102 éve született Louis de Funes – július 31., vasárnap

Az ezerarcú színész, teljes nevén Louis Germain David de Funes de Galarza, 1914. július 31-én született a Párizs mellett található Courbevoie városkában, régi sevillai nemesi család leszármazottjaként. Édesapja ügyvéd, majd gyémántkereskedő, míg édesanyja háztartásbeli volt. A „Fufu” becenévre hallgató Louisnak különös érzéke volt a rajzhoz, a zenéhez illetve a komédiához, és bár több nyelven beszélt, a tanulás kevésbé érdekelte.

Ennek megfelelően az iskolából hamar kirúgták, majd fiatal felnőttként többféle munkát is elvállalt, de a bohóckodásainak köszönhetően főnökei sehol sem marasztalták. 

A második világháború kitörésekor hátpanaszai miatt elkerülte a katonáságot, így kényszerűségből a híres vöröslámpás-negyed, a Pigalle egyik bárjában helyezkedett el, mint jazz zongorista. A munka nem volt ellenére, kiváló zene hallását később filmjeiben is kamatoztatta. A zongorista évek alatt kezdett érdeklődni a színház iránt, beiratkozott René Simon iskolájába, ahol barátságot kötött a filmes karrierjéhez nagyban hozzájáruló Daniel Gélinnel.

Első házasságát 22 esztendősen, 1936-ban kötötte, az ara Germaine Louise Elodie Carroyer volt, akitől egy fia született, Daniel. Hat évvel később elváltak, majd egy újabb évre rá feleségül vette Guy de Maupassant unokahúgát, Jeanne-t, aki egész életében társa és egyben ügynöke is volt Funes-nek. Két fiuk született: Patrick, aki manapság elismert orvos, és Olivier, aki előbb az apja nyomdokaiba lépett, majd az Air France pilótája lett.      

Funes pályája a színpadon kezdődött, kezdetben csak kisebb szerepek eljátszásával. Tehetségére hamar felfigyeltek, ám az első jelentősebb filmes szerepére, az 1956-os Átkelés Párizson munkára több mint 10 évet kellett várnia.  

Az igazi áttörés azonban az 1964-as év volt életében, amikor Jean Girault-val leforgatták a Saint Tropez-i Csendőr című vígjátékot, amely a rendkívül sikeres, hatrészes csendőr-széria első része volt. Ettől kezdve sikert sikerre halmozott, több komédiában szerepelt jóbarátjával, Andre Bourvillel, a Fantomasban brillírozott, de a színháztól sem távolodott el.   

Talán a nagy hajtásnak is betudható, hogy 1975-ben infarktust kapott. Orvosai és felesége nyomására hosszabb ideig pihenni kényszerült, a színházi karrierjéről pedig végleg le kellett mondania. Felépülése után a Szárnyát vagy a combját című vígjátékban játszotta el a főszerepet (szigorú orvosi felügyelet mellett), majd egy érzelmesebb kitérő (Moliere, A fösvény) után, 1982-ben leforgatta a csendőrsorozat utolsó epizódját. 

Egy évvel később újabb infarktust kapott, de az orvosok ezúttal már nem tudtak segíteni rajta, s 68 évesen elhunyt.    

Funes karrierje során több mint 130 filmben szerepelt, többnyire a személyiségével teljesen ellentétes karakterek bőrébe bújva. Ezerarcúságának, gesztusainak és mimikájának köszönhetően a legsokoldalúbb komikusként tartják számon szerte a világon.

A Nap kel: 5 óra 19 perckor, nyugszik: 20 óra 20 perckor.
A Hold kel: 2 óra 50 perckor, nyugszik 18 óra 17 perckor.

NÉVNAPOK: Bató, Fábiusz, Germán, Heléna, Ignác, Ignácia, Ilona, Kázmér, Oszkár
Katolikus naptár: Loyolai Szent Ignác emléknapja, Heléna és Oszkár névnapja
Református naptár: Oszkár, Ignác
Evangélikus naptár: Oszkár, Ignác
Zsidó naptár: tamuz hónap 25. nap

JÚLIUS 31-ÉN SZÜLETETT:

1921. BÁNKI ZSUZSA kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész (95 éve)
1931. VÉSŐ ÁGOSTON Munkácsy Mihály-díjas festőművész, fotográfus (85 éves)
1941. PAYER ANDRÁS popénekes, zeneszerző (75 éve)

JÚLIUS 31-ÉN HALT MEG:

1886. LISZT FERENC zongoraművész, zeneszerző (130 éve)
1901. SZILÁGYI DEZSŐ jogász, igazságügy-miniszter (115 éve)
1926. HAUSZMANN ALAJOS építész, akadémikus, többek között a Műegyetem főépületének alkotója (90 éve)
1971. DEVECSERI GÁBOR Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, klasszika-filológus (45 éve)
2001. VÁSÁRHELYI MIKLÓS újságíró, sajtótörténész, politikus, országgyűlési képviselő (15 éve)

IDŐJÁRÁS

Gyengén felhős időre számíthatunk sok napsütéssel. Erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, zápor, esetleg zivatar a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegységben lehet, majd késő este északnyugat felől hidegfront és a hozzá kapcsolódó zivataros csapadékrendszer éri el hazánkat. Legelőször az északnyugati határvidéken kezdődhet kiterjedtebb zivatartevékenység. Napközben megélénkül, a Kisalföld térségében időnként megerősödik a déli szél. Emellett zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/29076/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?