560 éve volt a nándorfehérvári diadal – július 22., péntek

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából az Országgyűlés 2011. július 4-én a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.
A 13. század végén Kis-Ázsiában formálódott oszmán-török állam száz év alatt maga alá gyűrte Kis-Ázsiát, ezután a Balkánon kezdett terjeszkedni. A törökök 1389-ben Rigómezőnél szétzúzták a szerbek vezette észak-balkáni szövetséget, majd 1396-ban Nikápolynál Zsigmond magyar király lovagi seregére mértek vereséget. Hódításukat mintegy fél évszázadra megakasztotta az utolsó nagy mongol hódító, Timur Lenktől 1402-ben elszenvedett vereség. Az újjászervezett birodalom a 15. század közepétől jelentett közvetlen fenyegetést Magyarország számára.

A déli vidékek védelmét az 1440-es években Hunyadi Jánosszervezte meg, aki hadi sikerei révén báró, szörényi bán, erdélyi vajda és temesi ispán lett, s minden jövedelmét és teljes magánhadseregét a török elleni harc szolgálatába állította.Az 1446-ban kormányzóvá választott Hunyadi az oligarchák támogatása híján 1448-ban Rigómezőnél súlyos vereséget szenvedett, s 1453-ban lemondott a kormányzóságról.Ugyanebben az évben II. Mehmed szultán bevette az ezeréves Bizánci Birodalom szívét, Konstantinápolyt, és Európa felé fordult. 1454-ben végleg annektálta Szerbiát, majd 1456 májusában százezres haddal indult a magyar királyság kulcsának tartott, az ország belseje felé felvonulási útvonalat biztosító Nándorfehérvár ellen. (A Duna és a Száva összefolyásánál épült várat a török már 1440-ben megostromolta, de kudarcot vallott.)

A hírre Európában keresztes hadjáratot hirdettek, de seregek nem érkeztek, jöttek viszont katonák és népfelkelők Cseh- és Lengyelországból, Moldvából, Szerbiából. Az olasz inkvizítor és hitszónok Kapisztrán János magyar földön szervezett keresztes sereget, Hunyadi pedig zsoldossereg élén sietett a várparancsnok Szilágyi Mihály megsegítésére. Így végül a törökkel szemben csupán három erő tudott szembeszállni: Hunyadi saját költségen felszerelt hada, Kapisztrán János keresztes serege és Kórógyi János macsói bánnak – Hunyadi szövetségesének – a katonasága.

Az ostrom 1456. július 4-én kezdődött: a törökök a félkörben körülvett várat a Duna és a Száva közti síkságról ágyúzták, komoly károkat okozva a falakban. A törökök kétszáz hajót összeláncoltattak, és Zimony fölött a Dunát teljes szélességében lezárták. Július 14-én Kapisztrán és Hunyadi flottája áttörte a dunai hajózárat, így megnyílt az út a felmentő sereg előtt a szorongatott várba. Hunyadi saját serege élén a védőkhöz csatlakozott, a keresztesek a Száva bal partján ütöttek tábort. A törökök július 21-én indították meg a döntő rohamot a szinte teljesen rommá lőtt vár ellen, öldöklő küzdelemben áttörték a külső védvonalat és már a belső várat ostromolták. (A legenda szerint egy Dugovics Titusz nevű magyar vitéz életét feláldozva sodort a mélybe egy törököt, aki a vár falára ki akarta tűzni a lófarkas zászlót.) Másnap a Száva bal partjáról átkelő keresztesek, élükön a hetvenéves Kapisztránnal támadásba lendültek, Hunyadi a várból kitörve a török ágyúkat foglalta el, majd együttesen szétszórták az ostromlók derékhadát. A csatában a szultán is meghalt, ezután a törökök felszerelésüket hátrahagyva elmenekültek.

A győzelem után a török terjeszkedés hét évtizedre megtorpant, a délvidéki erősséget csak 1521-ben tudta bevenni I. Szulejmán.

A diadal emlékére vezette be 1457-ben III. Callixtus pápa az Úr színeváltozása ünnepet augusztus 6-ra, a győzelmi hír vételének időpontjára.

A közhiedelemmel ellentétben viszont a pápa a déli harangozást még az ütközet előtt rendelte el könyörgésként a török támadás miatt, és csak a győzelem után változtatta a hálaadás harangszavává.

A katonai diadalt nem sikerült kiaknázni: a keresztes had felbomlott, a csata után kitört pestisnek Hunyadi és Kapisztrán is áldozatául esett.

2016-ban Belgrádban magyar-szerb közös megemlékezést tartanak a nándorfehérvári csata 560. évfordulója alkalmából.

A Nap kel: 5 óra 8 perckor, nyugszik: 20 óra 31 perckor.
A Hold kel: 21 óra 49 perckor, nyugszik: 7 óra 55 perckor.

Névnap: Lenke, Lipót, Magda, Magdolna, Manda, Mária, Marica, Léna, Veréna
Katolikus naptár: Szent Mária Magdolna ünnepe; Magdaléna
Református naptár: Magdolna, Magda
Evangélikus naptár: Magdolna, Magda
Zsidó naptár: tamuz hónap 16. napja

JÚLIUS 22-ÉN SZÜLETETT:

1871. BUTTYKAY ÁKOS zeneszerző (145 éve)
1901. TARTSAY VILMOS katonatiszt, a második világháború végén a katonai ellenállás tagja (115 éve)
1931. DOBOS KÁLMÁN Erkel Ferenc-díjas zeneszerző (85 éve)
1931. RÓNAI ÉVA Ferenczy Noémi-díjas textilművész, érdemes művész (85 éves)
1941. TARDY LÁSZLÓ Liszt Ferenc-díjas karnagy, érdemes művész (75 éve)
1966. BÁNKÖVI GYULA Erkel Ferenc-díjas zeneszerző (50 éves)

JÚLIUS 22-ÉN HALT MEG:

1986. ILLÉS ENDRE Kossuth- és József Attila-díjas író, színműíró, műfordító, kritikus (30 éves)
2001. MÉSZÖLY MIKLÓS Kossuth-díjas író, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító elnöke (15 éve)

IDŐJÁRÁS

A sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar, csapadékra legkisebb esély az Alföld déli, délkeleti részén van. Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/28825/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?