160 éve hunyt el az egyik legnagyobb magyar építész – március 6., hétfő

A magyar klasszicizmus egyik legnagyobb alakja, Hild József építész 1789. december 8-án született Pesten. Szintén építész apja készítette Pest első városrendezési tervét. Hild a bécsi akadémián tanult, majd az Esterházyak építésze mellett dolgozott. Apja 1811-es halála után az özvegy édesanyjára szállt mesterjogot ő gyakorolta, bár építőmesteri kérelmét elutasították.

1816-os itáliai tanulmányútjáról hazatérve a legtöbbet foglalkoztatott pesti építész lett, sok száz megbízatása, jelentős közfeladatai mellett sosem jutott ideje, hogy a mestermunka-feladatot elkészítse. Így, bár 1836-tól a bécsi Képzőművészeti Akadémia tagja, 1842-től Pest díszpolgára volt, a mesteri címet - mestermunka nélkül - csak 1844-ben kapta meg, a következő évben Pest város építésze lett.

Legjelentősebb alkotásai az 1838-as pesti árvíz után születtek, ő teremtette meg azt a belső udvaros, függőfolyosós bérháztípust, amely ma is jellemzi a város belső kerületeit. A Kirakodó (ma Roosevelt) téren körben az ő épületei sorakoztak: A Diana fürdő, a Libaschinszky-Koburg-palota, a Lloyd-palota, a Nákó-palota, az Ullmann-palota és a Wieser-ház, a későbbi Európa szálló (ma egyikük sem áll már). Ő tervezte a régi pesti Városházát, az olaszos, tornyos épületet az Erzsébet híd építésekor, a Belváros rendezése során bontották le.

Ma is látható viszont a belvárosban a Szép utcai Cziráky-palota (a későbbi Nemzeti Kaszinó), a Marczibányi-palota az Október 6. utcában, a József Attila utcai Derra-ház, a Petőfi Sándor utcai Károlyi-Trattner-átjáróház, mely két udvarával a belváros legnagyobb lakóháza, a Honvéd téri Valero-gyár (ma a Honvédelmi Minisztérium). Ő tervezte az Üllői út és a Nagykörút sarkán álló Mária Terézia laktanyát és a Császár fürdő belső udvarát, a Tigrishez, a Hét választófejedelemhez és az Angol királynőhöz címzett, ma már nem létező szállodákat. Vidéki épületei közül említendők a csákvári, a gyömrői, a bajnai és a tápiószentmártoni kastélyok, jelentős templomai állnak Szatmárnémetiben, Cegléden és Lovasberényben.

Az ő műve a zuglói Hermina-kápolna, valamint a hatalmas egri székesegyház, s Esztergomban a Bibliotéka, a Takarékpénztár és a Papnevelő épületei. Közreműködött az esztergomi és a pesti bazilika tervezésében és kivitelezésében, de befejezésükben 1867. március 6-án, Pesten bekövetkezett halála megakadályozta.

Hild József a magyar klasszicizmus legnagyobb alakja volt, formaalakító készsége a városi együttesek alkotásában, a tömegek komponálásában mutatkozik meg. Klasszicizmusa egyszerű és emberközeli, a monumentalitás inkább templomaira jellemző, melyek a szabadságharc után már a romantikához közelítenek.

MÁRCIUS 6.

NévnapokInezAglentÁgnesAgnétaElviraFelicitaFelicitásFelicitászFridolinFrodóGotlibKolettKolettaKoriolánKozettPerpétua

ESEMÉNYEK

 • 1447 – V. Miklóst pápává választják.
 • 1777 – Mária Terézia Budára helyezteti a Nagyszombati Egyetemet.
 • 1902 – A Real Madrid megalapítása.
 • 1957 – Ghána kikiáltja függetlenségét, elsőként az afrikai brit gyarmatok közül.
 • 1977 – Kairóban egyiptomi-amerikai gazdasági, kereskedelmi és hitelegyezményt írnak alá.
 • 2002 – Letartóztatták a Szabó Zoltánt, a balástyai rémet

SZÜLETÉSEK

 • 1787 – Joseph von Fraunhofer német fizikus. Legjelentősebb fölfedezése a Nap színképében található sötét vonalak sokasága. († 1826)
 • 1887 – Holló László Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész († 1976)
 • 1917 – Oswald Karch német autóversenyző († 2009)
 • 1927 – Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író († 2014)
 • 1932 – Bronisław Geremek lengyel politikus, társadalomtudós, egyetemi tanár († 2008)
 • 1937 – Király Levente Kossuth-díjas magyar színművész, a nemzet színésze
 • 1937 – Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova szovjet űrhajósnő; az első női űrhajós

HALÁLOZÁSOK

 • 1867 – Hild József magyar műépítész, építőmester (* 1789)
 • 1902 – Kaposi Mór magyar orvos, bőrgyógyász, egyetemi tanár, a Kaposi-szarkóma első leírója (* 1837)
 • 1912 – August Toepler német fizikus (* 1836)
 • 1967 – Kodály Zoltán Kossuth-díjas magyar zeneszerző, népzenekutató, zenepedagógus; a Kodály-módszer atyja (* 1882)
 • 1982 – Ayn Rand orosz származású amerikai regényírónő és filozófus (* 1905)

IDŐJÁRÁS

Napközben újra megnövekszik a felhőzet, de némi napsütésre szinte mindenütt számíthatunk. Kisebb eső, zápor bárhol, legkisebb eséllyel északnyugaton alakulhat ki, de a déli megyékben akár számottevő mennyiség is eshet, sőt a délnyugati és a keleti megyékben egy-egy zivatar is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet kísérhetik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között várható, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére 2 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/35431/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?