Szent László az egyik legnagyobb királyunk volt – július 29., péntek

Szent László a magyar uralkodói eszmény egyik legtökéletesebb kifejezője, a kereszténység következetes védelmezője és terjesztője, aki a legkeményebb csatában is tudott nemeslelkű lenni, s akiről egyszerre mondták, hogy "lovagkirály" és hogy "szent". Atyjának I. Béla királynak a vitézségét, míg anyjának a lengyel Richezának a vallásos lelkületét köszönhette, melyek állandó tulajdonságai maradtak élete végéig. László még hercegként tért haza lengyel száműzetéséből, hogy bátyját, Gézát támogassa I. Salamon király ellen, biztosítva maguknak ezzel a dukátust (hercegi uradalom). László herceg Salamon uralkodása alatt a kerlési csatában tüntette ki magát először jelentősebben, amikor a betörő fekete kunokat sikeresen kiverte az országból és még az egyik menekülő kun vezértől is visszaszerezte az elrabolt magyar leányt. Ez a hőstette még életében nagy dicsfénnyel övezte fel őt.

A pártoskodásban még többször is Géza mellé állt a harcban, amíg csak őt uralomra nem segítette. Bátyja halála után azonban rövidesen mégiscsak ő lett a király 1077-ben. Uralkodása alatt egyaránt törekedett az ország külső és belső gyarapodására, valamint annak egységére is. A királyságába betörő besenyőket, úzokat, kunokat többször is kiűzte, nem egyszer felkínálva nekik a lehetőséget, hogy térjenek meg a keresztény hitre és telepedjenek le. 1091-ben birtokba vette Horvátországot és az egykori Moesia egyik részét dinasztikus jogon, lévén az özvegy horvát királyné a testvére volt, s László segítségét kérte.

László a magyar egyházat ahol tudta erősítette, több apátság és püspökség alapítása fűződik a nevéhez, uralkodása idejében tudott csak elterjedni a káptalani és a főesperesi szervezet is. Adományaival buzgón segítette a templomokat. 1083-ban ő avatatta szentté István királyt, fiát Imrét, Gellért püspököt valamint Zoerard-Andrást és Benedek zoborhegyi remetéket. Neve komolyan felmerült a készülődő I. keresztes hadjárat egyik lehetséges vezéreként, amit csak az 1095. július 29-én bekövetkezett halála hiúsított meg. 

Testét először Somogyváron majd később Váradon helyezték nyugalomra. Itt évszázadokon keresztül töretlen volt a kultusza, nemcsak gyógyulni vágyók jöttek ide, de sokan vitás ügyeiket is itt intézték el, a szent sírjánál, illetve itt tettek többen is fogadalmi esküt. 

Szent László király halála után többször is megjelent népe között és csodát tett ott, ahol a legnagyobb volt a szükség. Magyar katonáknak pedig tömegei mentek csatába "Szent László, segíts!" felkiáltással egészen a II. világháborúig.

A Nap kel: 5 óra 17 perckor, nyugszik: 20 óra 23 perckor.
A Hold kel: 1 óra 11 perckor, nyugszik: 16 óra 15 perckor.

NÉVNAPOK: Adelmár, Bea, Beatrix, Elmó, Farkas, Félix, Fiorella, Flóra, Márta, Olaf, Virág
Katolikus naptár: Flóra, Beatrix és Virág névnapja
Református naptár: Márta, Flóra
Evangélikus naptár: Márta, Flóra
Zsidó naptár: tamuz hónap 23. napja

JÚLIUS 29-ÉN SZÜLETETT:

1756. PODMANICZKY JÓZSEF, báró - politikus, tudományos- és közíró, a londoni Royal Society első magyar tagja (260 éve)
1876. KADIC OTTOKÁR geológus, régész, a magyar barlangi ősember-kutatás megalapozója (140 éve)
1921. KOPÁNYI GYÖRGY / Kereki György - Jászai Mari-díjas dramaturg, író, költő, forgatókönyvíró (95 éve)
1936. PANTÓ GYÖRGY - Széchenyi-díjas geológus, akadémikus (80 éves)
1946. KONDOROSI ÁDÁM - Széchenyi-díjas biológus, akadémikus, a növényi molekuláris és sejtbiológia kutatója (70 éve)

JÚLIUS 29-ÉN HALT MEG:

1966. JÁRDÁNYI PÁL - Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és népzenekutató (50 éve)
2006. SZÁSZ JÁNOS romániai magyar költő, író, újságíró (10 éve)
2006. NÉMETH JÓZSEF - Balázs Béla-díjas reklámgrafikus, fotóművész, érdemes és kiváló művész (10 éve)
2011. PATASSY TIBOR kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész (5 éve)

IDŐJÁRÁS

Az ország nagy részén már több órára kisüt a nap, azonban a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben sok lesz a felhő, és főleg ott számíthatunk további záporokra, zivatarokra. Az intenzív gócokat felhőszakadás, keleten néhol jégeső, szélerősödés kísérheti. Napközben helyenként megélénkül az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható. Késő estére 20, 26 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/29033/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?