102 éve született Tolnay Klári – július 17., vasárnap

A Nap kel: 5 óra 3 perckor, nyugszik: 20 óra 36 perckor.
A Hold kel: 18 óra 17 perckor, nyugszik: 2 óra 59 perckor.

NÉVNAPOK: Alexia, Bánk, Celina, Cirill, Dzsesszika, Elek, Endre, Leó, Leon, Magdolna, Marcellina, Mária, Ond, Róbert, Ruszlán, Ruszlána, Szabolcs, Szalárd, Szegfű, Vetúria, Zoárd
Katolikus naptár: Szent András és Szent Benedek ünnepe, Endre, Elek és Sarolta névnapja
Református naptár: Endre, Elek
Evangélikus naptár: Endre, Elek, Dzsesszika
Zsidó naptár: tamuz hónap 11. napja

JÚLIUS 17-ÉN SZÜLETETT:

1886. BELÁK SÁNDOR orvos, farmakológus, bakteriológus, akadémikus (130 éve)
1921. SZENES HANNA költő, az ellenállási mozgalom mártírja (95 éve)
1926. HORNYÁK TIBOR politikus, újságíró, 1956-os elítélt (90 éve)
1931. SEGESDI GYÖRGY kétszeres Munkácsy Mihály-díjas szobrász, kiváló művész (85 éves)
1941. NAUSCH GÉZA Ferenczy Noémi-díjas ötvös, kovács iparművész (75 éves)
1956. GARACZI LÁSZLÓ József Attila-díjas író, költő (60 éves)
1966. MÁDER INDIRA Ferenczy Noémi-díjas textiltervező iparművész, kárpitművész (50 éves)
1966. HOLLÓ AURÉL Kossuth-díjas zenész, az Amadinda Ütőegyüttes tagja (50 éves)

JÚLIUS 17-ÉN HALT MEG:

1851. EGRESSY BÉNI színész, színműíró, a Szózat megzenésítője (165 éve)
1991. URAY GÉZA tibetológus, orientalista (25 éve)
2001. PÁLFY JÓZSEF újságíró, 1963-1989 között a Magyarország című hetilap főszerkesztője (15 éve)

Tolnay Klári, a magyar színjátszás kiemelkedő alakja Budapesten született 1914. július 17-én, de a Nógrád megyei Mohorán nevelkedett, ahol édesapja gazdálkodott. A kis település saját szülöttjeként tekint rá, emlékház, kápolna és szobor is őrzi itt emlékét. Születésekor a Rózsi nevet kapta, a Klárit csak 1934-ben, a Meseautó bemutatója után vette fel. Az olvasás és a zene szeretetét a családból hozta, édesanyja tanította zenére, éneklésre, a mohorai kúriában gyakoriak voltak a családi kamarazenélések.

A színházi világba a család rokona, Bókay János író vezette be. Kisebb filmszerepek után az első sikert a Meseautó című vígjáték hozta meg számára, ekkor szerződtette a Vígszínházba Jób Dániel. A direktor azt is előírta neki, hogy minden nap figyelje a nagyokat: Somlai Artúrt, Csortos Gyulát, Gombaszögi Ellát, Rajnay Gábort. A fiatal színésznőt 1938-ban Deval vígjátéka, a Francia szobalány tette népszerűvé, ezután sorra jöttek az egyre nagyobb és egyre jobb szerepek, a közönség szívébe a "Katyi-dalokkal" is belopta magát. Tolnay Klári 1934-től közel száz filmben és tévéjátékban játszott, olyan emlékezetes művekben, mint a Déryné, a Rokonok, a Pacsirta és a Legato.

1936-ban feleségül ment Ráthonyi Ákos filmrendezőhöz, aki a második világháború után kivándorolt, és 1956 után lányuk is követte Londonba. Tolnayt romantikus barátság, afféle mester és tanítványa kapcsolat fűzte Márai Sándorhoz, az író 1945-ben hozzá írt Tíz vers (alcíme szerint Ismeretlen kínai költő Kr. u. a XX. századból) című szerelmes versgyűjteményét a színésznő csak Márai halála után hozta nyilvánosságra. 1946-ban a Művész Színházban ismerkedett meg Darvas Ivánnal, a legendás szerelemből házasság lett, amely 1958-ig tartott.

Tolnay Klári 1950-től haláláig a Madách Színházban játszott, itt kapta meg a világirodalom legnagyobb szerepeit, itt aratta legnagyobb sikereit. Kiemelkedő alakítást nyújtott a Rómeó és Júliában, Ibsen Nórájának címszerepében, mint Irina a Három nővérben és Arkagyina a Sirályban, Giza a Macskajátékban és Blanche a Vágy villamosában, mindezeket követte az Aranytó, végül a Nagymama című darab főszerepe.

Élete utolsó évtizedében színészi pályájának újabb csúcsára jutott, 1990 és 1998 között volt olyan esztendő, amikor öt színmű főszerepében láthatta a közönség. Igazi jutalomjátékként 1993-ban Mensáros Lászlóval eljátszották Arbuzov Kései találkozásának öreg szerelmespárját. 1998 őszén a Nemzeti Színházban Szabó Magda Régimódi történetében egy kedves apácafőnök megformálására készült, amikor október 27-én álmában érte a halál.

A legjobb partnerekkel és rendezőkkel dolgozott és mindvégig az a természetes, jó humorú, kedves jelenség maradt, amilyennek felfedezték. Különös tehetsége volt ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsen a közönséggel, s a közönség hálás volt ezért, mindvégig szerette. Tolnay Klári 1951-ben és 1952-ben Kossuth-díjat kapott, 1950-ben lett érdemes művész, 1954-ben kiváló művész. 1996-ban lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 1997-ben Budapest díszpolgára és a Magyar Örökség díj tulajdonosa.

IDŐJÁRÁS

Erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző, azonban az Alföld keleti, délkeleti részén és az Alpokalján délután időszakosan újból elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb szünetekkel sokfelé várható további eső, zápor, főleg az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhol zivatar is - ahol egyébként estig a legnagyobb, területi átlagban is 20-30 mm-t meghaladó csapadék várható. A Dunántúlon nagy területen erős, helyenként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, amely a nap második felében kissé mérséklődik. Másutt gyengébb légmozgásra számíthatunk, de napközben a Duna-Tisza közén sokfelé megélénkül a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet az egész nap borult, csapadékos helyeken 15, 19, másutt - főleg a Dunától keletre - 20, 24 fok várható, a legmelegebb a Nyírségben lesz. Késő estére 13, 19 fokig csökken a hőmérséklet.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/28677/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?