt is egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél. Erős széllökések elsősorban a Dunántúl északi részén lehetnek, illetve zivatarok környezetében a szél másutt is viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 19, keletebbre 19 és 24 fok között várható. Késő estére 11 és 16 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27467/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?