A kuláküldözés áldozatainak emléknapja – június 29., kedd

A Nap kel: 4 óra 48 perckor, nyugszik: 20 óra 46 perckor.
A Hold kel: 1 óra 18 perckor, nyugszik: 14 óra 53 perckor.

ÜNNEP:

A KULÁKÜLDÖZÉS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA - 2012-ben a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította az Országgyűlés június 29-ét, Péter, Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdetének napja, a "parasztság ünnepe" volt.

NÉVNAPOK: Aladár, Emma, Ivetta, Judit, Keve, Orbán, Orbó, Pál, Péter, Petra, Szalóme, Szulamit, Urbán
Katolikus naptár: Szent Péter és Szent Pál apostolok emléknapja
Református naptár: Péter, Pál
Evangélikus naptár: Péter, Pál
Zsidó naptár: sziván hónap 23. napja

JÚNIUS 29-ÉN SZÜLETETT:

1896. GYÖRGY JÚLIA Kossuth-díjas orvos-pszichológus, gyermek- és ideggyógyász, a magyar elme-egészségvédelmi mozgalom elindítója (120 éve)
1931. MARTIN MIKLÓS olimpiai bajnok vízilabdázó (85 éves)
1941. BEIN KLÁRA Ferenczy Noémi-díjas ruhatervező, textilművész (75 éves)
1961. MAJOROS GYULA Blattner Géza-díjas képzőművész, báb- és díszlettervező, szobrász (55 éves)
1966. PÁL FERENC római katolikus pap, teológus, mentálhigiénés szakember (50 éves)

JÚNIUS 29-ÉN HALT MEG:

1916. ZEMPLÉN GYŐZŐ fizikus, akadémikus, az elméleti fizika jelentős kutatója (100 éve)
1971. DARÁZS ENDRE József Attila-díjas költő, író, műfordító (45 éve)
1971. BANNER JÁNOS régész, az alföldi ősrégészeti kutatások vezetője (45 éve)
1976. SZENTGYÖRGYVÁRI LAJOS Kossuth-díjas mezőgazdasági mérnök (40 éve)
1981. PETHES SÁNDOR színész, kiváló művész (35 éve)
1986. HERNÁDI LAJOS Kossuth-díjas zongoraművész, zenepedagógus, érdemes művész (30 éve)

Az Országgyűlés 2012. március 26-án nyilvánította a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává június 29-ét, Péter-Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe.

A parlament határozatában elítélte a kommunista diktatúra idején a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. A méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik iránti jelképes gesztus mellett az emléknap fontos céljának nevezte, hogy a soron következő nemzedékek is megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, a magyar felső- és középparaszti réteg szenvedéseinek történetét.

A kuláküldözés az 1948-as kommunista hatalomátvétellel kezdődött meg, amikor a sztálinista Rákosi-rezsim kíméletlen harcot indított a magyar agrártársadalom ellen. A párt minden eszközzel arra törekedett, hogy lerombolja a hagyományos paraszti életformát, és a gazdákat földjeik elhagyására kényszerítse. A támadások célkeresztjébe - a szovjet mintának megfelelően - a kuláknak bélyegzett nagygazdák kerültek, akiket a felvilágosultan gondolkodó politikusok már a két háború között parasztpolgárnak neveztek.

Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkára 1948. augusztus 20-án kecskeméti beszédében hirdette meg a "kuláküldözést" mint a szocializmus építésének, a mezőgazdaság kollektivizálásának fontos eszközét. Az államhatalom a kulákokat a kapitalista rendszer utolsó maradványainak tekintette, akik a mezőgazdaság szocialista átszervezésének fő akadályozói. A kulákokat a "dolgozó nép" ellenségének kiáltották ki, és megindult a béreseket foglalkoztató módosabb parasztok módszeres üldözése. Országosan mintegy 71 ezer kulákcsaládot tartottak nyilván, kuláknak az minősült, akinek 25 hold vagy annál több szántója, 5 hold vagy annál több szőlője volt, továbbá a cséplőgép-tulajdonosok és a malmot üzemeltetők.

A kulákokat különösen súlyosan sújtotta a beszolgáltatás, az adó feletti, valószerűtlenül magas teher, amely anyagilag teljesen ellehetetlenítette a középparaszti réteget. Sok kulákká minősített személyt a lakásából melléképületbe költöztettek ki, a házába pedig betelepedtek a helyi pártfunkcionáriusok. A gazdák tömegével menekültek földjeikről, miután azokat "önként" felajánlották az államnak. A kulákok megbélyegzése mindennapos volt, igazolványukban ott virított a nagy K betű, még iskolás gyermekeik neve mellett is ott szerepelt az osztálynaplóban. Gyerekeiket középiskolába is csak nehezen vagy egyáltalán nem vették fel, felsőoktatási intézménybe pedig még a legjobban tanulók sem kerülhettek.

A Sztálin halála után, 1953 júniusában Nagy Imre vezetésével megalakuló kormány a gazdaságpolitika, azon belül is különösen az agrárpolitika terén számos korrekciós intézkedést hozott. A kulákok számára a legfontosabb az amnesztiarendelet és a kuláklista eltörlése volt. A kulákkérdés azonban nem került le a napirendről, a pártvezetőség Rákosi vezette sztálinista szárnya mindent megtett azért, hogy a kulákokkal szembeni gyűlöletet tovább szítsa. A kulákokat tették felelőssé a termelőszövetkezetek felbomlásáért, de azért is, ha a tsz-ek gyenge eredményt értek el.

Az 1956-os forradalom leverése után a Kádár-rendszer már inkább a kiegyezésre törekedett a parasztsággal. Az 1959 tavaszán jogi formába öntött termelőszövetkezeti alapszabály nemcsak a volt "kizsákmányolók" belépését tette lehetővé a tsz-ekbe, hanem azt is, hogy két év után a vezetőségbe is bekerülhessenek. Ezzel a kádári rendszer elismerte, hogy szükség van szaktudásukra, szorgalmukra.

Az első emléknapon, 2012. június 29-én Kecskemét főterén emlékművet állítottak a kuláküldözést elszenvedett embereknek, 2014. június 22-én pedig emléktáblát avattak az üldözött, megalázott és kifosztott hazai kulákoknak Csömörön, a kommunizmus áldozatainak tiszteletére létrehozott emlékhelyen.

IDŐJÁRÁS

Országszerte sok napsütésre, többnyire kevés gomolyfelhőre számíthatunk, csapadék nem várható. Gyenge vagy mérsékelt marad a változó irányú szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 30 fok körül alakul. Késő estére 19, 26 fokig hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/28270/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?