214 éve született egy nagy magyar matematikus – december 15., csütörtök

Minden idők talán legeredetibb gondolkodású matematikusa, Bolyai János 1802. december 15-én született Kolozsváron. Apja, Bolyai Farkas matematikus különös gonddal nevelte és irányította a matematika felé, de vívásra, hegedűjátékra, zenei ismeretekre is oktatta. (A legenda szerint később előfordult, hogy János egymás után 13 tiszttársával párbajozott azzal a kikötéssel, hogy minden újabb párbaj előtt hegedülhessen kicsit.)

12 évesen azonnal a marosvásárhelyi kollégium negyedik osztályába került, az iskola elvégzése után - mivel tanulmányainak folytatására nem volt pénz- a bécsi katonai mérnökakadémiára jelentkezett. Felvételi vizsgája oly jól sikerült, hogy rögtön a negyedik évfolyamon kezdte a tanulást. 1823-ban alhadnagyi rangban a temesvári erődítési igazgatósághoz került. A "parallelákkal" foglalkozva fedezte fel, hogy a sokat vitatott euklideszi V. posztulátum (XI. axióma) - mely szerint egy ponton át egy adott egyeneshez csak egy párhuzamos egyenes húzható - helyettesíthető azzal az állítással, hogy a végtelen nagy sugarú körvonal: egyenes. Bolyai egy új geometriai rendszert épített ki, amelyből az euklideszi V. posztulátumot, mint nélkülözhetőt, kihagyta.

1825-ben átadta atyjának az euklidészi és nem euklidészi geometriát is magában foglaló "abszolút geometria" első megfogalmazását, Farkas azonban nem tudott az euklideszi szemlélettől elszakadni, s nem értette meg fia gondolatait. Bolyai János műve 1832-ben, apja Tentamen című művének függelékeként (Appendix) látott napvilágot. Egy különlenyomatot az ünnepelt német matematikus Gaussnak is elküldtek, aki válaszában - önmagát dicsérve - közölte: ezt a gondolatmenetet ő már régebben végigjárta, de nem tette közzé. A levél mélységesen lesújtotta a Bolyaiakat.

Bolyai Jánost 1826-ban Aradra, 1830-ban Lembergbe helyezték át. Itt, már betegen adott végső formát Scientia Spatii (A tér tudománya) című művének. Ekkor már százados volt, de tudományos sikertelensége ingerlékennyé, emberkerülővé tette, végül 1833-ban - amikor szabadságot kért - nyugdíjazták. Ezután domáldi birtokukon élt, összeköltözött szerelmével, de mivel a katonatiszti kauciót nem tudta letenni, csak 1849-ben, a trónfosztás után nősülhetett meg. Később házasságát semmisnek tekintették, holott ekkor már két gyermekük volt, anyagi gondjai állandósultak.

Bolyai szigorú axiómákra alapozva létre akart hozni egy teljes geometriai rendszert, ám ez töredék maradt. Kidolgozta a képzetes, illetve komplex számok szerepét az abszolút geometriában - e művét sem értették meg a kortársak. A nem euklidészi geometriához tőle függetlenül eljutott Lobacsevszkij munkáját tanulmányozva annak érdemeit elismerte, bár még emögött is Gauss cselszövését gyanította. Utolsó éveiben egy Üdvtan megírásával foglalkozott, melyben az abszolút geometriához kapcsolódó filozófiai nézeteit fejtette ki. Hosszas betegeskedés után 1860. január 27-én halt meg, életművének jelentőségét csak ezután ismerték fel. Emlékére a Magyar Tudományos Akadémia díjat alapított, a Holdon kráter viseli nevét.

DECEMBER 15.

Névnapok: Valér, Detre, Dezsér, Dezsider, Dezső, Mária, Valérián

ESEMÉNYEK

 • 1256 – Hülegü kán serege elfoglalja Hasszaszin erődjét, befejezve Perzsia meghódítását.
 • 1791 – Az Amerikai Egyesült Államokban az 1787-es alkotmány részévé teszik és törvénybe iktatják a „Bill of Rights”-ot, ami tíz újabb cikkelyben rögzíti a sajtó-, szólás- és vallásszabadságra vonatkozó emberi jogokat
 • 1946 – Az ENSZ Közgyűlése elfogadja a Nemzetközi Menekültügyi Szervezet alapokmányát
 • 1961 – Az ENSZ Közgyűlése elutasítja azt a szovjet javaslatot, hogy a Kínai Népköztársaság az ENSZ tagállamává váljon
 • 1961 – Jeruzsálemben másodfokon is halálra ítélik Adolf Eichmannt

SZÜLETÉSEK

 • 1861 – Ábrányi Emilné Wein Margit magyar opera-énekesnő (szoprán) († 1948)
 • 1861 – Pehr Evind Svinhufvud finn köztársasági elnök († 1944)
 • 1881 – Kléh János magyar festőművész, a naturalizmus képviselője († 1919)
 • 1911 – Stan Kenton amerikai zongorista († 1979).
 • 1916 – Maurice Hugh Frederick Wilkins Orvosi-fiziológiai Nobel-díjas angol fizikus († 2004)

HALÁLOZÁSOK

 • 1851 – Johann May honvéd alezredes, az 1848–49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetője (* 1809)
 • 1961 – Csörgey Titusz ornitológus, festőművész (* 1875)
 • 1966 – Walt Disney Oscar-díjas amerikai rajzfilmrendező, producer (* 1901)
 • 1976 – Galsay Ervin magyar operaénekes, érdemes művész (* 1923)
 • 1976 – Pogány Frigyes magyar építész, művészettörténész, egyetemi tanár (* 1908)
 • 1981 – Ralph Pratt amerikai autóversenyző (* 1910)

IDŐJÁRÁS

Keleten általában erősen felhős lesz az ég, arrafelé délelőtt még gyenge havazás is előfordulhat. Másutt a gyengén felhős ég mellett több órás napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkül meg, máshol gyenge marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között várható, de keleten a tartósabban felhős tájakon egész nap fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 0 és -8 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/32561/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?