89 éve született Kubala László, a Barca királya – június 10., péntek

A Nap kel: 4 óra 45 perckor, nyugszik: 20 óra 41 perckor.
A Hold kel: 10 óra 33 perckor.

ÜNNEP:

AZ ÜGYÉSZSÉG NAPJA MAGYARORSZÁGON - 1871-ben ezen a napon hirdették ki az első magyar ügyészségi törvényt.

NÉVNAPOK: Bács, Bardó, Diána, Gyöngyi, Gréta, János, Margit
Katolikus naptár: Margit, Diána, Gréta
Református naptár: Margit, Gréta
Evangélikus naptár: Margit, Gréta
Zsidó naptár: sziván hónap 4. napja

JÚNIUS 10-ÉN SZÜLETETT:

1886. HUZELLA TIVADAR orvos, biológus, hisztológus, a magyarországi mikrokinematográfia megalapítója (130 éve)
1906. VISKI JÁNOS Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész (110 éve)
1936. SOHÁR PÁL Széchenyi-díjas vegyészmérnök, akadémikus (80 éves)
1941. NAGY ALBERT Harangozó Gyula-díjas koreográfus (75 éve)
1956. KARÁCSONY TAMÁS Ybl Miklós-díjas építész (60 éves)

JÚNIUS 10-ÉN HALT MEG:

1976. ZUKOR ADOLF magyar származású amerikai filmgyáros (40 éve)
2011. SZABADOS GYÖRGY Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész, az improvizatív kortárs zene jelentős alakja (5 éve)

Kubala László (Budapest1927június 10. – Barcelona2002május 17.) (ismert még Ladislao vagy Ladislav néven is, habár Lászlóként lett anyakönyvezve) kiemelkedő képességű labdarúgó, aki játszott a csehszlovák, a magyar és a spanyol válogatottban is. A World Soccer Magazine1999 decemberében a 20. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó-játékosa közé sorolta.

Kubala szülei Budapesten születtek. Édesapja, Kubala Kurjas Pál szlovák származású volt, apai nagyapja a Turóc vármegyei Nagyturánybólszármazott. Édesanyja, Stecz Anna lengyel, szlovák és magyar gyökerekkel rendelkezett. Kubala három különböző válogatottban játszott, önmagát világpolgárnak tartotta.

Kubala első csapata a Ganz TE volt, ahol a 14-16 évesek között rúgta a labdát már 11 évesen. 18 éves korában leigazolta a Ferencváros csapata. Itt találkozott Kocsis Sándorral, akivel pályafutása során játszott még egy csapatban, az FC Barcelona-ban.

A következő évben besorozták, ezért el kellett menekülnie Csehszlovákiába. 1946-ban apja elhunyt, anyjával Pozsonyba költöztek. Ott az ŠK Slovan Bratislava csapatában játszott. Alig húsz évesen elvette edzője lányát, Daucik Annát. Származása miatt megkapta rögtön az állampolgárságot, és magára húzhatta a csehszlovák címeres mezt is, amiben 6 mérkőzés alatt 4 gólt szerzett. Nemzetközi karrierje így kezdődött.

Hamarosan azonban csehszlovák behívót is kapott, így visszamenekült Magyarországra. Tárgyalni kezdett korábbi klubjával, az FTC-vel, azonban végül a Vasas vezetőinek kedvezőbb ajánlata elcsábította. Ez idő alatt 3 alkalommal szerepelt a magyar nemzeti tizenegyben.

Amikor a kommunisták átvették a hatalmat, Kubala lefizetett néhány csempészt, hogy vigyék őt Olaszországba. Ezért a lépéséért az MLSZ a FIFA-nál két és fél évre eltiltatta. Ott élő magyarokból csapatot szervezett, Hungária néven, mellyel felkészülési mérkőzéseken legyőzték a Real Madridot 4–2 arányban Madridban, a spanyol válogatottat (amely éppen az 1950-es világbajnokságra készült) és az Espanyolt is. Az Espanyol elleni mérkőzés alatt az FC Barcelona megfigyelői kiszemelték Kubalát, és szerződést ajánlottak neki, amit 1950. június 15-én aláírt, így a Barcelona játékosa lett, pályafutását immáron a harmadik országban újrakezdve. A FIFA általi büntetés ellen Francisco Franco spanyol diktátor is fellépett, aminek a hatása a büntetés mérsékelése lett.

Számos csapat akarta leigazolni őt, köztük a Pro Patria, az Inter Milan és a Torino. Kubala beleegyezett, hogy játszik a Torinóban egy barátságos meccs erejéig, de fia betegsége miatt lekéste a gépet. A visszaúton a gép lezuhant, és mindenki meghalt a fedélzeten.

Az érdeklődés ellenére Kubala a Barcelonában maradt 1963-ig. Ez idő alatt 19 alkalommal játszott a spanyol válogatottban. A Barcelona elhagyása után játékosmenedzser lett az Espanyolnál, az FC Zürichnél, majd a Toronto Falconsnál. 1968-ban vonult vissza. Edzőséget vállalt több spanyol klubnál, Szaúd-Arábiában, és a paraguayi válogatottnál. 11 éven keresztül irányította a spanyol labdarúgó-válogatottat, 68 mérkőzésen 31 győzelem, 21 döntetlen, 16 vereség és 98–59-es gólkülönbség a mérlege. Kijuttatta a hispán nemzeti csapatot az 1978-as vb-re, az 1980-as Eb-re, és olimpiai aranyérmet szerzett 1992-ben. 2002-ben hunyt el Barcelonában.

