490 éve volt a mohácsi csata – augusztus 29., hétfő

A magyar király időben értesült az 1526-ra tervezett török hadjáratról, hiszen Bakics Pál venecsánci szerb vajda, aki 1525-ben kért bebocsátást az országba, közölte vele a szultáni tervet. A közel kilenc hónap azonban kevésnek bizonyult a felkészülésre. A végvidék katonai vezetői a pénzhiány miatt sorra adták be lemondásukat, köztük Tomori érsek is.

Török részről ellenben nem tapasztalhatunk időhúzást. 1526-ban a szultán körültekintő előkészületek után, már április 23-án elindult Isztambulból. A természet most sem kedvezett hadjáratának, hiszen a Morava folyó áradása megakadályozta a gyors előrenyomulást. Néha napokig kellett várniuk, hogy a jeges eső elálljon, s a csapattestek megkísérelhessék az átkelést. 

Sajnos magyar részről nem használták ki a kedvező lehetőséget. A nemesség a rákosi országgyűlésre készül (április 24.), ahol csak az utolsó napon (május 9.) tárgyalták a honvédelem kérdését. A hadjárat költségeinek fedezésére tett kísérletek már kevésnek bizonyulnak, hiszen nincs senki, aki a várak megerősítésére vagy az ellátmány összegyűjtésére gondolna. Valamirevaló sereg is csak egy van hadikészültségben, Tomori katonái a Száva folyó vonalán akarják megállítani a török előretörést. A tétovázás egyik oka, hogy rendszeresen olyan hírek érkeznek az országba, hogy a török nem is fog támadni, mert az Oszmán Birodalomban lázadás tört ki. A megtévesztő hírek ellenére - minden bizonnyal ez is része volt a hadjárat előkészítésének - az Al-Duna mellett lakók naponta jelentik, hogy a folyón egyre több élelmiszerrel és munícióval megrakott gályát látni. 

Tomori haditerve szerint a július 2-ra, Tolnára összehívott hadaknak a Száva folyó mögött kellett volna erődített állásokba vonulni, hogy megnehezítsék az átkelést. Hasonlóan 1521-hez, a kitűzött napon csak néhányan lézengtek a táborban. (A király a pénzhiányra hivatkozva csak július 20-án indult el a végek irányába.) Így természetesen Bali nándorfehérvári bég a legkedvezőbb körülmények között verethetett hajóhidat Zimonynál. Ibrahim nagyvezír nem is várt sokáig, július elején a ruméliai hadsereggel is átvonult a hídon. A hatalmas túlerővel szemben Tomori nem tudta felvenni a harcot, visszavonult Pétervárad irányába, majd átkelt a Dunán. 

A török had érdemleges ellenállással csak Pétervárad alatt találkozott. Alapi György bán ezer embere és néhány naszádos július 14. és 27. között számos rohamot visszavert, de a túlerővel szemben tehetetlenek voltak. Hasonló sorsra jutott Újlak és Eszék is. A szultáni sereg augusztus 15. és 19. között hidat vert a Dráván és átkelt a folyón. Csapatával, amelyhez végre csatlakoztak Perényi Pétertemesi ispán katonái is, Tomori a Dunán átkelve a Drávához vonult, de mivel az eszéki hajóhídon már átkelt az ellenség, a Karasica körüli mocsarakba vonult vissza, hogy hatezer katonájával itt próbálja meg feltartóztatni a török előrenyomulást, de II. Lajos, aki a hónap 16. napján érkezett meg Mohácshoz, visszaparancsolta az érseket. 

A király csak augusztus 6-án ért le Tolnára, s mivel a terepet alkalmatlannak találták a harcra, továbbindultak Mohács felé. A magyar hadvezetésnek az volt a véleménye, hogy az ellenséget akkor kell meglepni, amikor a mohácsi mezőt övező dombról megkezdi a levonulást. Amikor a 60 ezer reguláris katonát számláló török sereg (a segédcsapatok számát nem tudjuk pontosan) megérkezett a mohácsi dombhátra, a magyar sereg már kilenc-tíz órája csatarendben állt. 

