213 éve hunyt el a nagy magyar feltaláló – március 26., vasárnap

Kempelen Farkas 1734. január 23-án Pozsonyban született és 1804. március 26-án Bécsben halt meg a kiváló polihisztor és természetbúvár, a 18. század egyik legnagyobb magyar tudósa és feltalálója, Kempelen Farkas - akit a világ persze Wolfgang von Kempelenként ismer.

Kempelen Pozsonyban, Győrben, Bécsben és Rómában tanult filozófiát és jogot. Ő fordította németre Mária Terézia törvénykönyvét. 1755-től a királyi kamaránál volt fogalmazó, majd titkár, 1758-tól a magyarországi sóbányák ellenőre, 1766-tól igazgatója. 1767-ben a bánsági telepítések kormánybiztosa lett, itt selyemgyárat is létesített. 1786-ban az egyesített magyar-erdélyi kancellária tanácsosa. Ő tervezte a pozsonyi hajóhidat 1770-ben, a pozsonyi vár vízmerítő gépeit és a schönbrunni szökőkutak vízemelő gépét. Részt vett a Száva-Adria csatorna tervezésében. 

Kempelen alapította a pozsonyi zálogházat, ő volt a budai királyi palota és a Várszínház építésének vezetője 1776-ban. Gőzgépeit a Ferenc-csatorna építésénél használták, s ezeknek konstrukciójával megelőzte Wattot is, akit egyébként személyesen is ismert. Beszédutánzó gépet és vakok által is használható írógépet épített. Leghíresebb műve mégis a sakkozógép, a "sakkozó török", amit - mint kiderült - egy beleültetett törpe működtetett. A szerkezet 1854-ben Amerikában egy tűzvész során elpusztult. 

1791-ben jelent meg Bécsben Az emberi beszéd mechanizmusa, valamint a szerző beszélőgépének leírása , amit a fonetika klasszikus alapművének tartanak. Kempelen maga is nagy nyelvtehetség volt, nyolc nyelven írt, beszélt és olvasott. Több színdarabot írt és fordított, verselt is, de ezen kívül kitűnő rajzokat, festményeket és rézmetszeteket készített. Az uralkodótól birodalmi nemességet kapott. 

A paderborni Heinz Nixdorf Museums Forum megbízásából Bernhard Fromme keltette új életre a törököt ábrázoló híres sakkautómatát, amely `első életében` 70 éven át olyan ellenfeleket győzött le, mint Napóleon, II. Frigyes porosz uralkodó, vagy Edgar Allan Poe amerikai író és költő. A sakkautomata kora leghíresebb gépezete volt. A feljegyzések szerint Napóleon egyszer szabálytalanul lépett a táblán. Az automata először újra a helyükre tette a figurákat, majd a császár msáodik hasonló kísérlete után lesöpörte a táblát, ami felettébb imponált Napóleonnak. 

Kezdettől fogva az a hír járta, hogy egy törpe növésű sakkozó ül a gépben, de Kempelen meg tudta nyugtatni a gyanakvókat, mikor segédje büszkén nyitogatta az automata ajtait, s azok mögött csak fogaskerekek látszottak. Fromme szerint valóban ember volt a gépben, mégpedig nem is mindig ugyanaz az ember, hanem a Kempelen által szerződtetett sakkozók egész sora. Kész csoda, hogy mindannyian megőrizték a titkot. 

Mindennek ellenére a szerkezet zseniális - véli Fromme. Az 1,5 méter széles, 95 centiméter magas és 90 centiméter mély szerkezetben nem csupán arra volt hely, hogy a benne lévő ember a kutató pillantások elől megfelelően elrejtőzzön, attól függően, melyik ajtót nyitották ki, hanem egy kinyitható kis sakktábla is volt benne, s a gépezet igen csavaros mechanikai megoldással az ábrázolt török karjára, illetve a látható táblára vitte át azt, amit a gépben rejtőző sakkozó a kis tábláján lépett. Az elbújt ember pedig mágneses stiftek segítségével "látta" a szerkezetből, hogy mi történik a feje felett lévő táblán. 

Az ügyes rendezés is elősegítette a sikert. Így például a figurától jobbra és balra nagy kandelábereket állítottak fel, amelyek fényénél nem tűnt fel, hogy a török bábu feje egyben kémény is, amelyen távozott a belül lévő olajmécses füstje - mondta el a múzeum szóvivője. 

Kempelen Farkas sakkautomatájának titkát az alkotó haláláig, 1804-ig nem leplezte le senki, aztán az automata a 19. század első évtizedeiben újabb fénykort ért meg New York-ban, a Broadwayn. Ám a negyvenes évek elején a korszerű technikával eljött az ipari kor, Kempelen automatája vásári látványossággá vált, s titkát egyetlen dollárért leleplezték. Végül 1854-ben egy múzeumi tűz áldozatává vált, s azóta most látható első ízben újra. 

MÁRCIUS 26.

Névnap: Emánuel

SZÜLETÉSEK

  • 1817 – Szoboszló József magyar matematikus († 1881)
  • 1912 – Thurzó Gábor (er. Rutterschmidt Károly) magyar író, kritikus, műfordító, József Attila-díjas († 1979)
  • 1942 – Litkey Bence többszörös magyar bajnok vitorlázó († 2011)
  • 1952 – Didier Pironi francia autóversenyző († 1987)

HALÁLOZÁSOK

  • 1212 – I. Sancho portugál király (* 1154)
  • 1827 – Ludwig van Beethoven német zeneszerző (* 1770)
  • 1902 – Cecil Rhodes, angol politikus és közgazdász (* 1853)
  • 1957 – Édouard Herriot francia politikus (* 1872).
  • 1992 – Borbereki-Kovács Zoltán magyar festő- és szobrászművész (* 1907)
  • 2007 – Heinz Schiller svájci autóversenyző (* 1930)

IDŐJÁRÁS

Reggeltől délen is csökken a felhőzet, ezt követően napközben már túlnyomóan napos időre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. Reggel, délelőtt délen egy-egy zápor még előfordulhat, ezt követően nem lesz csapadék. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, északkeleten egy-egy viharos széllökés is lehet, majd estétől mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett északi völgyeiben gyenge fagyra is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 13 fok között valószínű, ennél néhány fokkal hűvösebb az északkeleti határvidéken lehet.

https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/36547/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?