Puskás Ferencet is anyagilag támogatta kezdetben, amikor Spanyolországba szerződött. És ahogy későbbiekben Páncsó úgy Lászy is segítette honfitársait amiben csak tudta. Kubala ajánlotta be a Barcelona-ba Kocsis Sándort, Czibor Zoltánt, Kaszást és Szalayt.

Kubala nem sokat szerepelt a magyar válogatottban, és nem sokat tett azért, hogy Magyarország legyen az első, mely legyőzi az angolokat a Wembley Stadionban. Szerveztek egy mérkőzést 1953-ban Anglia legjobbjai és a többi európai játékos között. Ebbe a csapatba 7 magyart válogattak be, de nem vállalták a játékot, mivel egy hónappal később ki kellett volna állniuk a magyar válogatottal az angolok ellen és nem akartak más csapatnak segíteni, a magyar nemzeti tizenegy akarta először legyőzni az angolokat saját hazájukban. Kubala kihasználta a lehetőséget és két gólt szerzett az ominózus gálameccsen. Az angolok egyenlítettek az utolsó percekben, de egy hónappal később 6:3-as vereséget szenvedtek a magyaroktól.

1954-ben főszerepet játszott életrajzi filmjében Los ases buscan la paz (A szakértők a békét keresik). A fiatal labdarúgót a politika száműzi a labdarúgásból és Szlovákiából Magyarországra szökik, ahonnan eljut Spanyolországba, ahol az FC Barcelona játékosa lesz. A film rávilágít a hidegháború és a futball közti kapcsolatra. Kubala "Odüsszeiájában" minden megjelenik ami egy akkori tehetséges futballistát negatívan érintett a keleti blokkban. Éles ellentétet mutat Kubala, barátai és a kommunista rendszer között. A film nem teljesen hiteles, mivel László életéből kiragad és kihagy részleteket.

Talán legnagyobb bánata az volt Kubalának, hogy habár három nemzeti csapatban játszott, nem szerepelt soha világbajnokságon. 1962-ben részt vett néhány selejtezőn, de ahogy Alfredo Di Stéfano is, ő is lesérült a döntő előtt. Elutazott Chile-be a tornára, de nem lépett pályára.

Az 1980-as évek végén Joan Manuel Serrat dalba foglalta a futballklasszist. A katalán énekes-dalszerző gyerekkorában látta játszani és ebből táplálkozva írta meg dalát.

A Barcelona 100. évfordulóján 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották. Olyan labdarúgókat utasított maga mögé, mint Johan Cruyff, Diego Maradona, Romario vagy Hriszto Sztoicskov. Emellett sportújságírók a második legjobb spanyol játékosnak választották, aki a 20. században játszott. Csak Alfredo Di Stefano-t találták jobbnak. Végül a spanyol kormány a sport Nagykeresztjét adományozta neki.

Tervezték, hogy róla nevezik el a stadiont. Erről tisztelői még most sem mondtak le. Emellett a róla szóló legendák szerint, olyan hatása volt korában a labdarúgásra, mint napjainkban David Beckhamnek. A női szurkolók száma feltűnően megnőtt abban az időben, ezért kellett a kevesebb, mint 20 000 férőhelyes stadiont a többszörösére bővíteni.

2009. szeptember 24-én leleplezték a Camp Nou központi helyén a klub valaha élt egyik legnépszerűbb játékosa szobrát, Kubala Lászlóét. A két méteres szobor alkotója Montserrat García Riusvolt és a leleplezésen több mint húszezer fanatikus vett részt. Az ünnepélyes megemlékezésen ott volt FC Barcelona vezérkara, beszédet mondott Joan Laporta, Ramon Alfonsera, ifjabb Kubala László és Dunai Antal is.

Kubala László születésének 85. évfordulója alkalmából a nevét viselő Vasas Kubala Akadémia tulajdonosai Kubala Lászlóról bronzszobrot állítottak a Vasas SC Fáy utcai Sportcentrumában. A szobrot Kutas László Wiesenthal-díjas szobrász és éremművész, a ravennai Dante-biennále nemzetközi zsűrijének tagja készítette. A szobor ünnepélyes avatóünnepsége 2012. június 15-én történt, azon a napon, amelyen 52 évvel ezelőtt Kubala László szerződést kötött a Barcelona FC-vel. A szobrot Carlos Kubala, Kubala László fia és Enrique Pastor de Gana, a Spanyol Királyságrendkívüli kinevezett nagykövete leplezte le. Kubala László születésének 85. évfordulója alkalmából 2012. június 16-17- én a Vasas Kubala Akadémia hagyományteremtő szándékkal megrendezte az I. Kubala László Nemzetközi U-16-os Labdarúgó Kupát. A kupagyőztes a Real Murcia csapata lett.

IDŐJÁRÁS

Eleinte erősen felhős lesz az ég, gyenge eső, zápor az Északi-középhegység térségében és attól keletre, valamint a Dunántúl nagy részén fordulhat elő. Napközben északnyugat felől csökken a felhőzet, de a déli óráktól képződő gomolyfelhőkből nagyobb számban az ország északi felén alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. A nyugatias szél többfelé élénk lesz, északkeleten és zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27859/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?