A német egyesítés napja – október 3., hétfő

1990. október 3-án jelentették be Németország újraegyesítését, ezzel a korábbi szocialista blokkhoz tartozó Német Demokratikus Köztársaság hivatalosan is csatlakozott a Vasfüggöny túloldalára került Német Szövetségi Köztársasághoz. A nevezetes bejelentés véget vetett a német állam 45 éves megosztottságának, szimbolikusan pedig a hidegháborút is lezárta, hiszen ezek a területek a szovjet-amerikai szembenállás – az európai hatalmi játszma – során mindvégig kulcsfontosságúak maradtak.

Miután a náci Németország elveszítette a második világháborút, a szövetséges hatalmak megszállási zónákra osztották a német területeket – és Berlint –, később pedig, a hidegháborús konfliktus nyomán ezekből az övezetekből egymástól független államokat hoztak létre. A brit, francia és amerikai zóna egyesítése nyomán, 1949 májusában megszületett a Német Szövetségi Köztársaság, erre válaszul pedig októberben – Sztálin bábáskodása mellett – megalakult a Német Demokratikus Köztársaság is. Miután az Egyesült Államok és a Szovjetunió a hidegháborúval egy újabb világégés szélére sodorta Európát, a két német állam stratégiai szempontból kulcspozícióba került; a nyugati hatalmak eztán úgy tekintettek az NSZK-ra, mint egy védőfalra, mely megvédi őket a szocializmustól, az NDK feladata pedig a kelet-európai szovjet hegemónia biztosítása volt. 

Nem véletlen tehát, hogy a „belnémet” határon – különösen a kettéosztott városban – zajlottak az európai hidegháború legforróbb eseményei: 1948–49 során Sztálin a Berlin köré vont blokáddal próbálta meg demonstrálni erejét, 1961-ben pedig ugyancsak az egykori fővárosban épült fel az a hírhedt fal, mely az ott élő barátokat, rokonokat évtizedekre elzárta egymástól. A szigorú elszigeteltség egészen a nyolcvanas évek végéig megmaradt, ekkor azonban a Szovjetunió hanyatlása, illetve a – válságfolyamattal szorosan összefüggő – gorbacsovi reformoknak köszönhetően esély nyílt a közeledésre. Az enyhülést Ronald Reagan amerikai elnök 1987-es berlini beszéde jelezte, aki a német fővárosban már nyíltan a hidegháborús szembenállást jelképező Fal lebontását követelte – a kérdésben egyébként Moszkva ebben az időszakban már enyhébb álláspontot képviselt, mint az NDK pártvezetése.

Az 1989-es év eseményei aztán egymás után lazították meg a Berlini Fal tégláit: az NDK-ban a májusi helyhatósági választások után zavargások törtek ki, Erich Honecker pártfőtitkár hatalma megingott, a Tienanmen téri vérengzést végrehajtó Kínai Kommunista Párt irányában mutatott szolidaritás pedig újabb népszerűségvesztést okozott. Sokan úgy tartják, az első tégla a soproni Páneurópai Piknik és a magyar–osztrák határ megnyitása után került ki a Falból, mivel Horn Gyulának és Alois Mocknak köszönhetően még 1989-ben több ezer NDK-állampolgár távozhatott a nyugati Németországba. Bár Honecker kísérletet tett arra, hogy Moszkvában intervenciót eszközöljön ki a „szocializmust eláruló” magyarok ellen, Gorbacsov elutasította a brezsnyevi doktrínát, és engedte, hogy a németek maguk rendelkezzenek sorsukról. A cserben hagyott NDK-s pártvezetés tehát tehetetlenül figyelhette, ahogy tízezrek hagyják el otthonaikat. A krízis nyomán októberben megbukott Honecker, november 9-én a tüntetők ledöntötték a Berlint kettéválasztó falat, miután pedig az Egon Krenz vezette új kormány engedélyezte a szabad utazást, világossá vált, hogy a gazdasági és társadalmi téren is menthetetlen válságba sodródott szocialista állam összeomlása pusztán csak idő kérdése.

Krenz, aki a Honecker-féle pártvezetés egyik prominens személyisége volt, egy hónap után távozni kényszerült pozíciójából, ezúttal pedig a személycsere a párt központi bizottságát is érintette. A hatalom Hans Modrow kezébe került, aki Moszkva irányában már megkezdte a puhatolózást az újraegyesítés kapcsán, Gorbacsov jóváhagyásával a zsebében pedig visszaállította az alapvető szabadságjogokat, választási törvényt hozott, és 1990 márciusában lebonyolította az NDK történetének első és utolsó többpárti voksolását. Április 12-én az országban a Kereszténydemokrata Unió vehette át a kormányzást, Lothar de Maiziére vezetésével pedig megindulhatott az újraegyesítés előkészítése. Május után a kormány – a kommunista intézmények leépítésével egy időben – gazdasági unióra lépett az NSZK-val, aminek legnyilvánvalóbb jele – a magántulajdon és a szabad árak visszaállítása mellett – a nyugatnémet fizetőeszköz 1990. júliusi bevezetése volt. 

A hivatalosan még külön államként funkcionáló NDK időközben a különféle támogatások és biztosítások rendszerét illetően is idomult „fejlettebb testvéréhez”, miközben Helmuth Kohl nyugatnémet kancellár pénzalapot hozott létre a jóval szegényebb és elmaradottabb keleti területek felzárkóztatására. 1990 júniusában az NDK alkotmányt módosított, elkötelezte magát a demokratikus értékrend mellett, és visszaállította az NSZK-ban működő régi tartományi rendszert. A gazdaság és a közigazgatás összehangolását követően a két német állam képviselői 1990. augusztus 31-én aláírták az újraegyesítési szerződést, október 3-án pedig megvalósult a több évtizedes álom, és Németország ismét egy ország lett.

