Felszállt a történelem első repülőgépe – december 17., szombat

1903. december 17-én, az észak-karolinai Kitty Hawkban emelkedett levegőbe a történelem első repülőgépe, melyet egy amerikai testvérpár, Wilbur és Orville Wright épített meg, több éves kitartó kísérletezés tapasztalatai nyomán. A Flyer I-es sikere új korszakot nyitott az emberiség történetében, a Wright fivérek érdemeit pedig tovább fokozza az a tény, hogy a repülőgépek gyártása 100 esztendő elteltével is az általuk felismert alapelvek szerint zajlik.

A testvérek közül Wilbur 1867-ben, Orville pedig 1871-ben látta meg a napvilágot; édesapjuk, Milton Wright egy észak-amerikai protestáns felekezet – a Krisztusban Egyesült Testvérek Egyházának – püspöke volt, aki a prédikációk mellett újságot is szerkesztett hívei számára. A két feltaláló állítólag azután kezdett el a repülés gondolatával foglalkozni, hogy a családfő 1878-ban egy helikopter makettjével ajándékozta meg őket, Alphonse Pénaud akkor még álomszerűnek tűnő találmánya mellett pedig a fivérek később más gépekkel is szívesen foglalatoskodtak. A sors végül úgy hozta, hogy a Wright testvérek nem fejezték be tanulmányaikat – Wilbur egy sportsérülés miatt zárkózott be a szülői házba, míg Orville-t a család költözködése akadályozta meg bizonyítványa megszerzésében –, hanem műszaki ismereteik révén különféle kalandos vállalkozásokba fogtak: az 1880-as évek végén nyomdát alapítottak, majd újságírásba kezdtek, később pedig kerékpárgyártásból szereztek maguknak tekintélyes vagyont. A fivérek az utóbbi üzletágból származó jövedelemből finanszírozták a repülőgép feltalálását eredményező kísérleteket is.

Bár a Wright testvérek csak 1899 táján kezdték meg első gyakorlati vizsgálataikat, a levegőnél nehezebb, önerőből repülő jármű elméleti megtervezése jóval korábbra nyúlik vissza. Orville és Wilbur kutatásaikat egészen az alapoktól, a hajózás leghétköznapibb ismereteitől kezdték meg, majd végigvették Leonardo da Vinci és a kortárs feltalálók, többek között Otto Lilienthal, Samuel Langley és Octave Chanute tervrajzait és megfigyeléseit. Jóllehet, Wrighték nem büszkélkedhettek mérnöki diplomával, aprólékos vizsgálataik, kérdésfeltevéseik már a repülés elméletében is forradalmi változásokat idéztek elő: a fivérek kerékpárműhelyében született meg többek között a háromtengelyű vezérlés gondolata, a „szárnyhajlítás” technikája, itt kristályosodtak ki a repülőgép irányításának alapelvei, és ugyancsak ezen a helyen készült el az első légcsavar, vagyis propeller, melynek alapanyaga még fa volt. Orville és Wilbur munkájában komoly segítséget jelentett egyik alkalmazottjuk, Charles Taylor szakértelme, aki nem csak a légcsavar, illetőleg a szárny formájának kikísérletezésére szolgáló szélcsatorna megépítésében jeleskedett, de egyúttal nevéhez fűződött az első – léghűtéses, négyhengeres – repülőgépmotor megalkotása is.

Mint fent említettük, Wrighték 1899-től kísérleteztek különféle légi járművekkel, melyek közül először az Otto Lilienthal által is használt siklórepülőgép továbbfejlesztett változatait küldték a magasba. Egy meteorológus ismerősük javaslatára a fivérek 1900-tól már nem az Ohio állambeli Daytonban, hanem az Atlanti-óceán partján található Kitty Hawkban folytatták vizsgálataikat, ott ugyanis az erős széljárás jóval kedvezőbb feltételeket biztosított a tesztek végrehajtásához. Orville és Wilbur 1903 során Észak-Karolinában építették meg első repülőgépüket, melyet december 14-én próbáltak legelőször levegőbe juttatni, ám a kísérlet során a Flyer I-es szárnya a földbe csapódott. A kudarc után több napos javítási munkálatok következtek, mígnem december 17-én – először az idősebb testvér, Wilbur irányításával – a történelem első repülőgépe ismét megpróbált a levegőbe emelkedni, és ezúttal már sikerrel teljesítette a kitűzött célt. Az első „út” mindösszesen 12 másodpercig tartott, és 39 méteres távolságot jelentett, ezen a napon azonban a fivérek – felváltva – további három próbát is végrehajtottak, melyek közül a negyedik már egy perces légi utazást eredményezett.

Talán hihetetlennek tűnik, de ezek az apró „ugrások” jelezték a repülés korának kezdetét, és gyakorlatilag a Wright fivérek 1903. december 17-i kísérletének köszönhetjük, hogy a repülőgépek ma már több órán át és több ezer kilométeren keresztül is képesek odafenn maradni. Persze, az első sikerek után a feltalálókra még hosszú és keserves küzdelem várt: további öt évre és számos prototípusra volt például szükség ahhoz, hogy Wrighték egy óránál tovább utazhassanak a levegőben. A repülőgépek fejlődése mindazonáltal az 1910-es évekre mindinkább felgyorsult, amiből – jellemző módon – legelőször a hadászat profitált.

DECEMBER 17.

NévnapokLázárBegóniaBelizárLázóOlimpia

SZÜLETÉSEK

  • 1406 – Aragóniai Márton szicíliai trónörökös és aragón infáns, (†1407)
  • 1866 – Ferenczy József magyar festőművész († 1925)
  • 1906 – Fernando Lopes-Graça portugál zeneszerző, karmester († 1994)
  • 1936 – Ferenc pápa
  • 1946 – Annie Philippe francia énekesnő

HALÁLOZÁSOK

  • 1551 – Martinuzzi Fráter György erdélyi államférfi (* 1482)
  • 1881 – Lewis Henry Morgan amerikai indiánkutató, a tudományos antropológia megalapítója (* 1818)
  • 1906 – Acsády Ignác magyar műfordító, történetíró, az MTA levelező tagja (* 1845)
  • 2011 – Kim Dzsongil észak-koreai politikus, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője (* 1942)

IDŐJÁRÁS

Erősen és közepesen felhős területek, illetve időszakok egyaránt lesznek, a zártabb felhőzet északkeleten valószínű. Számottevő csapadék nem várható. Helyenként megélénkül a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között valószínű, de a fagyzugos és havas tájakon -9, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/32595/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?