A 25 ezer főnyi sereg két vezére, Tomori és Szapolyai György a bekerítéstől tartva az első harcrendet úgy alakította ki, hogy a legszélesebben nézzen szembe az ellenséggel. A jobb szárnyat Batthyány Ferenc horvát bán, a bal szárnyat Perényi Ferenc temesi ispán vezette. Közöttük találjuk a két fővezér gyalogos csapatait. A második harcrendben kaptak helyet a bárói, egyházi és nemesi bandériumok, s itt volt a király is. 

Augusztus 29-én, a ruméliai sereg megindulása után, Tomori rohamot vezényelt, s az első hadrend jobb szárnya és a központi mag megingatta a ruméliaik első sorait, de szétszórni nem tudta őket. Tomori ekkor a második harcrendet is bevetette, de mire elérték a török állásokat, a roham erejét vesztette. A magyar balszárny sem járt jobban. A török jobbszárnyat alkotó anatóliai lovasság áthatolhatatlan falként állt előttük, s így a középen előretörő egységek csapdába kerültek. A küzdelem a török ágyúállások előtt folyt, de a magára hagyott gyalogságnak semmi esélye nem maradt a túlélésre. A 12 ezer emberből 10 ezer odaveszett a csatamezőn. (A lovasság vesztesége 4 ezer lehetett. ) Az alig kétórás csatában az uralkodó is életét vesztette, menekülés közben belefulladt a megáradt Csele patakba. Nem tért vissza többek között Tomori Pál és hat püspöktársa, valamint 28 főúr sem.

AUGUSZTUS 29.

A Nap kel: 5 óra 57 perckor, nyugszik: 19 óra 30 perckor.
A Hold kel: 2 óra 42 perckor, nyugszik: 17 óra 47 perckor.

ÜNNEP:

A MAGYAR FOTOGRÁFIA NAPJA - Annak emlékére, hogy 1840-ben Vállas Antal matematikus, fizikus és földrajztudós augusztus 29-én mutatta be a Magyar Tudós Társaság ülésén a fényképezés, a dagerrotípia készítésének mibenlétét.

NÉVNAPOK: Beatrix, Bolda, Cézár, Erna, Erneszta, Ernesztina, János, Kamilla, Kandida, Sebő, Szabina
Katolikus naptár: Keresztelő Szent János vértanúságának emléknapja, Beatrix és Szabina névnapja
Református naptár: Beatrix, Erna
Evangélikus naptár: Beatrix, Erna
Zsidó naptár: áv hónap 25. napja

AUGUSZTUS 29-ÉN SZÜLETETT:

1856. BÍRÓ LAJOS rovartani kutató, néprajzi gyűjtő (160 éve)
1901. DEMÉNY PÁL mérnök, kommunista politikus, akit 1945 előtt és után is börtönbüntetésre ítéltek (115 éve)
1946. PETŐ IVÁN történész, politikus, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) alapító tagja, 1992 és 1997 között elnöke (70 éves)
1956. MÁRKUS PÉTER Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész (60 éves)
1966. TÓTH ILDIKÓ Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész (50 éves)

AUGUSZTUS 29-ÉN HALT MEG:

1526. II. LAJOS az utolsó középkori magyar király, II. Ulászló fia, a mohácsi csatában veszett oda (490 éve)
1991. ROMHÁNYI GYÖRGY patológus, akadémikus, a szubmikroszkópos kutatás nagy egyénisége (25 éve)

IDŐJÁRÁS

Kezdetben többnyire derült, és mindenütt száraz idő várható, majd késő délelőttől északnyugat felől felhősödés kezdődik, amely estig az ország északnyugati felére terjed ki. Ugyanekkor délkeleten késő estig derült égre, sok napsütésre számíthatunk. A déli óráktól előbb a Kisalföldön, majd a Dunántúlon egyre nagyobb területen alakulhat ki, de csak elszórt jelleggel zápor, zivatar; estig várhatóan a Nagykanizsa - Budapest vonalig lehet csapadék. Eleinte még gyenge lesz a légmozgás, majd a szél fokozatosan északnyugatira fordul, és helyenként megélénkül, emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de városokban és vízpartokon ennél melegebb, hidegre érzékeny területeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 34 fok között várható, a hűvösebb értékekkel északnyugaton.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/29803/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?