90 éve született Marilyn Monroe – június 1., szerda

A Nap kel: 4 óra 49 perckor, nyugszik: 20 óra 34 perckor.
A Hold kel: 2 óra 44 perckor, nyugszik: 15 óra 54 perckor.

NÉVNAPOK: Angéla, Fortunát, Gracián, Hortenzia, Júnó, Jusztin, Kadosa, Konrád, Kunó, Paméla, Pamfil, Simeon, Szemirámisz, Tibold, Tünde
Katolikus naptár: Szent Jusztinusz emléknapja, Tünde, Paméla és Kund névnapja
Református naptár: Tünde, Kund
Evangélikus naptár: Tünde, Kund
Zsidó naptár: ijjár hónap 24. napja

JÚNIUS 1-ÉN SZÜLETETT:

1531. ZSÁMBOKY JÁNOS - történetíró, orvos, kartográfus, polihisztor (485 éve)
1826. PRIELLE KORNÉLIA / Priel Antónia - színésznő, a Nemzeti Színház első örökös tagja (190 éve)
1886. BOROSS GÉZA komikus, kabarészínész, érdemes művész (130 éve)
1891. SZÉKELY BÉLA újságíró, író, szerkesztő, pszichológus, a modern mélylélektani irányzatok egyik magyarországi képviselője (125 éve)
1926. VÁMOS TIBOR Széchenyi- és állami díjas villamosmérnök, akadémikus (90 éves)
1926. GÁLCSIKI JÁNOS színész (90 éve)
1926. VASADI PÉTER Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, a nemzet művésze (90 éves)
1936. KÉZDI KOVÁCS ZSOLT Balázs Béla-díjas filmrendező (80 éve)
1936. KONCSOL LÁSZLÓ József Attila-díjas szlovákiai magyar költő, kritikus, esszéíró, műfordító (80 éves)
1941. KIS PINTÉR IMRE József Attila-díjas könyvtáros, kritikus, irodalomtörténész (75 éves)
1961. IMRE FLÓRA József Attila-díjas költő, műfordító (55 éves)

JÚNIUS 1-ÉN HALT MEG:

1911. KALECSINSZKY SÁNDOR vegyész, akadémikus, ásványok, kőzetek, szénfajták elemzője (105 éve)
1991. HALLAMA ERZSÉBET József Attila-díjas író, újságíró (25 éve)
1996. KOVÁCS ISTVÁN állami- és Kossuth-díjas fizikus, akadémikus (20 éve)

Marilyn Monroe amerikai filmszínésznő 90 éve, 1926. június 1-jén született.

Los Angelesben született Norma Jean Baker néven. Apját soha nem ismerte, elmebajra hajlamos anyja élete nagy részét intézetben töltötte. Kisgyermekként nevelőszülők és árvaházak között hányódott, a nyomorból menekülni akarva tizenhat évesen ment először férjhez. Szépségét egy fotós fedezte fel, modellként címlapra került, elvált és szőke lett. A 20th Century Fox stúdió szerződtette Marilyn Monroe néven, s miután egy féléven át "csiszolták, kamera elé állhatott. Első filmje bukás lett, ezután visszatért a modellkedéshez, 1949-ben még egy aktnaptárat is "bevállalt". A Fox aztán újra szerződtette, az Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváért című filmekben a nézők megszerették. Már ekkor több szerelmes levelet kapott, mint a nagy sztárok. Amikor 1953-ban eljátszotta a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek főszerepét, a Hét év vágyódásban a metrószellőző fölött egy emlékezetes és sokszor idézett jelenetben fújta fel a szél szoknyáját. Egy csapásra Amerika szexszimbóluma, milliók bálványa lett. Férjhez ment a kor legnagyobb baseball-sztárjához, Joe DiMaggióhoz, s bár egy évig sem voltak házasok, a férfi élete végéig kitartott mellette.

Monroe bizonytalan énje a szerepekbe könnyen illeszkedett, de a forgatások számára és a stábnak is rémálomnak bizonyult: rendszeresen késett, szerepét elfelejtette, harcban állt a rendezőkkel és a stúdiókkal. Végül egy év szabadságot vett ki, ezalatt a híres New York-i Actor`s Studióban képezte magát. A legenda szerint a feleséget kereső Rainier monacói herceg őt is komoly jelöltnek tekintette, végül azért választotta Grace Kellyt, mert az katolikus volt.

Az 1956-ban forgatott Buszmegállóban aztán bebizonyította, hogy drámai szerepet is el tud játszani, s egyre érettebb színésznő lett. Ugyanebben az évben ismét férjhez ment, a híres drámaíró Arthur Millerhez, akivel a következő évben Angliába mentek, Monroe itt Lawrence Olivier-vel készítette A nagyherceg és a táncosnő című filmet. Ekkor már az alkohol és a tabletták rabja volt, többször elvetélt, házassága megromlott. 1959-ben, gyógyszereken élve készítette legnagyobb sikerét, a Van, aki forrón szereti című komédiát Tony Curtis és Jack Lemmon társaságában. Monroe élete alakítását nyújtotta, de partnerei idegeire ment tévesztéseivel, mondatait végül a díszletfiókba ragasztották be, hogy ne hibázza el. Következő filmje a Szeressünk! volt Yves Montand-nal, s már a szétesés szélén forgatta 1961-ben a Kallódó embereket, amelynek forgatókönyvét Miller írta, akitől éppen akkor vált el.

A forgatás után összeomlott, depresszióba süllyedt, amelyből csak az emelte ki, hogy őt kérték fel a születésnapját ünneplő új elnök, John F. Kennedy köszöntésére. A politikus és a színésznő között románc szövődött, sőt az elnök Robert fivérével is hírbe hozták. Utoljára a Valamit adni kell című vígjáték főszerepére kérték fel, de megbízhatatlansága miatt a szerződését felbontották, s már egy stúdió sem tartott rá igényt.

A még mindig csak harminchat éves Monroe ágyban fekvő meztelen, a telefont markoló holttestét 1962. augusztus 5-én reggel fedezte fel a bejárónője. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a halál okaként, de ezt kevesen hitték el, azóta számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot halálával kapcsolatban.

Marilyn Monroe már életében legenda lett, rajongói közé tartozott Albert Einstein, Jean-Paul Sartre, képmása ma is dollármilliókat hoz örököseinek. Mítosza mit sem halványult, az új évezred küszöbén a Playboy, a People és az E! online magazin szavazásán is őt választották az elmúlt évszázad legszexisebb nőjének. 

IDŐJÁRÁS

Kezdetben az ország nagy részén derült időre számíthatunk, majd az éjszaka második felében a Dél-Alföldön megnövekszik a felhőzet, és hajnaltájt záporeső is előfordulhat már. Délelőtt az Alföldön, másutt a napos időt követően a déli óráktól várható szórványosan zápor, zivatar. Estétől az ország keleti felén már nagyobb területen valószínű csapadék. A délnyugati szél napközben többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható, keleten lesz a melegebb.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27668/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?