Természetesen egy ilyen horderejű változást a kontinens és a világ nagyhatalmai sem hagytak szó nélkül, és – pillanatnyi érdekük szolgálatában – igen érdekes és tanulságos reakciókat mutattak. Bár nyilvánosan csak Izrael állam ellenezte az 1987-ben kezdődő egyesítési folyamatot – az esetleges újraéledő német birodalmi ambíciók okán –, a háttérben Margaret Thatcher Nagy-Britanniája és Francois Mitterrand Franciaországa is próbálta elodázni az akkori állapotok felszámolását. Az ellenérzés oka egyszerű volt: egyik nagyhatalomnak sem volt szüksége arra, hogy az 1945-ben kiiktatott Németország ismét visszatérjen a nagypolitikába, és a maga szájíze szerint próbálja meg átalakítani a kontinentális Európa képét. Thatcher és Mitterrand paradox módon éppen Gorbacsovtól vártak segítséget, a pártfőtitkár azonban Helmuth Kohlék törekvéseit támogatta, mert abban bízott, hogy az egyesített Németország semleges állam lesz, ezáltal pedig nem gyengíti tovább a szovjet pozíciókat. A folyamatot George Bush amerikai elnök is támogatta, ő viszont éppen abban reménykedett, hogy az NSZK hátán az NDK is bekerül majd a NATO-ba; utóbb az ő várakozásai teljesültek, a Szovjetunió pedig egy éven belül fel is bomlott.

Miután a hatalmi sakkjátszmában az erősebb „tisztek” a németek pártján álltak, az 1990 során folytatott „4+2-es” tárgyalások – tudniillik a négy egykori világháborús szövetséges, plusz a két német állam ült asztalhoz – őszre pozitív eredményt hoztak, és a szeptember 12-i moszkvai ülés után az egyesítés zöld utat kapott. 1990. október 3-án a hosszúra nyúlt folyamat végre befejeződött, a Német Szövetségi Köztársaság hivatalosan is magába „olvasztotta” egykor elszakított testvérét, ám a történelmi kitérőre ezzel még nem sikerült pontot tenni. A négy évtizedes szocialista uralom alatt az NDK ugyanis mérföldekkel elmaradt az NSZK-tól, ami a gazdasági teljesítmény és az életszínvonal mellett többek között a környezet állapotában és a mentalitásban is maradandó nyomokat hagyott. 

Bár a Kohl által létrehozott egyesítési alap 1994-ig több mint 155 milliárd márka segéllyel támogatta az NDK felzárkózását, a befektetők távolmaradása miatt az egykori nyugatnémet országrész arra kényszerült, hogy a vállán cipelje a keletieket. Így tehát, bár 1990. október 3-a a felhőtlen ünneplés napja volt, a kemény munkát hozó mindennapok során az „oszi-veszi” ellentét hamarosan megkeserítette az újraegyesült Németország életét, a regionális különbségekből eredő konfliktust pedig máig sem sikerült leküzdeni. Ahogy a keletnémet születésű Angela Merkel kancellár 2009-ben mondta, az egyesítés folyamata még mindig nem ért véget, a külön töltött négy évtized valószínűleg még hosszú ideig éreztetni fogja hatását a társadalomban.

OKTÓBER 3.

A Nap kel: 6 óra 45 perckor, nyugszik: 18 óra 20 perckor.
A Hold kel: 8 óra 53 perckor, nyugszik: 19 óra 44 perckor.

ÜNNEP:

ZSIDÓ ÚJÉV - ROS HÁSÁNÁ - A zsinagógai újév a zsidó hagyomány szerint a világ és az ember teremtésének évfordulója.

NÉVNAPOK: Gertrúd, Helga, Heliodor, Hubert, Ignác, Ilián, Jozefa, Mária, Ménás, Teréz, Terézia
Katolikus naptár: Helga, Évald
Református naptár: Helga
Evangélikus naptár: Helga
Zsidó naptár: tisri hónap 1. napja

OKTÓBER 3-ÁN SZÜLETETT:

1946. PAPP LÁSZLÓ Széchenyi-díjas zoológus, akadémikus (70 éves)
1951. IVÁNYI GÁBOR metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke (65 éves)
1951. SOMOGYVÁRI ERIK Liszt Ferenc-díjas táncművész (60 éves)

OKTÓBER 3-ÁN HALT MEG:

1941. GRŐSZ JÓZSEF kalocsai érsek, akadémikus, 1950-ben ő írta alá az állam és az egyház közötti "megállapodást" (55 éve)
1971. TAR ISTVÁN Munkácsy-díjas szobrász, érdemes művész (45 éve)
1986. RAICS ISTVÁN József Attila-díjas zenekritikus, műfordító, író, költő (30 éve)
2001. SCHIFFER PÁL Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész (15 éve)
2001. HARA LÁSZLÓ (Id. Hara László) Liszt Ferenc díjas fagottművész, érdemes művész (15 éve)

IDŐJÁRÁS

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, napközben azonban előbb a Dunántúlon, majd délen is felszakadozik a felhőzet. Összességében több helyen számíthatunk - akár ismétlődő jelleggel is - esőre, záporra, keleten egy-egy zivatar sem kizárt. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között valószínű, a tartósan borult dunántúli tájakon lesz a hidegebb, a 20 fok közeli csúcsérték pedig a Tiszántúlon várható. Késő estére 10 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30688/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?