Vízkereszt napja – január 6.

Január 6. - Vízkereszt és farsang ünnepe. A keresztény egyházi évben vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart a farsangi időszak.

A nyugati kereszténységben január 6-án van vízkereszt, a három királyok ünnepe. Ez a karácsonyi ünnepek zárónapja, a farsangi időszak kezdete. A keleti kereszténységben a Julián-naptárnak a Gergely-naptárhoz viszonyított késése miatt január 6-7-re esik a karácsony, és tizenhárom nappal később ünneplik a vízkeresztet. Az ünnep liturgiában használatos elnevezése Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése, magyar neve a víz megszentelésének szertartásából származik.

Vízkereszt a 4. század végéig a karácsonyt is magában foglalta, ennek elkülönülése után lett jelentése a napkeleti bölcsek eljövetele, Jézus megkereszteltetése és Jézus csodatétele a kánai menyegzőn. Az evangélium szerint a három királyok (a napkeleti bölcsek) a betlehemi csillag által vezérelve jöttek keletről Júdeába, hogy hódoljanak a zsidók újszülött királyának. Először Jeruzsálemben keresték, de Heródes király Betlehembe irányította őket, ott meglelték a kis Jézust, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. A hagyomány szerint nevük Gáspár, Menyhért és Boldizsár volt, adományukra a tömjénezés szertartása emlékeztet.

A vízkereszt második evangéliumi története értelmében, amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte, s ezt követően kezdett tanítani. Ennek emlékére vízkereszt az ünnepi keresztelések napja volt, a katolikus egyház ilyenkor tömjént és vizet szentel. A harmadik evangéliumi jelenet szerint Jézus a kánai menyegzőn anyja kérésére az elfogyott bor pótlására a vizet borrá változtatta.

A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve. Az ünnepi népszokások közé tartozik a napkeleti bölcsek látogatását felidéző csillagozás vagy háromkirályjárás. A három alakot csak gyermekek személyesíthetik meg, a legfőbb kellék a csillag, amely a három királynak megmutatta az utat Betlehembe. Vízkereszt napján volt szokás a szentelmények hazavitele: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, a pap krétával a szemöldökfára írta a házszentelés évét és a G, M, B betűket (Gáspár, Menyhért és Boldizsár). A hívek meglátogatásának szokása összekapcsolódott a lélekpénz beszedésével. A vízkereszti népszokásokból mára leginkább az maradt, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.

Vízkereszt napjától a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig tart a farsang, a karneválok ünnepi időszaka. Ez a közelgő tavasz örömünnepe, egyben a tél és a tavasz jelképes küzdelmének megjelenítése. A hamvazószerda utáni napon a böjtöt még felfüggesztették, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák - ez a torkos vagy zabáló csütörtök. A magyarság farsangi rítusai és hiedelmei főként a három utolsó farsangi napra - farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre ("a farsang farka") - vonatkoznak, amely télbúcsúztató is. A legjellemzőbb az álarcos, jelmezes alakoskodás, ma is igen híres a mohácsi busójárás. Jellegzetes farsangi ételek a káposzta, a disznóhús, a fánk, és ekkor rendezik a különböző rendű és rangú, társasági és szakmai farsangi bálokat.

JANUÁR 6.

NévnapokBoldizsár + AnasztázBaltazárEpifániaGáspárGazsóMelchiorMelhiorMenyhért

SZÜLETÉSEK

 • 1367 – II. Richárd angol király († 1400)
 • 1412 – Jeanne d’Arc (Szent Johanna), katolikus szent, († 1431)
 • 1807 – Petzval József magyar mérnök-matematikus, egyetemi tanár, feltaláló, az MTA kültagja, a Bécsi Tudományos Akadémia tagja († 1891)
 • 1822 – Heinrich Schliemann német kereskedő, bankár, műkedvelő archeológus, († 1890)
 • 1832 – Gustave Doré francia festő, szobrász, illusztrátor († 1883)
 • 1862 – August Oetker német gyógyszerész, receptkönyvíró († 1918)
 • 1872 – Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin orosz zeneszerző, zongorista, († 1915)
 • 1897 – Szálasi Ferenc magyar nemzetiszocialista politikus, Magyarország „Nemzetvezetője († 1946)
 • 1897 – Veres Péter magyar író, politikus († 1970)

HALÁLOZÁSOK

 • 1537 – Alessandro de’ Medici a firenzei köztársaság vezetője (* 1510)
 • 1852 – Louis Braille francia feltaláló, (* 1809)
 • 1892 – Lovassy László, az országgyűlési ifjúság egyik vezetője (* 1815)
 • 1952 – Alfred Meebold német botanikus, író antropozófus (* 1863)

IDŐJÁRÁS

Az Alföld délkeleti, keleti megyéiben, valamint a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős időszakok is lesznek, másutt viszont túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk. A nyugati határ közelében és délkeleten időszakosan havazásra, hózáporra számíthatunk, de jelentős mennyiségű hó sehol sem valószínű. Napközben is többfelé lehet viharos széllökés a Duna-Tisza-közi szélárnyékos sávot kivéve. Északkeleten néhol hófúvás is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -11 fok között alakul, nyugaton lesz az enyhébb, keleten a hidegebb idő. Késő estére -8, -15 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/32981/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?