A szent, aki befolyásolja az esőt – június 8., szerda

A Nap kel: 4 óra 46 perckor, nyugszik: 20 óra 40 perckor.
A Hold kel: 8 óra 23 perckor, nyugszik: 23 óra 21 perckor.

NÉVNAPOK: Ellák, Helga, Kalliopé, Medárd, Medárda, Tas, Vilmos, Zaránd
Katolikus naptár: a Boldogságos Szűz Mária szeplőtlen szívének emléknapja, prágai Szent Ágnes, Szent Medárd emléknapja, Helga
Református naptár: Medárd, Zaránd
Evangélikus naptár: Medárd, Zaránd
Zsidó naptár: sziván hónap 2. napja

JÚNIUS 8-ÁN SZÜLETETT:

1956. BESENYEI PÉTER világ- és Európa-bajnok sportrepülő (60 éves)
1956. NAGY ANDRÁS író, színháztörténész (60 éves)
1961. KÁEL CSABA Nádasdy Kálmán-díjas filmrendező (55 éve)
1966. EL-HASSAN RÓZA Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és festőművész (50 éves)

JÚNIUS 8-ÁN HALT MEG: (nincs adat)

Ezen a napon tartják Szent Medárd, a frank származású katolikus püspök, a gabona aratása és a szüreti munka védőszentjének ünnepét.

A picardiai Salencyben született egy frank nemes és egy gallo-római anya gyermekeként 456 körül. Saint-Quentinben tanult, néhány évig világi életet élt, csak 33 éves korában szentelték pappá. Hittérítő és szónoki képességeivel alapozta meg hírnevét, Alomer püspök utódává, Picardia tartomány püspökévé választották, s meglehet, hogy maga Remigius érsek iktatta be 530 körül, aki egykor az első frank királyt is megkeresztelte.

A hunok és a vandálok pusztítása nyomán székhelyét áttette Noviomagusba (ma: Noyons). Amikor 532-ben a szomszédos tournai egyházmegye püspöke, a később szentté avatott Eleutherius vértanúhalált szenvedett, a hívek Medárdot szerették volna püspöküknek, és Remigius érsek örömmel tett eleget kérésüknek. Azt tartják, hogy e két egyházmegye ötszáz éven át közös püspök irányítása alatt maradt.

Állítólag ő adta fel az apácafátylat Radegunda frank királynénak, és ő honosította meg a rózsaünnepeket. A rózsakoszorú a környék legpéldásabb viselkedésű hajadonának járt. 545. június 8-án halt meg. Számos néphit köthető ehhez a naphoz: ha Medárdkor esik, 40 napig esni fog, ha Medárd száraz, 40 napos szárazság várható. Ő a gabona aratásának és a szüreti munkának a védőszentje.

NÉPSZOKÁSOK, HIEDELMEK

A népi tapasztalatok szerint a június sok veszélyt rejteget. Még a városlakók is félelemmel kémlelik június 8-án az eget, mert "ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik"- mondja a népi meteorológia. A Medárd-napi jövendölés így persze nem igaz, de térségünk egyik igen fontos éghajlati jelenségére hívja fel a figyelmet: a mérésekből kitűnik, hogy nálunk a június az év egyik legcsapadékosabb hónapja. A nyugati szél gyakorisága ebben az időszakban jelentősen megnő, és a vele érkező hűvösebb és nedvesebb légtömegek kedvező feltételeket teremtenek a csapadékképződésre, heves záporok-zivatarok kialakulására. Ez a folyamat gyakran már május második felében elkezdődik, és rövidebb megszakításokkal júniusban folytatódik. Tetőpontját általában június első felében éri el, majd júliusra egészen legyengül, befejeződik. Ezt a jelenséget - amely Európa nagy részére kiterjed - a neves természettudós, Cholnoki Jenő professzor mutatta ki, és indiai tapasztalatai alapján "európai nyári monszunjelenség"-nek nevezte el.

Ezt a nagymérvű időjárási jelenséget vette észre az egyszerű földművelő ember, és örökítette meg a Medárd-napi jövendöléssel. A június 8-ához pedig nem szabad ragaszkodnunk, mivel az esősebb időszak rendszerint már korábban megindul. Valószínű, hogy a jövendőmondó azt akarta kifejezni, hogy ha e napon is esik, akkor hosszú tartamú esőzés várható. Természetesen a 40 nap sem lehet irányadó, hiszen térségünkben még soha nem fordult elő 40 napi tartó eső. A bibliai özönvíz 40 napja feltehetőleg nagy hatással lehetett a szabály kialakulására.

A művészeti alkotásokon feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral ábrázolják, ami megvédi az esőcseppektől, egyértelmű utalás ez a legendára: Medárdot gyerekkorában kiterjesztett szárnyaival óvta meg a királyi madár a hatalmas záportól.

A bukovinai magyarok szerint e napon kezdődött az özönvíz, és akkor is negyven napig esett. Néhol úgy tartják, hogy Medárd napján mindig vízbe fúl valaki, és ez áldozat a vizek királyának, ezért e napon nem szabad fürdeni, de a lovakat meg kell itatni, mert akkor nem lesznek rühesek.

Mondják, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú. Baranya és a Mura-vidék szőlősgazdái szerint, ha Medárdkor esik, rossz szőlőtermésre lehet számítani, viszont bő lesz a szénatermés.

Egyes csallóközi falvakban Medárdkor vetették a lent, hogy ne legyen gazos és szépen fejlődjön.

Másutt Medárdkor van a szénakaszálás ideje.

IDŐJÁRÁS

Sok napsütés várható délelőtt kevesebb, délután némileg több felhővel. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb északon, északnyugaton fordulhat elő kis eséllyel futó zápor a délutáni órákban. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között várható. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27821/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?