Semmelweis Ignácra emlékezünk – július 1., péntek

A Nap kel: 4 óra 49 perckor, nyugszik: 20 óra 46 perckor.
A Hold kel: 2 óra 30 perckor, nyugszik: 17 óra 19 perckor.

ÜNNEP:

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK NAPJA - SEMMELWEIS-NAP - Semmelweis Ignác orvos, az anyák megmentője születésnapján (1818. július 1.) tartják a magyar egészségügy napját.
A KÖZTISZTVISELŐK ÉS KORMÁNYTISZTVISELŐK NAPJA - A köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbe lépésének emlékére 1997-ben tartották először.

NÉVNAPOK: Anilla, Anna, Annabella, Annamária, Áron, Dévald, Detre, Előd, Gál, Gyula, Ninetta, Tábita, Tibold, Tihamér
Katolikus naptár: Tihamér, Áron, Annamária
Református naptár: Tihamér, Annamária
Evangélikus naptár: Tihamér, Annamária
Zsidó naptár: sziván hónap 25. napja

JÚLIUS 1-JÉN SZÜLETETT:

1506. II. LAJOS magyar király, II. Ulászló fia, a mohácsi csata utólagos áldozata (510 éve)
1901. IGNOTUS PÁL író, publicista, szerkesztő, a Szép Szó egyik alapítója (115 éve)
1926. VIKÁR GYÖRGY pszichiáter, pszichoanalitikus író (90 éve)
1946. ÁRENDÁS JÓZSEF Munkácsy Mihály-díjas grafikustervező (70 éves)
1951. GEDŐVÁRI IMRE olimpiai bajnok kardvívó, sportvezető (65 éve)

JÚLIUS 1-JÉN HALT MEG:

1956. BURA SÁNDOR cigányprímás, a cigányzene jelentős egyénisége, nótaszerzője (60 éve)
1971. VARGHA LÁSZLÓ Kossuth-díjas kémikus, akadémikus (45 éve)
1981. BREUER MARCELL LAJOS építész, a modern építészet egyik világhírű mestere (35 éve)

Semmelweis Ignác, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja, a gyermekágyi láz kóroktanának megalapozója, "az anyák megmentője" 1818. július 1-jén született Budán. 1835-től a pesti egyetem bölcsészeti tanfolyamára járt. Két év múlva Bécsben a jogi karra iratkozott be, de be-beült egy medikus barátjának anatómia előadásaira is. Az ott hallottak annyira magával ragadták, hogy egy év után "szakmát váltott", orvosi tanulmányai mellett eljárt boncolni és elvégezte a szülészmesteri tanfolyamot is. 1846-ban tanársegédnek nevezték ki a bécsi szülészeti klinikán, ahol szinte naponta szembesült a gyermekágyi lázban meghalt anyák tragédiáival.

Semmelweisnek feltűnt, hogy az otthon vagy bábaképző intézetekben szülő nők közül sokkal kevesebben haltak meg így, mint a kórházakban, holott a tudós professzorok helyett csak képzetlen szülésznők foglalkoztak velük. Amikor egy kollégája boncolás közben megsértette a kezét és nem sokkal később elhunyt, Semmelweis rádöbbent, hogy az orvos boncolási képe azonos a gyermekágyi lázban meghalt anyák leleteivel. Nem a vérmérgezés felismerése volt a nagy teljesítmény, hanem annak megértése, hogy a boncnok kezén ott van a fertőző anyag, a vérpályába jutáshoz csak seb kell, ami pedig minden szülő nőnél megtalálható. Semmelweis vette észre elsőként: a gyermekágyi láz nem önálló kór, hanem fertőzés következménye és a fertőzést az orvos terjeszti.

Ezért a hozzá beosztott orvosoknak azt javasolta, majd arra kényszerítette őket, hogy mielőtt a beteghez érnének, erős fertőtlenítő szerekkel mossanak kezet, s ezután szinte megszűnt a gyermekágyi láz. Felfedezésével azonban nem dicsőséget, hanem ellenségeket szerzett kollégái között, akik büszkék voltak kezük "kórházi szagára" és sértőnek találták a feltételezést, hogy ők okoznák a betegek halálát.

Az 1848-as forradalom kitöréskor aztán a nemzeti érzésre apellálva meg is szabadultak a kényelmetlen magyartól, akinek távozásával megszűnt a kényelmetlen kézmosás, viszont újra felszökött a gyermekágyi lázzal összefüggő halálozások száma. Ekkor visszatért szülővárosába, ahol régi barátai mellett a szakma is hamar befogadta: az orvosi elitbe került, önzetlenül dolgozott betegeiért, eleinte díjat sem kért munkájáért. 1851-ben a pesti Rókus kórház főorvosának nevezték ki, 1855-től a szülészet és nőgyógyászat professzora volt a Pesti Tudományegyetemen. 1858-ban hosszabb cikksorozatot közölt a gyermekágyi lázról, s egy német nyelvű monográfiát is közreadott, de csak kevesen fogadták el nézeteit.

Ekkorra Semmelweis már megkeseredett ember volt, és monográfiája több ponton megtámadta kollégáit – tette hozzá Varga. Szerinte ennek több oka is lehet: a legtöbben azzal magyarázzák, hogy a férfi korábban rengeteg lányt és asszonyt látott meghalni. Ráadásul legtöbbjüknek ő maga okozta a halálát, azzal hogy saját kezén vagy ruházatán vitte át a boncteremből a szülőszobába a kórokozókat.

„Gyilkoltam - jóhiszeműen tettem, de gyilkoltam - meg akartam menteni a gondjaimra bízott szülőnőket. Azt hittem, minél szorgalmasabban boncolok, annál inkább rájövök a titkos okra, mely megöli őket. Ezért boncoltam, s az ujjamon tapadó hullaméreggel öltem meg őket. De most rájöttem arra, hogy a fertőzést a vizsgáló ujjon tapadó szenny viszi be a szülőnő szervezetébe. Ezt tudtára adtam az egész világnak, és aki ezek után nem takarítja le a szennyet ujjáról, mielőtt vizsgál, az tudatosan és bűnösen gyilkol" – emlékezett később az orvos.

Az utolsó éveiben súlyos idegbajjal küszködő orvos 1865. augusztus 13-án halt meg egy bécsi ideggyógyintézetben, a hivatalos verzió szerint csontvelőgyulladásból eredő szepszisben, vagyis abban a betegségben, amelynek kóroktanát felfedezte.

IDŐJÁRÁS

A napos idő mellett a Dunántúlon és az északi megyékben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és nagyobb valószínűséggel ezeken a területeken alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok, a nyugati határ közelében heves zivatar is előfordulhat. A légmozgás jellemzően mérsékelt marad, csupán zivatarok környezetében számíthatunk átmeneti szélerősödésre. A hőmérséklet csúcsértéke 28 és 34 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb, a Dunántúl nyugati részében a hűvösebb. Késő estére 22 és 28 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/28322/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?