Lőrinc, a dinnye és a többi hagyomány – augusztus 10., szerda

Kecskés István

Augusztus 10-én Szent Lőrincre, a keresztény vértanúra emlékezünk, akit a legenda szerint 258-ban rostélyon égettek halálra. Szörnyű halálára emlékezve, Dél-Európában ezen a napon csak hideg húst fogyasztanak. Azt mondják, ha Lőrinc napján szép idő van, hosszú lesz az ősz, és jó gyümölcstermés várható. Sokak szerint e naptól már nem ízletes a dinnye, mert Lőrinc belepisilt a dinnyébe. Ezzel szemben a valóság az, hogy augusztus 10-ére csak a korán leszedett dinnyék válnak túléretté, a dinnyeszezon a másik Lőrinc napon, szeptember 5-én ér véget.

A régiek a kabakosokra vonatkozó tapasztalataikat összegezték e napon: az Ipoly-mentiek szerint az uborkát is érdemes eddigre eltenni. Hasonlóképpen népi megfigyelésre támaszkodhat az a göcseji hiedelem, miszerint az eső – ha megáll a keréknyomban – a szőlő levét gyarapítja – mindmáig éppígy örülnek a gazdák a koraaugusztusi esőnek, nem úgy a késeinek. Emellett e napon az őszi időjárásra és termésmennyiségre is következtettek: ha szépen sütött a nap, hosszú őszre és éppen ezért gazdag, jól megérett gyümölcstermésre számítottak – ahogy mondták: „Lőrinc napja ha szép, sok a gyümölcs és szép.”

Különös hiedelem, hogy az a kígyó, amelyik Lőrinc napján nem bújik el, az kerékvágásba fekszik, hogy ott pusztuljon el. Hőgyész német szőlősgazdái nem dolgoznak a hegyen ezen a napon, hogy Lőrinc tartsa távol a jégverést.

Szent Lőrinc (225? – Róma, 258. augusztus 10.?) a katolikus egyház leginkább tisztelt szentjeinek egyike, annak ellenére, hogy életéről, haláláról és tetteiről vajmi keveset tudunk bizonyosan. A szentmise római kánonjában is helyet kapott, vértanúságának napja a régi római naptárban kiemelt ünnep volt.

Valószínűnek tartják, hogy II. Szixtusz pápa diakónusa volt. Amikor a pápát 258. augusztus 6-án elfogták, rá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között – egyúttal megjósolta, hogy három nappal utána Lőrinc is mártíromságra jut. Valóban a pápa után három nappal, 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált, de már kivégzésének módja sem bizonyos. Egyesek szerint lefejezték, Szent Ambrus mára elveszett források alapján írt beszámolója szerint viszont roston sütötték meg. Vértanúságának vélt helyén, a Via Tiburtina mellett már Nagy Konstantin bazilikátépíttetett, és ez hamarosan keresett zarándokhellyé vált.

Életrajza a 4. század vége után egyre újabb elemekkel bővült. Egyesek tudni vélik, hogy Hispániából származott, és a pápa akkor ismerte meg, amikor egy toledói zsinaton vett részt. Ez képtelenség, mert az első toledói zsinat 589-ben volt – de ez a legenda nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Lőrinc tisztelete elterjedjen Hispániában. Spanyolországban állítólagos hispániai származására hivatkozva mindmáig valóságos nemzeti szentnek tekintik. Tiszteletét erősítette, hogy a művészek nagyon gyakran ábrázolták együtt a két vértanú diakónust: Lőrincet és Vincét.

Német földön akkor lendült fel tisztelete, amikor I. Ottó 955-ben Augsburg mellett, Lech mezején éppen augusztus 10-én, azaz Szent Lőrinc ünnepén győzte le a kalandozó magyarokat.

Rendszerint fiatalembernek ábrázolják, diakónusi dalmatikában. Attribútuma a boronára emlékeztető rostély, mártíriuma a pecsenyévé pirító augusztusi forróság jelképe. Éppen ezért többnyire a tűzoltók és a tűzzel foglalatoskodó mesteremberek (cukrászok, pékek) hívták segítségül, valamint az égési sebek gyógyításáért fordultak hozzá.

Ünnepét a magyar földművesek körében határnapnak tartják: a szólás szerint: „belepisilt Lőrinc a dinnyébe”, azaz a Lőrinc-nap után szedett dinnye már ízetlen és a húsa levet enged, "megvizesedik". Az angol néphagyományban az augusztusi meteorhullást „Szent Lőrinc könnyeinek” hívják.

Legendája szerint a pápa fő diakónusa volt, így hat másik társának munkáját irányította. Különösen a szegényekkel és a betegekkel törődött: maga is mosta a szegények lábát, és rendszeresen osztott nekik alamizsnát. A legenda szerint sok beteget gyógyított meg csodálatos módon, és vakok szeme világát is visszaadta.

AUGUSZTUS 10.

A Nap kel: 5 óra 32 perckor, nyugszik: 20 óra 5 perckor.
A Hold kel: 13 óra 14 perckor, nyugszik: 23 óra 42 perckor.

NÉVNAPOK: Amadé, Amadea, Bianka, Blanka, Filoména, Loránd, Lóránt, Lőrinc
Katolikus naptár: Szent Lőrinc diakónus emléknapja, Csilla névnapja
Református naptár: Lőrinc
Evangélikus naptár: Lőrinc
Zsidó naptár: áv hónap 6. napja

AUGUSZTUS 10-ÉN SZÜLETETT:

1831. SZEGEDY-MASZÁK HUGÓ újságíró, a Magyar Távirati Iroda egyik alapítója, grafikus (185 éve)
1926. FIFILINA JÓZSEF Balázs Béla-díjas filmoperatőr, érdemes művész (90 éve)
1941. KLINGHAMMER ISTVÁN geográfus, akadémikus, 2000-2006-ban az ELTE rektora (75 éves)
1941. KOVÁCS LÓRÁNT Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, érdemes művész (75 éves)
1971. FARKAS ANNA Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus-művész (45 éves)
1976. SZENT-IVÁNY KINGA Harangozó Gyula-díjas táncművész, táncpedagógus, koreográfus (40 éves)

AUGUSZTUS 10-ÉN HALT MEG:

1961. BOLVÁRY GÉZA filmrendező, legnagyobb sikereit látványos, szórakoztató zenés filmjeivel aratta (55 éve)
1996. HAJNÓCZI GYULA Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészettörténész, akadémikus (20 éve)
2001. MARÓTHY JÁNOS Erkel Ferenc-díjas zenetörténész (15 éve)

AZ OLIMPIA MAI PROGRAMJA

IDŐJÁRÁS

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, de főleg a Tiszántúlon lehetnek tartósan napos térségek is. Délelőtt inkább csak a Dunántúlon várható szórványos eső, zápor, zivatar, majd délutántól az éjszakába nyúlóan egyre inkább az Alföldön alakul ki egyre nagyobb eséllyel zápor, zivatar. Több helyen megerősödik, néhol, illetve egyes zivatarok környezetében viharossá fokozódik az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet a Dunántúlon 17 és 24, másutt 25 és 31 fok között alakul. Késő estére 15 és 22 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/29340/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?