Nőnap: tüntetéstől hóvirágig – március 8., kedd

Március 8-án tartják a Nemzetközi Nőnapot annak emlékére, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején valósult meg az az ötlet, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké. 1909-ben az Amerikai Szocialista Párt február 28-át tette meg nemzeti nőnappá, s 1913-ig e napon tartották az ünnepet. Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot.

A Nemzetközi Nőnapot 1914-ben tették március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának - más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő - emlékére. A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére.

A Nemzetközi Nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett, s akkoriban a nők választójogának megszerzése kapott hangsúlyt. (Finnországban a nők már 1906-tól szavazhattak, Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, a franciaországi és az olaszországi nők azonban csak a II. világháború végétől, a belgák 1958-tól, a svájciak 1971-től, a portugálok 1976-tól, liechtensteini nők csupán 1984-től.

Az ünnep időközben sok helyen elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, s jobbára virággal, apró ajándékokkal ünneplik. Ugyanakkor az 1980-as évektől e napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel követeléseikre, a nőknek a társadalomban viselt óriási szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára, védtelenségére a figyelmet, arra, hogy hiába biztosít az állam számukra jogegyenlőséget, ha ez továbbra sem jelenti az esélyek egyenlőségét. 

Az Egyesült Államokban 1963-ban hoztak törvényt a nemek azonos fizetéséről, de a férfiak még ma is lényegesebb jobban keresnek, mint a nők: amíg egy férfi 1 dollárt keres, kolléganője ugyanazért a munkáért átlagosan 78 centet kap. A nemek között az Európai Unióban is mutatkozik bérkülönbség, noha 1975-ben irányelv tiltott meg minden díjazásbeli megkülönböztetést. Magyarországon az azonos felkészültségű, azonos munkakörben dolgozó nők 8 százalékkal kapnak kevesebb fizetést, s ez a különbség annál nagyobbra nő, minél több gyermekük van, egy háromgyerekes nő már 25 százalékkal kevesebbet keres, mint egy azonos beosztásban dolgozó férfi.

Sok helyütt e napon civil szervezetek a nők elleni erőszakkal szemben emelik fel szavukat: a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és a nők elleni erőszak egyéb formáinak áldozataira, akiket a jog sem véd kellően, s e cselekmények elkövetői továbbra is jórészt büntetlenül maradnak. (mult-kor.hu)

MÁRCIUS 8.

NévnapokZoltánApolApolkaApollóApollóniaAracsAradAramiszBeátaCsoltFilemonJánosJuliánJuliánuszJúliuszKadaSzilvánuszZolta

ESEMÉNYEK

 • 1817 – megalapítják a New York-i tőzsdét
 • 1857 – New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő lép sztrájkba a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért (ennek emlékére tartjuk a nemzetközi nőnapot).
 • 1942 – A szlovák katolikus püspökök pásztorlevélben tiltakoznak a zsidók üldözése ellen.

SZÜLETÉSEK

 • 1822 – Ignacy Łukasiewicz örmény származású lengyel gyógyszerész, akinek először sikerült kőolajból világítóolajat (petróleumot) eőállítania 
 • 1857 – Megszületett Ruggerio Leoncavallo olasz zeneszerző
 • 1887 – Megszületett Uitz Béla grafikus

HALÁLOZÁSOK

 • 1137 – Normandiai Adéla Hódító Vilmos és Flandriai Matilda lánya, István angol király anyja (*  1062–1067 körül )
 • 1917 – Ferdinand von Zeppelin német katonatiszt, feltaláló, léghajótervező (* 1838)
 • 1957 – Galánthai gróf Esterházy János Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa (* 1901)
 • 1997 – Alexander Salkind filmproducer (* 1921)
 • 1997 – Béky-Halász Iván költő, műfordító (* 1919)

IDŐJÁRÁS

Az ország északnyugati harmadán elvékonyodik, csökken a felhőzet, túlnyomóan napos idő várható. Másutt estig általában sok lesz a felhő, kevesebb napsütés valószínű. Elsősorban a déli, délkeleti megyékben lehet helyenként kisebb eső, zápor. Az északi szél többfelé megerősödik, a Dunántúl középső részén és északkeleten néhol viharossá fokozódhat. Estétől fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 1 és 7 fok közé hűl le a levegő.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/35694/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?